Ekspert bekymret for Magnus Carlsen: – Det verste som kan skje

Nordmannen med overraskende tap. Nå har han kniven på strupen i World Cup.

Magnus Carlsen gikk på et overraskende tap lørdag. Her fra en turnering tidligere i sommer. Lennart Ootes/Grand Chess Tour

Magnus Carlsen-Bu Xiangzhi 0–1

Magnus Carlsen startet prestisjetunge World Cup med fire strake seire. Lørdag fikk imidlertid seiersrekken en brå slutt, da kineseren Bu Xiangzhi spilte ut verdensmesteren.

Dermed er premissene klare før søndagens returoppgjør: Magnus Carlsen må vinne med svarte brikker for å sikre omspill. Nå er Norges-toer og Carlsen-kompis Jon Ludvig Hammer bekymret for fortsettelsen.

– Jeg tror sjansen er dårlig. Jeg tror det er over 50 prosent sjanse for at han ryker ut. I beste fall får han omspill. Så selv om han vinner i morgen, er det ikke sikkert at han går videre, sier Hammer til Aftenposten.

– Tap med hvit er det verste som kan skje, legger han til.

Fikk du med deg den absurde hendelsen som hele sjakkverden snakker om?

Les også

Stor snakkis i sjakkverden: Dømt til tap på grunn av denne shortsen

– Veldig imponerende

Dersom Carlsen vinner på bestilling søndag, møter han kineseren igjen mandag, i omspill om åttedelsfinaleplassen. Tatt i betraktning at omspillet gjennomføres med kortere betenkningstid, holder Hammer Carlsen som favoritt dersom duellen kommer til det punktet.

Veien dit virker imidlertid lang. I lørdagens parti imponerte Bu, som er rangert som nummer 35 i verden. Han gikk rett i strupen på Carlsen, og ofret en løper relativt tidlig. Allerede etter 36 partier var det hele over.

– Det var et veldig imponerende angrepsparti, sier Hammer.

– Han var underdog, men satte press på Magnus. Det er enklere å angripe enn å forsvare seg.

– Veldig stressende

I mandagens parti trenger imidlertid ikke Bu å gå «all in» for seieren. Det holder med remis. De premissene gjør det svært vanskelig for Carlsen, forklarer Hammer.

– Det er ikke lett å vinne med svart mot en spiller som er veldig fornøyd med remis. Det er noe med psykologien. Det er veldig stressende å forberede seg til et parti som man må vinne med svart, sier Hammer.

– Du må velge noe som overrasker motstanderen, sånn at han blir ukomfortabel, legger han til.

Søndag spiller Carlsen med kniven på strupen. Partiet begynner klokken 13, norsk tid.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor Kjetil Rekdal tar et kraftig oppgjør med utviklingen i norsk fotball: