Tviler på poengtrekk

<p>Branns styreleder tar advarslene fra NFF til etterretning, men tror klubbens omsetning vil være doblet ved neste innrapportering. Derfor tviler han på poengtrekk.</p>

TRYGG PÅ BEDRING: Brann har fått en pekefinger fra Norges Fotballforbund for ikke å ha fulgt på pålagte handlingsplan. Styreleder Lars Moldestad i Brann sier tallene vil se langt bedre ut når vi runder nyttår.
 • Christer Sævig
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

– Vi må presisere at vi har hatt en god dialog med lisensnemnden hele veien her. Tallene fra 31. desember 2009 og frem til 30. juni 2010 viser at den totale økonomiske situasjonen i klubben er forbedret.

– Vår egenkapital har en god utvikling. Det de har reagert på nå er at klubbens arbeidskapital, i forhold til den totale omsetningen er for lav. Og det er jo ikke unaturlig med de kostnadene vi har hatt, sier styreleder Lars Moldestad.

Dobler omsetningen

Brann og Strømsgodset fikk en pekefinger fra Norges Fotballforbund og president Yngve Hallén i går. Cupfinalisten og bergenserne har ikke fulgt sine økonomiske handlingsplaner etter forrige innrapportering som var 30. juni i år.

Lars Moldestad & Co. hadde da en omsetning på 60 millioner kroner. I løpet av dette halvåret skal den være doblet, ifølge styrelederen.

– Innen 31. desember skal vi øke den til det dobbelte, ja. 120 millioner.

– Hvordan skal dere klare det?

– Vi må holde den kortsiktige planen vår. Vi kutter kostnader hele tiden, svarer Moldestad.

I høst har han sett mer og mer glisne tribuner på Branns hjemmekamper, i takt med at kampene har betydd mindre og været er blitt kaldere.

– Du er sikker på at dere klarer 120 millioner?

– La meg si det sånn: Det blir i hvert fall ikke 60 millioner den 31. desember. Jeg tror vi klarer dette.

– Alvorlig

Fotballpresidenten presenterte i går formiddag lisensrapporten for første halvdel i år, der truet han fire klubber, Brann, Strømsgodset, Løv-Ham og Bodø/Glimt, med poengtrekk ved starten av neste sesong hvis ikke situasjonen bedrer seg.

– Det er første gang vi tar i bruk en slik irettesettelse. Dette er den alvorligste reaksjonen vi kan gi klubbene på nåværende tidspunkt. Dersom de ikke klarer å ta de grepene som er nødvendige frem mot neste rapporteringspunkt, vil klubbene i første omgang bli trukket ett poeng ved sesongstart neste år, sa Yngve Hallén til NTB.

– Bør Brann-fansen være bekymret for minuspoeng når sesongen starter, Moldestad?

– Brann-fansen har jo vært bekymret lenge. Og det er forståelig når sesongen har vært som den har vært. Men jeg tror ikke de skal bekymre seg for poengtrekk, svarer styrelederen.

— Ikke overrasket

Thomas Nordal forklarer irettesettelsen fra NFF med mislykkede spillersalg og sponsoravtaler.

Løv-Hams styreleder fikk ikke bakoversveis over meldingen fra NFF i går.

– Det var ikke noe overraskende. Vi har vært klar over dette lenge, men har ikke kommet i mål med budsjettene våre.

– Hvorfor ikke?

– En kombinasjon av flere ting. Blant annet en del sponsoravtaler vi ikke har fått i havn, der hadde vi budsjettert med høyere inntekter. Også lite spillersalg ligger bak. Nå solgte vi Fredrik Haugen i årets andre halvdel, i tillegg var det et salg i vinter som ikke gikk gjennom, svarer Thomas Nordal, og sikter til Paul Addos overgang til Hønefoss som gikk i vasken.

IKKE OVERRASKET: Løv-Hams styrelder Thomas Nordal. (Foto: Rune Nielsen)På Varden opererer man med betydelig mindre summer enn på Kniksens Plass. Nordal vil likevel ikke ut med hvor langt bak Løv-Ham er, i kroner og tusenlapper, for å nå målene i handlingsplanen.

– Jeg ønsker ikke å si noe om tall, vi har bare knallfokus på å komme i mål og skape inntekter. Jeg tror vi slipper å starte neste sesong med minuspoeng, melder han.

Nordal sier klubben har flere baller i luften når det gjelder inntekter.

– Vi er aktive i markedet og jakter samarbeidspartnere, i tillegg har vi flere prosjekter på gang, blant annet et spillerutviklingsprosjekt som vi selger inn. Men vi har ikke hatt nok folk til å jobbe nok med dette, forklarer Nordal.

Løv-Ham har fått en del ekstra inntekter grunnet de gode sportslige resultatene. Å gå fra 10. til 4. plass på tabellen gir penger i kassen. I kvalifiseringskampen mot Fredrikstad kommende fredag har løvene også krav på 25 prosent av billettinntektene.

Fakta:

Fotballklubbenes økonomi

Slik ligger norske toppfotballklubber an i forhold til NFFs finansielle oppfølgingssystem (FOS) pr. 30. juni 2010:

Eliteserien:

 • Grønn kategori: Sandefjord.
 • Gul kategori: Haugesund, Lillestrøm, Molde, Rosenborg, Stabæk, Start, Viking, Vålerenga, Aalesund.
 • Rød kategori: Brann, Hønefoss, Kongsvinger, Odd Grenland, Strømsgodset, Tromsø.

1. divisjon:

 • Grønn kategori: Strømmen.
 • Gul kategori: Mjøndalen, Ranheim, Sandnes Ulf, Sarpsborg, Sogndal, Tromsdalen.
 • Rød kategori: Alta, Bodø/Glimt, Bryne, Fredrikstad, Løv-Ham, Moss, Nybergsund.
 • Ikke med: Lyn (konkurs) og Follo (mangler tall).

Se vår totalt useriøse sesongoppsummering:

Reportertabber, griseprat og sinna svenske

Publisert:

Eliteserien

SVUTMP
1Molde30253271254678
2Bodø/Glimt30186686414560
3Rosenborg30168669442556
4Lillestrøm30165949341553
5Odd30136114345-245
 • Champions League-kvalifisering
 • Conference League-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk