«30-årskrisen» fortsetter for Magnus Carlsen: Utslått i egen turnering

Verdensmesteren klarte ikke å reise seg i sin egen «Magnus Carlsen Invitational». Fredag kveld ble det tap for kompisen Jan Nepomnjasjtsjij (30) i semifinalen. Carlsen står fortsatt uten triumfer som 30-åring.

I TRØBBEL: Magnus Carlsen.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Etter å ha reddet seg unna to «matchballer» i hurtigsjakk, tapte Magnus Carlsen til slutt på omspill med lynsjakk mot Nepomnjasjtsjij.

Anish Giri (26) er den andre finalisten etter at han overraskende slo Wesley So (27). Carlsen-So møtes dermed i «bronsefinale».

– Jeg må si jeg er veldig, veldig skuffet over spillet mitt i dag, sier Carlsen på TV 2-sendingen.

– Det er ikke sånn jeg ønsker å fremstå. Jan holder hodet mye mer kaldt enn meg i lynsjakken til slutt.

– Jeg taper tre partier med hvitt. Det er ikke akseptabelt.

Les også

Død, krig og kjærlighet – Carlsen-rivalens dramatiske år

Magnus Carlsen vant sist da han gikk til topps i den fysiske Norway Chess, som gikk i oktober. Den 30. november 2020 fylte Carlsen 30 år.

  • På selveste 30-årsdagen tapte han for Wesley So i finalen i Skilling Open - den første av turneringene i den digitale «Meltwater Champions Chess Tour».
  • Så røk han ut allerede i kvartfinalen da NRK slo på stortromma i romjulens Airthings Masters, den andre turneringen på den digitale touren.
  • I den fysiske Wijk aan Zee-turneringen i januar skuffet Carlsen stort og ble bare nummer seks.
  • Så tapte han finalen mot Wesley So i Opera Euro Rapid i februar. Det var også en del av touren.

Carlsen innrømmet på forhånd at «Magnus Carlsen Invitational» er noe spesielt.

Russeren vant den første dagen, og dermed hadde Carlsen presset på seg fredag. Han måtte vinne denne matchen - for å kunne få muligheten til å gå til finalen gjennom et tie-break.

Her kan du spille gjennom fredagens partier (ekstern lenke)

Magnus Carlsen hadde svarte brikker i fredagens første parti, og begge var nok fornøyd med remis. Etter hvert fant verdensmesteren ut at det ikke var noe å skvise ut av stillingen.

Med hvitt i det andre partiet skulle Carlsen angripe. Han fikk sola i øynene, uten at det virket å affisere ham. Nordmannen sto hårfint over, men «Nepo» forsvarte seg godt. Russeren imponerte da han fant konge h6 og etter hvert vant partiet.

En forbannet Carlsen så ut som han hadde mest lyst til å slå inn dataskjermen.

Les også

Zuckerberg & co. går inn i Carlsen-turnering

Dermed måtte Carlsen vinne de to siste hurtigsjakkpartiene om han skulle ha noen mulighet til finaleplass. Han kunne ha skaffet seg et solid overtak, men misset på en sjanse i det 17. trekket av parti tre.

– Skandaløst av Magnus, mener Jon Ludvig Hammer på TV 2-sendingen.

Rundt trekk 30 fikk Carlsen et visst overtak etter en miss fra russeren. Nordmannen tenkte lenge - og så gjorde russeren en feil som ble skjebnesvanger. Carlsen vant med svart og hadde mulighet til ny seier med hvite brikker i det siste hurtigsjakkpartiet.

– Dette er typisk Magnus - å være best når det gjelder, fastslår Maud Rødsmoen på TV 2s sending.

– «Nepo» går i desperatmodus, utbryter Jon Ludvig Hammer - og overtaket i parti nummer fire ble bare større og større.

De fleste trodde at Carlsen ville vinne i tie-break, men nordmannen tapte overraskende det andre lynsjakkpartiet - da han hadde hvite brikker.

– Jeg klarer ikke å holde hodet kaldt, sier en oppgitt Carlsen.

Dette er den fjerde turneringen i Play Magnus’ «Meltwater Champions Chess Tour» – og Carlsen selv har altså ikke vunnet noen av disse.

Vinneren av «Magnus Carlsen Invitational» får 505.000 kroner, mens den tapende finalisten får 340.000.

Publisert: