Talentlaget som forsvant til Brann

FK Fyllingsdalen fortviler over et superlag i oppløsning.

Dette Fyllingsdalen-laget vant 13-årsklassen i Norway Cup for to år siden. Nå er bare syv av disse spillerne igjen hos de lilla. Bak fra venstre (nåværende klubb i parentes): Trener Karl Kvile, trener Lars Atle Larsen, Sander Marthinussen (Brann), Halldor Stenevik (Brann), Andreas Losnedal (Brann) Emil Kalsaas (Fyllingsdalen), Mathias Kleppe (Bønes), Enock Mawete (Midtjylland), Fabian Rimestad (Fana), Nicolai Mohn (Brann), Mats Fjelltveit (Brann), Nicholas Marthinussen (Brann), Noah Jean Holm (Strømsgodset), Jonas Stjernberg (Fyllingsdalen) og trener Frode Sæle. Foran fra venstre: Sander Hopsdal (Fyllingsdalen), Andreas Mjøs (Brann), Sivert Ivarhus (Fyllingsdalen), Petter Mossestad (Fyllingsdalen), Eirik Måren Sæle (Brann), Yonas Larsen (Brann), Maximilian Eide (Nest-Sotra), Nikolai Hatletveit (Fyllingsdalen), Jesper Rein Berntsen (Fyllingsdalen), Vegard Ekeberg (Brann) og Sigurd Kvile (Brann). Håvard Foldnes og Eirik Opheim Moldenes er ikke med på bildet, men har også gått fra Fyllingsdalen til Brann fra denne spillergruppen.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Du husker kanskje FK Fyllingsdalens 2000-lag som reiste rundt i Europa og deltok i turneringer med klubber som Juventus og Real Madrid?

Les også

Slik ble Fyllingsdalens 13-åringer best i Norge

Nå er så godt som hele laget forsvunnet fra Fyllingsdalen, mange av dem til Brann. Frank Hellevik, FKFs daglige leder, liker situasjonen svært dårlig.

— Jeg er på ingen måte forbannet på Brann, jeg forstår utmerket at de vil ha gode spillere. Men jeg er fortvilet og har problemer med å se at alle disse spillerne får et bedre tilbud i Brann enn de ville hatt hos oss. Jeg håper virkelig de har en plan med hver enkelt spiller ved å gjøre dette, for nå har de gått inn og tømt en hel generasjon hos oss , sier Hellevik.

Travel sommer: Fyllingsdalens daglige leder, Frank Hellevik. Ennå er det en stund til Fyllingsdalens A-lag eventuelt kan dra nytte av ferdighetene til Tobias Ludvigsen (8) (til v.) og Markus Daniel Dahle (7), som denne uken deltok på klubbens fotballskole.

— Drømmen om Brann er stor i unge bergensere, og jeg er bekymret for alle dem som ikke kommer gjennom nåløyet. Spillere som kunne bidratt sterkt i lokalfotballen, mister gjerne motivasjonen når kroken settes på Stadion-døren og den store drømmen er knust.Hetlevik peker på at 13 spillere fra samme treningsgruppe, fem født i 1999, seks i 2000 og to i 2001 har forlatt Fyllingsdalen til fordel for Brann i løpet av halvannet år. De aller fleste av disse spillerne har imidlertid kommet til Fyllingsdalen fra mindre klubber på et tidligere tidspunkt.

- Gjør ikke Brann det samme som dere gjorde med disse spillerne for noen år siden?

— Det kan man si, men vår policy er å være et alternativ for spillere som vokser ut av sitt lokale miljø og ikke lenger har et optimalt tilbud der. Vi kunne ikke reist til Vadmyra eller Frøya eller Lyngbø og hentet et helt ungdomskull. Da håper jeg noen hadde sagt til oss at nå må dere tenke på konsekvensene her, sier Hellevik.

Banket på Brann-døren

Utviklingssjef i Brann, Kristian Andersen, sier de aller fleste av disse spillerne har kommet til Brann på eget initiativ.

— Kun to av spillerne, Halldor Stenevik og Sigurd Kvile, har vi hatt en dialog med i flere år og aktivt hentet. Det er fordi vi mener at de aller største talentene bør være hos oss. Utenom disse er det spillere som har kommet og banket på døren min. En av dem ønsket å melde overgang i vinter, men jeg ba ham om å vente til i sommer av hensyn til Fyllingsdalen, sier Andersen.

Han har forståelse for at Hellevik fortviler.

— Jeg vet at de er kommet i en dum stilling fordi de har mistet mange spillere i løpet av kort tid. Heller ikke jeg synes at det er bra, men samtidig er jobben min å skape en av Norges fremste utviklingsavdelinger. Vi kunne nektet å ta inn spillere, men som toppklubb i Hordaland blir det lite ambisiøst.

Rollebytte

- Hellevik frykter at dere ikke har et godt nok tilbud til alle som kommer?

— Pr. i dag har vi et godt tilbud til alle. De beste 15-åringene vil trene med Brann 2 og også få spille litt i 3. divisjon. De neste vil spille i den nasjonale gutter 16-serien, som nok tilsvarer et sted mellom 3.- og 4. divisjon på seniornivå. De bak der igjen spiller i 16-årsserien i Hordaland, sier Andersen.

Samtidig innser han at Brann om ikke så altfor lenge vil ha så mange lovende spillere på sine ungdomslag at det blir vanskelig å tilfredsstille alle. Mens mange talenter i starten av tenårene for noen år siden søkte seg til Fyllingsdalen, har Brann overtatt som Bergens klare nummer én også på det området.

— For fire år siden måtte vi være aktive for i det hele tatt å få inn ok spillere. Nå må vi si nei til en del for å opprettholde et godt tilbud til dem vi har. Vi må være nøyere med hvem vi sier ja til, helt fra 13-årsnivå til juniornivå. Pågangen av spillere som ønsker seg til oss, gjør at vi på sikt vil få et problem i toppen av trakten vår. Vi kan ikke satse på ti til femten spillere i hver årgang, det vil være løgn når vi vet hva som kreves av oppfølging av enerne, sier Andersen.

- Alt har en slutt

Mannen som har trent 2000-gjengen i Fyllingsdalen i en årrekke, Karl Kvile, mener det er naturlig at de aller fremste spillerne nå går til Brann.

— Ja, men det er selvsagt kjedelig for Fyllingsdalen å miste så mange i løpet av kort tid. Når det gjelder 2000-laget, har det vært en fantastisk reise, men alle reiser har en slutt. Skal vi sitte småsnurt tilbake, må vi se på oss selv også. Vi må ikke ta de tingene så personlig, sier Kvile, som er trener for Fyllingsdalen 2, et 3.-divisjonslag bestående av gutte- og juniorspillere.

Sønnen hans, Sigurd Kvile, har i likhet med Halldor Stenevik fra samme overgang meldt overgang til Brann i løpet av de siste ukene. Et annet stortalent fra samme lag, keeperen Enock Mawete, er som BT meldte i helgen klar for den danske mesterklubben FC Midtjylland.

Les også

Fyllingsdalen skulle bli best bak Brann, men styrer mot 3.-divisjon

— Valget mitt handler ikke om at mange andre har gått til Brann, men om at de har et godt tilbud når det gjelder kamp- og treningsarena. Dessuten tror jeg at det kan være bra med et miljøskifte. Men jeg har hatt noen veldig bra år i Fyllingsdalen, det skal klubben ha all ære for, sier 15-åringen Sigurd Kvile.

Publisert: