Stopperne som har ført Brann på opprykkssporet

Vadim Demidov og Bismar Acosta skal ha mye av æren, skriver Tore Strand.

LEVERER: Vadim Demidov hylles for sitt storspill i Brann-forsvaret sammen med Bismar Acosta.
 • Tore Strand
Publisert Publisert
Kommentator i BT, Tore Strand.
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Kristiansund sendte den ene giganten etter den andre i angrep, men Vadim Demidov og Bismar Acosta vant duellene, og bidro til at Brann er på direkte opprykksplass.Det skjedde etter en fotballkamp som var som skapt for gladiatorer. Ikke de største, men de sterkeste og smarteste befant seg i Brann sitt midtforsvar. Kaptein Vadim Demidov satte seg i respekt fra første sekund og vant dueller, holdt på ballen når det var nødvendig, og pisket sine lagkamerater til innsats.

Kollegaen ved siden av ham i midtforsvaret, Bismar Acosta, var ikke vanskelig å be. Hardhausen fra Costa Rica kastet seg fryktløs inn i luftkampene, og rensket i tillegg unna på kunstgresset når det var nødvendig. Det var 90 minutter med oppvisning i hvordan to midtstoppere skal spille.

Direkte opprykksplass

1-0-seieren mot Kristiansund sendte Brann på direkte opprykksplass for første gang denne sesongen. Med fire kamper igjen å spille, tre hjemme og én på Sotra, kunne ikke timingen vært stort bedre. Tabellplasseringen kommer etter en tretten kampers lang rekke uten tap, en imponerende periode som gradvis har sendt Brann nærmere tabelltoppen.

Les også

Brann-forvandling verdt millioner

Det bunnsolide spillet til Branns to midtstoppere er den viktigste årsaken til de gode resultatene. Begge ble brukt i den defensive midtbanerollen tidlig i sesongen. Det fungerte bare halvveis, for det var først da Lars Arne Nilsen valgte andre løsninger på midten, og Demidov og Acosta ble brukt der de både trives best, og gjør den beste jobben for Brann, at den defensive stabilitet gradvis ble bedre.

 • Sjekk denne: BT har samlet alt Brann-stoffet i en egen opprykksseksjon

Kristiansund er sannsynligvis det fysisk mest robuste laget i divisjonen. Den egenskapen har sendt laget inn i tetstriden, og det var ørsmå marginer som gjorde at ikke hjemmelaget fikk med seg poeng mot Brann. Til tross for utallige forsøk med høye baller inne i feltet, klarte ikke hjemmelaget å skape mange store scoringsmuligheter. Det skal Brann-stopperne ha mye av æren for, men de må også dele den med et lag som fungerte nesten optimalt defensivt.

Med 1-0-scoring like før pause, fikk Brann dessuten et ypperlig utgangspunkt for den andre omgangen. Med et Kristiansund-lag jagende etter scoring, åpnet det seg kontringsmuligheter. De fikk Brann, men mangel på presisjon på den avgjørende pasningen var årsak til at det ikke ble flere scoringer.

Forbilledlig defensivt

Dermed måtte man stole på den defensive jobben som har vært forbilledlig etter at Lars Arne Nilsen overtok som trener. To baklengs på de fire siste, og to av de tre siste uten mål i mot, sier noe om at den defensive strukturen i laget er av ypperste merke. Mot Kristiansund måtte den være det for å sikre tre poeng, men også for fortsettelsen er det betryggende for Brann å vite at de har to stoppere i knallform, og en gjeng som har skjønt at det å vinne dueller, og det å forsvare seg med nebb og klør, er selve grunnlaget for suksess i fotball.

Les også

Demidov: - De må ha gjort dårlig research

Sivert Heltne Nilsen har bidratt til defensiv stabilitet i sin ankerrolle, men oppgjøret mot Kristiansund viste at Brann også har andre aktører som kan fylle den rollen. Nilsen-erstatter Kristoffer Barmen bidro med viktig duellkraft, og var en av kampens profiler.

De to største – og sterkeste – hadde Brann i sitt midtforsvar. Vadim Demidov sto frem som leder og kaptein, og ryddegutt Bismar Acosta storspilte. Slik at det som lignet mer en luftkrig en en fotballkamp, endte med en Brann-seier som la grunnlaget for det som kan bli en heidundrende fotballhøst i Bergen.

Publisert
 1. Fotball
 2. Kommentar
 3. Fotball 1. div
 4. Kristiansund BK
 5. SK Brann
BT anbefaler

Irmelin vil leie ut til studenter: – Ingen tar kontakt

Ekspert råder studentene til å se utenfor sentrumskjernen. Det er studentene ikke interessert i, ifølge Studentsamskipnaden på Vestlandet.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

 1. Synne (32) omkom i ulykke: – Hennes kollegaer og Bergen fengsel er preget

 2. De har hatt en elendig sommer: – Verre enn i pandemien

 3. – Ikke still disse spørsmålene til barnet ditt

 4. Alenefar siktet for grov mishandling av gutt (7)

 5. – Kødder du, eller? Er det et tullespørsmål? Bergensk, så klart.

 6. Under begravelsen brøt noen seg inn i huset til avdøde