TV-kanalene kjemper intenst om idretten: - Sport er enda mer hot enn tidligere
Håndball-EM på TV3? Uten parhestene Harald Bredeli/Bent Svele? Lik det eller ikke, TV-kartet når det gjelder sport er i stor endring.
Viasat har kjøpt håndball-EM og håper Sander Sagosen og hans lagkamerater vil samle seerne foran TV3. Men den store gevinsten kommer nok når kvinnelandslaget spiller om EM-gull i Sverige i desember. Foto: NTB Scanpix
Fredag kaster Sander Sagosen og Norge i gang håndball-EM mot Island. Du finner ikke mesterskapet der du er vant til å finne det.
— Håndball har en utrolig god standing i Norge, ikke minst på grunn av kvinnenes suksess. Nå tror vi det er ting på gang blant gutta, og at de endelig kan prestere i et mesterskap. Vi ser et stort potensial i herrehåndballen, sier Viasats sportssjef Sjur Molven.
Viasat har kjøpt de neste europamesterskapene i håndball. TV 2 har fremdeles VM, men bare til og med neste år. Med tanke på at Norge har verdens beste kvinner – og eventyrlige seertall – er det ingen stor spådom å komme med at det kan bli like vanskelig å vinne TV-kampen som selve mesterskapet.
Den nye «kringkastingssjefen» som gjør livet surt for NRK og TV 2
2016 er siste gang på minst ti år at du ikke ser OL på enten NRK eller TV 2. Fra og med 2018 er det TV Norge/Discovery som har den store rosinen i TV-pølsa.
TVNorge/Discovery stakk også av med rettighetene til norsk klubbfotball (serie) fra 2017 til 2022. — Sport er om mulig enda mer hot nå enn før. Det ser vi blant annet på prisene TV-selskapene betaler for rettigheter. Hver gang en ny avtale gjøres sier man at "nå er det ikke mulig å tjene penger på dette", men så viser det seg at TV-kanalene klarer å lage business av det likevel, sier ansvarlig redaktør Knut Kristian Hauger i bransjemagasinet/nettstedet Kampanje.
TV 2 vant kampen om Premier League
De fire store
Det er fire store aktører på det norske markedet når det gjelder TV-sport: NRK, TV 2(eier også C More), Viasat og Discovery/TVNorge. Ifølge Hauger kan de kommersielle firmaene bruke sport til å bygge nye inntektskilder. Blant annet ved å flytte TV-seere fra tradisjonell TV over til betal-TV og streamningtjenester som TV 2 Sumo, Viaplay og Dplay.
— Halvparten av alle nordmenn er interessert i sport. De som har de store rettighetene er den foretrukne kanalen når ting skjer.
- Er de som kjøper reklameplass på kanalene like interesserte?
— Ja, mer enn noen gang. TV-seing nå er veldig fragmentert. I kveld ser du kanskje på en serie på Netflix, mens jeg ser på et opptak på Get-boksen min. Det er vanskelig å samle et stort antall seere. Men når det er store begivenheter og mesterskap, samles vi foran samme kanal. Da er det veldig viktig for dem som skal selge oss noe å snakke direkte til det norske folket.
LES OGSÅ: Slik blir din nye fotballhverdag
De mest populære
Noen idretter holder seg stabilt med høye seertall, andre merker store svingninger i popularitet.
— De viktigste idrettene er langrenn, skiskyting, mesterskap i håndball for kvinner og fotball generelt. De største endringene de siste årene er hvor mange som ser på idretter som sykkel og sjakk. Nå prøver TV 2 å bygge opp actionidretter gjennom bl.a. X Games. Det blir spennende å se om det lykkes. For meg er det foreløpig ganske smalt og nisjete, men kanskje er det lurt for å skaffe seg unge seere? undrer Kampanje-sjefen.
Han trekker frem basketball og skøyter som eksempler på idretter som har mistet noe av interessen.
— Den store endringen mellom aktørene heter Discovery/TVNorge som med hjelp av sine amerikanske eiere har bygget seg opp en solid sportsportefølje. Gjennom sitt oppkjøp av Eurosport sitter de også på mange av de samme vinterrettighetene som NRK, og det blir svært spennende å se om de klarer å lokke noen av NRK-seerne over til Eurosport frem mot vinter-OL i 2018. Under OL kommer vi jo til å være på Discovery-kanalene, og kanskje blir noen av seerne værende der etterpå? lurer han.
OL-profiler
— At alle blir værende er vel urealistisk, men vi håper noen også etter OL i 2018 velger Eurosport som sin kanal for vintersport, sier sportsdirektør Jan-Erik Aalbu i Discovery.
— Frem til nå har Eurosport vært en ganske ansiktsløs kanal, men vi skal bli mer synlige fremover. Vi har ansatt TV-profiler som Susanne Wergeland og Asbjørn Myhre. Vi kommer også til å ansette mange flere. Håpet er at vi har de aller fleste av de som skal bli våre OL-profiler klare når vi går inn i den neste veintersesongen, altså 2016/2017, sier Aalbu.
Han ser ikke bort ifra at Discovery kommer til å være med når rettighetene til håndballmesterskap fra og med 2019 kommer for salg.
Aftenpodden Sport tok Gullballen-diskusjonen: - Det er nesten tjenesteforsømmelse av Per Ciljan Skjelbred. Lyt til denne ukens podcast her:
Mest lest akkurat nå
Dette mener ekspertene skal til for at vi kan leve som før
Hektisk natt for politiet: Slåsskamp, vold og festbråk
Skiferien gikk fløyten etter smitteutbrudd. – Kjipt at det ikke blir noe av.
Plutselig ble det pølsefest på Bergens scener: – Idiotreglene vil ingen ende ta
Det er ett år siden korona kom til Bergen. Sjekk siste tall for din bydel her.
Kolonnekjøring på Hardangervidda
BT anbefaler
Dette mener ekspertene skal til for at vi kan leve som før
Stenger tribunen på Slåtthaug. Nå skal alle idrettsanlegg i Bergen sjekkes.
Ruben skal snart ta en av de mest ekstreme nedkjøringene en skiløper kan ta. Så faller han.
Russlands største produsent av krigsskip vil samarbeide med Bergen Engines-kjøper