Carlsens siste hinder

Tronen står på spill for Viswanathan Anand. Før VM-kampen på hjemmebane har han vært borte fra familien i flere måneder — på treningsleir i Tyskland.

STERK: Magnus Carlsens siste hinder på vei mot VM-tittelen, Viswanathan Anand, er bedre forberedt enn noen gang.
  • Daniel Røed-Johansen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over åtte år gammel

I dag starter VM-sirkuset for alvor med åpningsseremoni i Chennai-Viswanathan Anands (43) hjemby.

I Bad Soden, noen mil utenfor Frankfurt i Tyskland, har Anand forberedt seg til VM-kampen mot Magnus Carlsen (22).

Langt vekk fra kona Aruna og sønnen Akhil (2).

Og langt vekk fra sjakkfeberen som preger Chennai før det første sjakk-VM i India.

I en periode på tre måneder frem til oktober la Anand ned enorme treningsmengder i den tyske byen. På Chess Tigers Training Center er det blitt utallige timer med sjakkøving — sammen med hans sekundanter. Og utenfor sjakksenteret har Anand svømt og løpt for å være fysisk robust til opp mot tre uker med VM.

Anand sier at han har jobbet hardere enn noensinne før det mange mener blir hans største utfordring i karrièren.

Han tenker tilbake på sin første VM-kamp: mot Garry Kasparov på World Trade Center i 1995. — Vi trodde at vi jobbet hardt, men nå må jeg bare smile av det arbeidet vi la ned den gang. Jeg forbereder meg sikkert mer på én morgen nå enn jeg gjorde under hele treningsleiren da, sier Anand i et sjeldent intervju med Financial Times.

Altoppslukende

Sjakkhistorien er fylt av skandaler og kontroverser.

Store egoer har tatt mye plass. Men Anand har en langt mer anonym og rolig fremferd.

For ham er det brikkene på sjakkbrettet som betyr noe. Selv kaller han interessen for sjakk «altoppslukende».

— Iblant når noen snakker med meg vil jeg plutselig komme på en sjakkstilling, og da blir det veldig vanskelig for meg å konsentrere meg om hva de sier. De kan se på øynene mine at jeg mister fokus, forteller Anand.

Lærte av moren

Sjakk har preget ham fra han var seks år. Da ble han lært spillet av moren hjemme i Chennai.

Han tok med seg sjakkinteressen da familien etter hvert flyttet til Filippinene. Der deltok han hver dag i en sjakkonkurranse på en lokal TV-kanal. Premien var sjakkmanualer. Anand vant så ofte at han ikke lenger fikk lov til å delta.

Som 12-åring, tilbake i Chennai, opplevde han det han selv beskriver som en veldig plutselig fremgang. Indisk mester som 16-åring, stormester tre år senere og nå verdensmester: Prestasjonene har gjort ham til en folkehelt i India.

For fall?

Anand er nå på plass på hotellet der VM-kampen vil spilles i Chennai, men har holdt seg i skjul. Få har hørt fra ham de siste månedene.

I dag deltar han på en pressekonferanse sammen med Carlsen, i det som blir det virkelige startskuddet for VM. Senere blir det en storslått åpningsseremoni.

I sjakkverden er kampen blitt døpt til «Kampen mellom generasjonene», der Anand representerer det etablerte og Carlsen det nye.

Mange mener at Anand står for fall.

VM-kampen kan bli et veiskille i sjakkhistorien.

Anand har vært verdensmester siden 2007, men før lørdagens første kamp er det han som regnes som underdog.

Mens Carlsen har hatt en imponerende fremgang de siste årene, begynner det å bli en stund siden Anand var på sitt beste. Da de møttes i Tal Memorial-turneringen i sommer, tok Carlsen en knusende seier.

— At jeg vant såpass enkelt, viste han at han ikke kan holde på sånn under matchen. Da blir han ikke bare slått, men knust. Jeg tror han vil vise seg frem fra en annen side, sier Carlsen til Aftenposten.

Tidligere verdensmester Anatolij Karpov vet hvor krevende det er å forsvare en VM-tittel.

— Det er alltid vanskeligst å forsvare. Utfordreren har mer ambisjoner og er ofte i bedre form. Det siste fordi spilleren må spille tøffe kamper for å kvalifisere seg til VM, sier Karpov til Aftenposten.

Sjakkeksperter påpeker at konsentrasjonen og motivasjonen faller med alderen, men advarer Carlsen mot å ta lett på oppgaven.

- Fantastisk spiller

En seier vil samtidig slå fast Anands posisjon som en av de store i sjakkens historie.

— Anand er en fantastisk sjakkspiller som bringer ære til sporten og landet sitt med hans ferdigheter og gode personlighet. Hvis han vinner, er hans høye plassering i sjakkens verden sikret, skriver legenden Kasparov i en spalte hos Business Insider, der han også skriver at sjakken er klar for en ny mester.

Det snakkes om en ny æra, men kongen har ingen planer om å abdisere.

Anand forteller om et mentalt press i sjakktoppen som motiverer ham:

— Det kjennes som at det som skjer med deg ved brettet, skjer med deg også som person. Når du taper, føles det som at du plukkes fra hverandre.

— Og i en VM-kamp, mot bare én motstander, er det mye mer personlig.

Viswanathan Anand, her fra en tidligere kamp mot Magnus Carlsen, er lørdag klar for VM-starten i sjakk. Bildet er endret

PROFIL

Viswanathan Anand

Født: 11. desember 1969 (43 år) i Mayiladuthurai, Tamil Nadu, India.

Hadde store deler av oppveksten i Chennai.

Spilte sin første VM-kamp i sjakk i 1995 og ble verdensmester for første gang i 2000. Verdensmester sammenhengende siden 2007. Aktuell: Skal fra lørdag forsvare VM-tittelen mot Magnus Carlsen.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Sjakklegende sammenligner Carlsen med Harry Potter

  2. Seierssikker Carlsen

  3. - Ingen turneringer kan sammenlignes

  4. Selvsikker og ganske seierssikker

  1. Sjakk
  2. Magnus Carlsen
BT anbefaler

Jens hamret på alle dørene han fant. – Angsten sitter fremdeles i.

Brannen er meldt slukket. Totalt tolv personer har blitt evakuert.

LES SAKEN