- Utenlandske keepere er et problem

<p>Ola By Rise mener det ødelegger for norske målvakters eliteseriesjanse.</p>

FotballLa Manga 201024.01.2010Odd Grenland v Lech PoznanFoto: Morten Olsen, DigitalsportEgil Olsen - norsk landslagstrener / Drillo (L)Assistenttrener Ola By Rise (R)
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

KYPROS: Siden Erik Thorstvedt tjente sine penger i Tyskland og England, Espen Baardsens korte karriere i England, Thomas Myhres Premier League-kamper og Frode Olsens opphold i Sevilla har det ikke vært mange norske keepere i utlandet.

SE KAMPEN LIVE HER

Det er hovedsakelig unge norske sisteskanser som har tatt turen ut de siste sesongene, som Lars Stubhaug (Everton, nå Haugesund), T obias Holmen Johansen (Manchester City, nå Kongsvinger) og Mats Mørch (Derby).

— Det hadde vært fint om de hadde gått ut. Men det største problemet er antall utenlandske keepere i eliteserien, sier landslagsassistent Ola By Rise.

- Hva sier det deg?

— Det sier ikke annet enn at det er færre plasser å spille på, og færre spillere å velge fra. Det er ikke noe problem på den måten. England for eksempel, har det verre enn oss, sier By Rise.

Jo flere, jo bedre

49-åringen tilbrakte selv hele sin aktive karriere i Norge og Rosenborg.

— Vi har en bra klippe med keepere akkurat nå. Jo flere som kommer seg ut, jo bedre er det. Generelt så håper jeg flere spillere kommer i en større liga enn den norske. Men timingen bør være rett. Det gjelder også keeperne, sier By Rise.

Norges keepertrio Jon Knudsen, Espen Bugge Pettersen og Rune A. Jarstein er i en egen klasse i eliteserien akkurat nå.

— Nivået har vært bra i år. Jon har opplevd en oppsving med klubblaget, og det er positivt for landslaget. Rune og Espen har også spilt jevnt over bra, sier By Rise.

(Artikkelen fortsetter)

Viking-keeper Rune A. Jarstein drømmer om en proffkarreiere i utlandet. (Foto: Digitalsport)

Vil ut – etter hvert

Jarstein er den keeperen på landslaget som har størst forutsetninger for å kunne ta steget ut per nå. Vikings sisteskanse har lyst.

— Jeg har ambisjoner om å spille i utlandet, men det er noe jeg må jobbe for. Man må ha litt marginer og flaks dersom det skal skje, sier Jarstein.

Samtidig så må ha prestere godt både for klubb og landslag.

— Interesserte klubber må se meg i de rette kampene. Det hjelper å stå for landslaget, sier Jarstein.

Andrevalg

Han får trolig ikke sjansen mot Kypros i morgen. Jon Knudsen har vært førstevalget til Drillo, og blir det igjen i den viktige EM-kvalifiseringskampen i Larnaca.

— Jeg føler at formen har vært bra i hele år. Utfordringen får komme hvis den kommer. Jeg tenker ikke så mye på det nå. Jeg har lyst til å gjøre det best mulig, så får vi se hva som skjer, sier Jarstein.

- Hva synes du om at norske spillere og keeper drar ut så tidlig nå?

— Jeg kunne aldri dratt ut når jeg var 16. Jeg fikk sjansen tidlig i Odd, og føler jeg utviklet meg bra. Andre kan kanskje føle at det passer best for dem og dra ut tidlig, men det passet ikke for meg. Men hadde sjansen kommet nå, så hadde jeg vurdert det. Uansett så må tilbudet være riktig for meg, sier Jarstein, som sannsynligvis får sjansen i privatkampen mot Kroatia tirsdag.

SE KAMPEN LIVE HER

Publisert