30 syklister på skammens liste

Det franske parlamentets dopingutredning avslørte 30 syklister fra 1998-Touren.

AVSLØRT: Jeroen Blijlevens på et bilde tatt under Tour de France i 2000. Da var han forbannet på Bobby Julich som også avga mistenkelig prøve i 1998.
AVSLØRT: Mario Cipollini brukte doping i sin karriere. Her med den rosa ledertrøyen i Giro d'Italia.
AVSLØRT: Erik Zabel er avslørt som doper i rapporten som ble lagt frem i dag. Han er i dag spurttrener i Alexander Kristoffs lag Katusha.
AVSLØRT: Fabio Sacchi er en av de 30 rytterne som trolig syklet med solide EPO-doser i TdF for 15 år siden.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ni år gammel

På listen over de som dopet seg i 98-touren står Lars Petter Nordhaugs sportssjef.

Franske medier har meldt at det skulle legges frem en rekke navn i tilknytning til en dopingutredning bestilt av det franske parlamentet.

Det var meldt om 44 positive tester som alle skulle stamme fra Tour de France i 1998. Utbryterkongen Jacky Durand var blant de som forventet å bli navngitt i dag, og innrømmet overfor den franske avisen Le Monde at hans navn nok var på lista.

Da kommisjonens liste kom i ettermiddag, så var det da også det, sammen med 17 andre som var positive for EPO.

I tillegg var tolv navngitt som mistenkelige, skriver Cycling News .

Navngir Nordhaug-sjef

  • De 18 EPO-avslørte er Andrea Tafi, Erik Zabel, Bo Hamburger, Laurent Jalabert, Marcos Serrano, Jens Heppner, Jeroen Blijlevens, Nicola Minali, Mario Cipollini, Fabio Sacchi, Eddy Mazzoleni, Jacky Durand, Abraham Olano, Laurent Desbiens, Marco Pantani, Manuel Beltran, Jan Ullrich, Kevin Livingston.
  • Disse avga mistenkelige prøver: Ermanno Brignoli, Alain Turicchia, Pascal Chanteur, Frederic Moncassin, Bobby Julich, Roland Meier, Giuseppe Calcaterra, Stefano Zanini, Eddy Mazzoleni, Stephane Barthe, Stuart O'Grady, Axel Merckx.

EPO-tatte Jeroen Blijlevens er i dag en av sportsdirektørene i Belkin, som har blant andre Lars Petter Nordhaug på laget.

Poengtrøye-kongen Erik Zabel — som jobber for Alexander Kristoffs Katjusja - har tidligere innrømmet doping i 1996, men ble nå altså avslørt som EPO-doper også i 1998. ## Straffer ingen

Av de øvrige syklistene er en lang rekke meget profilerte, som Jalabert, Cipollini, Olano, Pantani og Ullrich. Men det er også stort sett åpne dører som blir slått inn - få vil la seg sjokkere av noen av disse navnene.

Målet med utredningen er da heller ikke i hovedsak å «ta» noen, men å få mer kunnskap om dopingproblemet i sykling og alle andre idretter.

Funnene er basert på sammenligninger av testresultater fra 2004 og en rekke anonyme prøver som ble tatt i 1998 og er ikke gyldige som dopingavsløringer. Det er derrfor heller ikke aktuelt å ta fra avdøde Pantani hans Tour-seier.

- Ingen kommer til å bli straffet. Vi er ikke politimenn. Vi er ikke dommere, ble det understreket da rapporten ble lagt frem i parlamentet i dag.

Publisert: