Derfor er Norling sjef for et bunnlag

En rekke små og store feilvalg av Rikard Norling har sendt Brann inn i nedrykksdramaet, skriver Tore Strand.

SLITER I BUNNEN: Det kan faktisk ende med nedrykk for Rikard Norling og Brann.
  • Tore Strand
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over åtte år gammel

I den første bortekampen slo Sarpsborg Brann 3-0 etter en kamp der Brann var passive, og aldri klarte å legge opp en defensiv spillestil som demmet opp for hjemmelaget. Siden har de tatt liten lærdom, for i den siste bortekampen dro Brann til Skien med ny tro på sin egen stil, uten å ta spesielt hensyn til motstandernes styrker. Odd knuste Bann 4-0. Brann har tilsynelatende ikke lært av feilene fra starten av sesongen. Fra første til siste hjemmekamp, og fra første til siste bortekamp, har Rikard Norling trodd at hans måte å spille fotball på, skulle gi resultater.

I nesten syv måneder har Brann spilt en fotball som har ført til ti hjemmetap, og en beskjeden poengfangst borte.

Tore Strand, kommentator i BT.

Tre runder før slutt er Brann i alvorlig trøbbel. Det de har vist i de fire siste kampene gir ikke grobunn for noe annet enn skepsis og tvil. Som det har gjort i en sesong der Brann har vært et bunnlag fra dag én. Det var kun alfabetet som sørget for at Sogndal og ikke Brann lå aller sist etter første runde.Ser en tilbake, må en lenger enn til sesongstarten for å finne når Brann-elendigheten startet. I januar kunne Norling fortelle at han hadde valgt Erlend Hanstveit som kaptein, og Erik Huseklepp som visekaptein. Samtidig slo han fast at Huseklepp er spiss, ikke noe annet.

Dessuten avskiltet han Daniel Mojsov, og sammenlignet Stephane Badji med en rovfugl: «Modig, grasiøs og fysisk fin». Siden ble Badji en problemspiller for ham, før høsten.

Norling uttalte også at han er blitt flinkere til å finne den rette balansen mellom de unge og de rutinerte, og at Andreas Vindheim skal være veldig god for å "ta" Birkir Sævarsson allerede i 2014-sesongen.

Dessuten sier han at fysiske tester på spillere har han sluttet med for ti år siden.

Les også

Tid for å hevne pappas 1-8-nederlag, Huseklepp!

Det at Rikard Norling allerede i januar var så soleklar på en rekke problemstillinger, bidro til at han kom skjevt ut fra hoppkanten. Fortsatt kan landingen ende uten fall, men en rekke feilvurderinger har siden sørget for at Brann har hanglet gjennom sesongen som et bunnlag.

Brann har allerede sluppet inn 49 mål. Et snitt på 1,8 mål pr. kamp betyr trøbbel. Noe jeg tror henger mye sammen med vrakingen av kapteinen etter seriepremieren i vår. Erlend Hanstveit spilte i likhet med de fleste av sine kolleger en elendig kamp i serieåpningen. Men det å droppe han som ble hentet hjem for å fylle venstrebacken etter en kamp, var et overilt valg. Siden Sarpsborg-ydmykelsen har Brann hatt et venstrebackproblem. De har det fortsatt. Hadde Norling vært litt mer tålmodig tror jeg Erlend Hanstveit på egen hånd kunne løst den floken.

Om Erik Huseklepp er best som spiss eller kantspiller, er gjenstand for diskusjon. Sannsynligvis passer han aller best som flankespiller i et 4-3-3-system. Men slik spiller ikke Norling, og Huseklepp har etter hvert gjort mer nytte av seg som kantspiller enn spiss, men ikke mer enn at han har havnet på benken. Jeg tror Norling burde brukt Huseklepp mer etter behov fra kamp til kamp. Ikke minst for å true bakrom til de lagene som har presset Brann over på defensiven, men så lenge Brann har et svært avslappet forhold til den delen av spillet, har Norling falt ned på at Huseklepp gjør mest nytte for seg langs sidelinjen.

Ved å spille på en måte der bakrommet ignoreres, kommer ikke Huseklepp til sin rett. Internasjonalt er alle lag opptatt av å utnytte ubalanse og tilgjengelig rom, også Barcelona. Det er en uhyre liten andel av mål som scores som kommer etter ti trekk. Noe som igjen betyr at Brann må være betydelig bedre enn motstanderne for å vinne med sin stil. Det er de ikke, og derfor er måten Brann spiller på til tider naiv.

I januar så Norling mangler hos Daniel Mojsov som gjorde at han vraket ham, og ga signal til makedoneren at han kunne finne seg ny klubb. Siden sloss Mojsov seg inn i varmen igjen på forbilledlig vis, men hvordan Norling kunne gjøre en typisk robust, høyrebeint, teknisk begrenset midtstopper til venstreback, vil jeg aldri kunne forstå.

Les også

Brann 2 rykket ned

Etter Rosenborg-kampen der Norling måtte geleide Stephane Badji av banen, var Norling nær på å konkludere med at Badji aldri burde benyttes igjen. I høst har senegaleseren vært Branns beste spiller.

Rikard Norling har fortjent fått ros for at han satset på Brann-ungguttene. Kasper Skaanes, Andreas Vindheim og Jonas Grønner har fått tillit og gjort seg den fortjent. De to førstnevnte har storspilt i store deler av sesongen, men begge har hatt en dalende kurve. Til tross for klare signaler om det i lang tid, har Norling valgt å gi dem fornyet tillitt. Skaanes sine offensive bidrag er blitt færre, og defensivt har Andreas Vindheim spilt flere svake kamper. Slike opplevelser burde unge talenter blitt spart for.

Det å være godt nok trent er spillerens ansvar. Dersom han ikke er det, er det trenerens plikt å ikke benytte ham, eller sørge for å legge premissene for at han skal bli godt nok trent igjen. I en tid da klubber internasjonalt tester spillere etter hver trening, undres jeg over at Norling ikke legger vekt på testing. Eller rettere sagt – at Brann ikke har en sportsplan som krever jevnlig testing over tid, uavhengig av hvem som er trener – avslører for meg hvor langt Brann er unna å være en toppklubb.

Les også

Stabæk-sjefen gir Brann en herlig garanti

Enda lenger kan de bli om ikke Brann i sesonginnspurten plukker nok poeng til å fornye kontrakten. De mange nedturene, ikke minst i de fire siste kampene, gjør at jeg er i ferd med å bytte ut ordet tro med håp. Jeg trodde Rikard Norling ville ta et alvorlig oppgjør med spillestilen. Men Brann-treneren har fortsatt med et omstendelig angrepsspill med stor fare for å miste ballen.

Forsetter det slik mister også Brann statusen om eliteserielag. At en ikke har lært av feil en så allerede i første serierunde, vitner om manglende evne til å justere kursen. Det må spillere og de som styrer klubben ta sin del av ansvaret for. Men først og fremst er det Rikard Norling som har styrt skuten i utrygt farvann.

Titanic traff et isfjell. Brann traff en sta svenske. Det første er historie. Det andre blir også et forlis om kursen ikke endres.

Publisert: