Jonas (18) veide 150 kilo og slet med å finne sin idrett. Løsningen endret livet hans.

– Før jeg begynte med idrett, hadde jeg ingen plan med livet.

AMBISIØS: Jonas Eid Bratholmen startet med amerikansk fotball for Åsane Seahawks i 2014. Nå drømmer han om å spille i USA.
  • Lars Magnus Igland Røys
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over tre år gammel

7. august 2014: En 14 år gammel gutt stilte på trening i amerikansk fotball for første gang. Han var ikke som alle andre. Han var 150 kilo tung.

Jonas Eid Bratholmen hadde prøvd det meste. Fotball, basketball, andre aktiviteter. Han passet ikke inn. Han var for stor.

– Det var ikke noe gøy å bli fortalt at man var for stor. Jeg ble liksom sittende fast med å gjøre ingenting, for jeg passet ikke inn, sier karen fra Nesttun.

Les også

Åsane Seahawks herjer i amerikansk fotball – klar for historisk NM-finale

Trengte et lag

Bratholmen forteller at han alltid har vært stolt over hvordan han ser ut. Kjempen på 194 centimeter sier det er ikke utseendet det har stått på. Heller har det vært en mangel på tilhørighet.

– Det har vært helt fantastisk å begynne på noe det passet å være stor i. Når man er blitt fortalt at man er for stor hele livet, og plutselig så digget folk meg fordi man faktisk er som man er ... Det var fantastisk, sier Bratholmen, om velkomsten i Åsane Seahawks.

DRØM: Amerikansk fotball ga Kristoffer Eid Bratholmen en plan i livet. Nå drømmer han om NFL, men erkjenner at veien dit er lang.

Frank Eirik Abrahamsen er psykolog ved Norges idrettshøgskole. Han legger frem flere grunner til hvorfor han tror Bratholmen fant sin idrett i amerikansk fotball, og hvorfor bergenseren ikke følte seg velkommen i andre lagidretter.

– Å oppleve mestring er en viktig motivasjonsfaktor når man begynner med idrett. Det er mange ting med lagidrett som kan spille inn her, for eksempel det å føle en tilhørighet og ha kompiser på laget.

Abrahamsen fortsetter.

– I amerikansk fotball er det prestasjonsfremmende å ha en stor masse. Det tror jeg er mye av grunnen til at store folk velger seg til amerikansk fotball. Det er viktig å finne noe en behersker for å oppnå mestringsfølelsen, sier Abrahamsen.

STORE: 1645 av 1696 spillere i NFL kategoriseres som overvektige eller har for høy fedme, skal man følge BMI-skalaen.

– Ingen plan med livet

Før Bratholmen begynte med trening, satt han mye i ro. Det ble mye videospill med kamerater, sier den unge bergenseren.

– Idretten har betydd mye for meg. Det har gitt meg en grunn til å gjøre ting. Før jeg begynte med idrett, hadde jeg ingen plan med livet, forteller Bratholmen.

Også i hverdagen har idretten satt sine spor for Bratholmen.

– Jeg føler meg mye bedre nå enn jeg gjorde da jeg begynte. Jeg kan løpe fortere, er sterkere, har fått av fett. Jeg føler meg rett og slett friskere og mer glad.

2014: Slik så Jonas Eid Bratholmen ut for fire år siden.

– Trivsel er avgjørende

Den nå 18-årige bergenseren sier at han prøvde boksing og annen kampsport da fotball og basketball ikke var noe for ham. Men det ble for kjedelig med bare ham selv og treneren.

– Det er mye gøyere å oppnå noe sammen med et lag, enn å konkurrere med seg selv. Laget er blitt som familie for meg, sier Bratholmen om Åsane Seahawks.

KAMP: Jonas Eid Bratholmen (nummer 67) spilte NM-semifinale mot Vålerenga Trolls i juni. Han har også spilt amerikansk fotball på high school i Sør-Dakota.

Psykolog Abrahamsen legger til.

– Det blir lettere å fortsette med trening når man har det gøy. Støtte fra familie og venner er viktig, men en slik indre motivasjon er kanskje det viktigste for å lykkes i idrett.

Fagkonsulent for teknikk og motorikk ved Olympiatoppen, Lars Rune Haslestad, sier det er viktig å finne en aktivitet en trives med.

– Om man ikke nødvendigvis finner seg en idrett, så er det absolutt å anbefale en aktivitet som er lystbetont. Den beste treningsformen er den du trives best med, konstaterer Haslestad.

Les også

Historiske Åsane Seahawks fikk bank i NM-finalen: – Det gjorde vondt

Hard kamp

Nå er Bratholmen myndig. Han har gått ned 30 kilo siden han begynte med idretten for fire år siden.

– Siden jeg ble med har jeg ikke tenkt på noe annet enn amerikansk fotball, egentlig. Jeg elsker sporten, sier Brattholmen, som i en alder av 17 år dro til Sør-Dakota for å spille amerikansk fotball på high school.

Trener for Åsane Seahawks, tyske Christian Detjen, sier dette om Bratholmen.

– Det var vanskelig for ham i begynnelsen. Han hadde ikke kondisjon, så han måtte bli vant til å trene. Men han har kjempet seg gjennom det.

– Han klarte etter hvert å venne seg til å få beskjeder. Han fikk tro på seg selv, og nå er han helt fantastisk. En super gutt, slår Detjen fast.

TRENER: Christian Detjen (i midten) sier Bratholmen har utviklet seg stort gjennom ungguttens fire år hos Åsane Seahawks.

Store ambisjoner

Nå blir Bratholmen fortalt noe helt annet enn han ble for fire år siden. I Åsane Seahawks har de tro på 18-åringen.

– Jeg har fått beskjed om at jeg kan gjøre det bra på college i USA. Det gir meg enda mer motivasjon for å trene, sier Bratholmen, som etter planen skal søke seg inn på college.

Trener Detjen er skråsikker på at gutten, som bare for fire år siden veide 150 kilo, vil nå langt.

– Han er landets største talent i sin posisjon. Han blir landslagsspiller snart, det er jeg helt sikker på, sier Detjen om sin offensive linjespiller.

Publisert
  1. Amerikansk fotball
  2. Åsane
  3. NFL

Mest lest akkurat nå

  1. NRK: NVE åpner tilsynssak etter ulykken i Tokagjelet

  2. Trossa protestar: Vedtok nye rusbustader i Nyhavn

  3. Stort strømbrudd i Bjørnafjorden

  4. Stor test av 15 brød: To får toppkarakter

  5. Mistenker ruskøyring etter at lastebil køyrde i autovern

  6. Sjukepleiaren grøssa då ho fekk høyre korleis pasienten vaska seg