Kokkvold: - Som å rope høyt på torget

<p>Skillet mellom offentlig og kjent er i ferd med å viskes ut.</p>

FOTO: LARS HOEN
per edgar kokkvold
 • 100% Sport
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

Det sier generalsekretær i Norsk Presseforbund Per Edgar Kokkvold.

Med offentlig mener han for eksempel politikere og andre maktmennesker, mens kjendiser kan være idretts— og kulturpersonligheter.

- At dette skillet er i ferd med å viskes ut, skyldes delvis mediene, og delvis kjendisene, som ofte deltar i ordskifter i saker som angår samfunnsforhold; de er meningsytrende. Men selv om idrettskjendiser lever av oppmerksomhet, har de større krav på beskyttelse enn offentlige personer. Dette gjelder alle; de er ikke fritt vilt selv om de er kjente.

Statistikksenter Eliteserien:

 • tabellen | børs | toppscorer | kort | spillerfakta

LES OGSÅ:

Bør låse ned dagboka

- Hvor går skillet mellom offentlig og privat på Twitter/Facebook?

Hvis man ikke ønsker oppmerksomhet om sine meninger, får man holde seg til den gammeldagse dagboka og låse den ned i skrivebordet; ikke publisere på en åpen Twitter-profil eller en lukket Facebook-profil. Mange kjendiser har mange venner, og noen av dem er også journalister. Man kan ikke forvente at journalister lar være å publisere ting som er av offentlig interesse, selv om de finner opplysninger på en lukket profil. Men det er redaktørenes oppgave å både strekke og sette grenser, mener Kokkvold, som har pressetikk, ytringsfrihet og offentlighet som fagområde.

Han sammenligner det å legge ut ting på Facebook/Twitter, med å rope høyt på torget.

- Det må også idrettsfolk lære seg. Til retten å være berømt, hører også muligheten til å bli fordømt. Det er noe man kan beklage og problematisere, men det er lite man kan gjøre med det i et land med fri presse.

Få saker

- Hvilke retningslinjer gir dere til mediene?

- De pressetiske reglene som gjelder for pressen generelt gjelder naturligvis for ting som er hentet fra sosiale medier. Ingen offentlig eller kjent person kan regne med å ytre seg om andre offentlige personer uten at det kommer ut.

Klageorganet PFU (Pressens faglige utvalg) har ikke hatt mange saker om Facebook.

— Tre-fire stykker. Utvalget har uttalt at Facebook er et massemedium som det i utgangspunktet må kunne siteres fra, og at Facebook-brukere derfor må være klar over at det de legger ut, kan komme offentligheten for øre. Jeg tror det er viktig å understreke at internett i utgangspunktet ikke er et privat rom. Det er som kloke mennesker har sagt: Søker du oppmerksomhet om dine egne meninger, så løper du den risiko at det er nettopp det du får; oppmerksomhet. Alle er vi nå blitt publisister, men uten journalistisk kunnskap, en kritisk desk eller en ansvarlig redaktør som filter. Da kan det selvsagt fort gå galt. Å lære nettvett burde være en del av oppdragelsen, forteller Kokkvold.

Publisert

Eliteserien

SVUTMP
1Lillestrøm118302481627
2Molde1181222111125
3Viking136342417721
4Rosenborg114521914517
5Strømsgodset115241720-317
 • Champions League-kvalifisering
 • Conference League-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk
 1. Eliteserien

Les mer om dette temaet

 1. De største tabbene

 2. - Naivt å tro at ting ikke plukkes opp

 3. Farene lurer på nettet

 4. Slik takler norske klubber sosiale medier

 5. Her er fotballkjendisene på Twitter