FBI har kastet sine øyne på Sepp Blatter

BBC skriver at marketingselskapet ISL betalte flere FIFA-ledere under bordet på 1990-tallet, og et brev skal vise at Blatter hadde kjennskap til bestikkelsene.

Amerikanske FBI skal ha kastet sine øyne på Sepp Blatter og undersøker hans rolle i en bestikkelsesskandale fra 1990-tallet. Dette bildet er fra en pressekonferanse i juli i år. Da kastet den britiske komikeren Lee Nelson pengesedler etter den suspenderte FIFA-presidenten. Foto: REUTERS/Arnd Wiegmann/NTB scanpix

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

Derfor har amerikanske FBI nå kastet sine øyne på den suspenderte FIFA-presidenten for alvor. Det er snakk om en korrupsjonsskandale i 100 millioner dollar-klassen (850 millioner kroner), og amerikanske myndigheter vil til bunns i hvilken rolle Blatter skal ha spilt i denne saken.

Les også

FIFA-presidenten sovnet under egen pressekonferanse: - Jeg er ikke helt frisk

Blant dem som skal ha fått utbetalt penger er tidligere president i Det internasjonale fotballforbundet, brasilianeren João Havelange, samt tidligere styremedlem i FIFA, Ricardo Teixeira. Bestikkelsene dreier seg om salg av TV-rettigheter på 1990-tallet.

Blatter forgjenger

Havelange var FIFA-president fra 1974 til 1998, da Sepp Blatter overtok. De to jobbet tett sammen, for Blatter satt som generalsekretær i FIFA fra 1991 til han overtok som president i 1998. BBC melder at det er funnet et brev skrevet av Havelange som omtaler bestikkelsene og de pengene som ble utbetalt, og i brevet skriver brasilianeren angivelig at «Blatter hadde fullstendig kjennskap til alle aktiviteter».

Les også

Blatter og Platini må stå til rette for Hallén før jul

Nå bruker FBI dette brevet som del i en forespørsel om assistanse og hjelp fra sveitsiske myndigheter, som allerede har hendene fulle med saker om og rundt FIFA.

Blatter er foreløpig suspendert i 90 dager sammen med UEFA-president Michel Platini. Formelt er sveitseren fortsatt FIFA-president, men han skal gå av på en ekstraordinær kongress 26. februar neste år. Da skal etterfølgeren hans velges, i et forsøk på å reformere organisasjonen og få ryddet opp i alle tvilsomme aktiviteter flere av organisasjonens toppledere er anklaget for.

Ingen kommentar

BBC har forsøkt å kontakte Blatter, men sveitseren nekter å gi noen kommentar til denne siste saken som er dukket opp. Foreløpig har han mer enn nok med å forklare og forsvare seg mot de korrupsjonsanklagene han er stilt overfor i forbindelse med en pengeoverføring til Platini i 2011. Det ble overfør 17,2 millioner norske kroner, angivelig for arbeid Platini gjorde for FIFA rundt årtusenskiftet.

Nå skal det visstnok foreligge en rapport til UEFA-styret om denne saken, og Platinis advokater mener denne rapporten kan være med på å få Platini av kroken i denne saken.

Franskmannen vil gjerne overta etter Blatter på toppen av FIFA, men foreløpig ligger han dårlig an. Han har mistet mye av troverdigheten sin etter at han ble blandet inn i saken med alle millionene Blatter overførte til ham, en overføring som også har medvirket til at han er suspendert for inntil 90 dager. (©NTB)

I en stor artikkelserie har vi tatt for oss FIFA. Dersom du vil sette deg ytterligere inn i den skakkjørte organisasjonen, anbefaler vi disse sakene:

Tidligere NFF-president:— FIFAs etiske komité var meningsløs.

Sveits:Derfor er det idrettspampenes Mekka.

Den oppsiktsvekkende avtalen:Slik fikk Blatter Putin til å endre russiske lover.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Hun er gift, har to små barn og god jobb. – Mitt problem er at jeg blir for sint på barna.

Kvinnen i 30-årene er akademiker med en ansvarsfull stilling. Hun er gift og mor til to små barn. Og: Hun har et alvorlig problem hun ikke snakker høyt om.

Mest lest akkurat nå

  1. Politiet etterlyser vitner til ulykke

  2. Telenorbygget solgt

  3. Ferge på Mannheller-Fodnes legges til kai for desinfisering

  4. Kvinne skal ha fått halsen skåret over ved kirke i Nice

  5. Mann frifunnet for data­innbrudd: – Veldig glad

  6. Nå gjelder påbudet om munnbind