Tre ting du kanskje ikke visste om Branns nye mann

Han har vært aktiv i ni idretter, badet naken i en Oslo-fontene og blitt nektet innreise til Kasakhstan. Les historiene her!

NY I LAGET: Sivert Heltne Nilsen får etter alt å dømme Brann-debuten sin mot Follo tirsdag. Her med trenerpappa Lars Arne Nilsen i bakgrunnen til venstre og lagkameratene Eirik Birkelund (grønn vest) og Fredrik Haugen ved siden av seg. Foto: Ørjan Deisz.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Dersom du fikk med deg at Brann kjøpte Sivert Heltne Nilsen (23) fra Vålerenga, registrerte du sikkert også at han er sønnen til Branns trener, Lars Arne Nilsen (51).

Kanskje har du lest at han er tenkt som lagets nye midtbanesjef, at han ble jaktet av flere klubber og at han sa seg villig til å «ofre trynet» i kamp for Brann.

Men husker du at Sivert Nilsen var i sentrum av et internasjonalt, fotballpolitisk spill, et par år tilbake i tid?

— Det var en statseid klubb, begynner Nilsen å fortelle.

Vi er på sensommeren 2013. Hødd, med Nilsen junior på midtbanen og senior på trenerbenken, skummer fløten av den sensasjonelle cupfinaleseieren året før. Europacupspill! Motstanden er eksotisk, Aktobe fra Kasakhstan. Østeuropeerne skal til Sunnmøre først, og som Brann erfarte i vår, kan det være en tøff opplevelse. Hødd vinner 1-0, de har et eventyrlig avansement i sikte.

To dager før returoppgjøret i den gamle Sovjet-staten, kommer den ødeleggende beskjeden. Sivert Heltne Nilsen og Akeem Latifu nektes visum. Hødd får ikke vite hvorfor. Men lagets midtbanemotor og eneste høyreback må bli hjemme. Klagen fra Hødd og Norges Fotballforbund fører ikke frem hos UEFA.

— Da Aktobe var i Norge, var det to spillere de ikke fikk inn. Det ble de sinte for og hintet om at noe ville skje da vi kom til Kasakhstan. Så skjedde dette. Det var veldig bittert, sier Nilsen i dag, sittende på en murkant ved Brann Stadion.

Les også

Brann-talentet trener med nederlandsk storklubb

Nakenbad

Opplevelsen han gikk glipp av ble beskrevet som vill av lagkameratene.

— De sa tribunelivet var helt sykt, med 15.000 gale kasakhstanere. Noe helt annet enn i cupfinalen i Norge. For oss var det årets happening. Og jeg tror vi hadde vunnet hvis vi ikke hadde blitt nektet innreise, sier Nilsen.

Nå kan han se galgenhumoristisk på det, for som han sier: ikke mange andre er ubeseiret i Europaligaen. Han er ubeseiret på Brann Stadion også, etter 3-2-seieren med Vålerenga i fjor. I 2014 var han fast på Oslo-laget. Men kanskje mest oppmerksomhet fikk han for et nakenbad. I en fontene. Midt i Oslo sentrum.

— Hehe. Ja... Det var under den facebooktrenden med bading i sjøen. Jeg orket ikke tanken på det, men tenkte jeg skulle ha det litt moro. Planen var å bade i fontenen med boxershorts, men det var ingen andre folk der, så jeg ville lage litt show for damen.

TV 2 kastet seg over stuntet og meldte at bestefaren fant det hele lite morsomt.

— Han sa jeg måtte slutte med det, mente det bare var tull, flirer Nilsen.

- Er du en som søker spesielle opplevelser?

— Jeg liker i hvert fall opplevelser. Det er sikkert litt derfor jeg kom til Brann også. Det er kanskje klubben i Norge der du får flest opplevelser som gjør sterkt inntrykk. Trykket rundt klubben er muligens det nærmeste du kommer engelsk fotball.

Les også

Halve Brann-laget kan miste neste hjemmekamp

Drømmen om England

Og engelsk fotball er drømmen.

— Det har alltid vært det. Som type føler jeg meg litt engelsk, og jeg har en spillestil som er litt engelsk. Det har jeg ofte fått høre, sier Newcastle-supporteren.

Det er unødvendig å skrive at han kommer fra en fotballoppvekst i en fotballfamilie. Men helt ensporet var det likevel ikke.

— Fotball har alltid vært førsteprioriteten min. Likevel har jeg drevet med vanvittig mange idretter.

Ta sats nå, for her kommer oppramsingen.

— Langrenn, alpint, volleyball, basket, håndball, kickboksing, judo, telemarkski. Jeg er kretsmester på telemark, faktisk.

- Kunne du blitt god i alt dette?

— Jeg var bra i håndball, men sluttet ganske tidlig. Og så var jeg bra i langrenn, fordi jeg var ganske utholdende.

Litt friidrett prøvde han seg også på, men han regner det ikke med, fordi han bare var på et par stevner. All allsidigheten og aktiviteten har endt med en lovende fotballkarriere, som får et nytt kapittel tirsdag. Da sjefer han på Brann-midtbanen for første gang. På jakt etter nye opplevelser, nye store fotballøyeblikk.

— Det villeste jeg har gjort i mitt liv, var å vinne cupen med Hødd. Det var det umulige som skjedde, sier Sivert Heltne Nilsen.

Nå drømmer han om noe tilsvarende på Brann Stadion.

Publisert: