Slik blir en norsk omvei til Qatar-VM: Kan møte supernasjoner

ULLEVAAL (VG) Kun gruppeseier er godt nok for å sikre VM-plassen allerede i høst. For Norge kan et eventuelt playoff-spill om Qatar-billett by på motstandere som Spania, Portugal og Kroatia.

MÅ STREKKE SEG: Norges superspiss Erling Braut Haaland under treningen på Ullevaal mandag. Rundt ham er Morten Thorsby (til venstre), Fredrik Bjørkan og Stefan Strandberg.
 • Øyvind Herrebrøden, VG
 • Mats Arntzen, VG
 • Bjørn S. Delebekk (foto), VG
Publisert Publisert

Å komme seg til det omstridte verdensmesterskapet neste år blir uansett vanskelig for Norge, men i en vidåpen gruppe, der ett poeng skiller de tre beste før tirsdagens kamper, er spørsmålet:

Er det vel så overkommelig å ta nok poeng både mot Tyrkia (borte) og Nederland (borte) nå i høst – som det vil være å kjempe inn annenplassen og igjen vinne to nye kamper mot to nye nasjoner i omspillet i mars neste år?

– Ordet «overkommelig» vet jeg ikke om jeg ville brukt. Vi er i en situasjon hvor vi fortsatt er med. Vi må gjøre jobben i morgen, så får vi snakke mer om det da. Da har Nederland-Tyrkia spilt, og hvis vi har gjort jobben, er det Tyrkia neste. Det er vanskelig å si noe veldig fornuftig nå, sier landslagssjef Ståle Solbakken før tirsdagens TV 2-sendte kvalikkamp mot Gibraltar på Ullevaal.

Grafikk: www.sofascore.com

Samtidig spilles altså Nederland mot Tyrkia på Johan Cruijff Arena i Amsterdam. Der midtstopper Kristoffer Ajer håper på uavgjort mellom rivalene, er Solbakken mer usikker.

– Jeg synes det er vanskelig. Nå virker Nederland supersterke og har sikkert enda mer å gå på. De kommer til å bli vonde å komme foran. Vi må bare ta det som det kommer. Vi må gjøre det selv. Må vinne enten i Istanbul eller Rotterdam, uansett, fastslår landslagssjefen.

Slik er VM-playoff

Playoff-veien til sluttspillet i Midtøsten blir mer som en strevsom ørkenvandring å regne (og forklare). Det krever først at Norge blir nummer to og legger enten Nederland eller Tyrkia (og Montenegro) bak seg når kvaliken avsluttes i november.

I mars neste år utgjør 12 lag denne playoff-potten: De ti gruppetoerne fra Europa-kvalifiseringen – pluss at UEFA-nyvinningen Nations League, den som ble spilt på høsten i fjor, skal krysse sin vei inn i VM-playoff’en.

For de to beste gruppevinnerne fra forrige Nations League, som ikke blir nummer én eller to i sin ordinære kvalikgruppe nå, har plass i dette finalespillet. Det var her Norge kunne skaffet seg en gratisbillett.

Men etter at de ble idømt tap 0–3 mot Romania i november da laget ble frarådet utreise – samt at «nødlandslaget» måtte nøye seg med 1–1 mot Østerrike i den avgjørende sistekampen, vant østerrikerne gruppen foran Norge og vil garantert være blant de 12 playoff-lagene.

Disse 12 skal gjøre opp om de tre siste VM-plassene til Europa. Det skjer først gjennom semifinaler, der de seks beste lagene (basert på antall poeng tatt i den pågående VM-kvalifiseringen) får hjemmekamp.

Deretter avgjør trekning hvilke av de seks semifinalevinnerne som får hjemmekamp i finalen. Og her kan en supermakt eller to dukke opp. Blant annet rister Sverige i det europeiske landslagshierarkiet og kan vinne sin gruppe etter sjokkseieren over favoritten Spania forleden.

Også Portugal og 2018-finalist Kroatia kan misse seieren i sin kvalikpulje og vil isåfall ende i playoffen.

Publisert
 1. Herrelandslaget fotball
 2. Ståle Solbakken
 3. Nations League
 4. Fotball-VM i Qatar
 5. Fotball-VM 2022
BT anbefaler

De har kjempet om Bergen i snart to år. Nå er det bestemt hvem som får bli.

Kommunen har nå bestemt hvilke tre selskaper som får dele byen mellom seg de neste to årene.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

 1. Mistenker hærverk på togstasjon

 2. Tunneler ved Nesttun stengt etter melding om brann

 3. Utenfra likner den en hurtig­båt. Bli med inn i superfartøyet.

 4. Erik var i elendig form før han møtte Benedicte. Her er de på vei til bryllupet sitt.

 5. Visste ikke om pass­regel. – Provoserer at andre betalte seg frem i køen.

 6. Det utskjelte selskapet får to nye år i Bergen. – Vi er meget fornøyde, for å si det forsiktig.