Fra skuffelse til fotballfest i Fredrikstad

<p>Var langt nede, men reiste seg og rykket opp med stil.</p>

Publisert:

fyrverkeri-lead Foto: Digitalsport

Stian Rønningen

Med en fotballkultur som de fleste norske byer kan misunne dem, kunne 9201 tilskuere på Fredrikstad stadion konstatere at laget igjen skal spise kirsebær med de store i norsk fotball.

For to uker siden var ikke situasjonen like rosenrød. Fredrikstad tok imot Løv-Ham hjemme i den første kvalikkampen, og kun 4528 tilskuere var å finne på tribunene.

Skuffelsen over at ”lillebroren” fra Sarpsborg ble for sterke i serien satt dypt i befolkningen.

Negative konsekvenser

Betydningen av å ikke rykke opp ble satt på dagsorden: Budsjettkutt, spillersalg og publikumssvikt.

Da laget rykket ned til det nest øverste nivået i 1984 skulle det ta 20 år før de klarte å returnere til eliteserien. Skulle Fredrikstad få oppleve nok en ørkenvandring?

Fredrikstad vant kampen mot Løv-Ham. Så vant de publikum før de feide Hønefoss av banen på AKA Arena.

Busskortesjen til Hønefoss, kampanjer som ”Bring the smile back” og godord fra Snåsamannen var en del av opptakten i fotballgale Fredrikstad før returkampen mot Hønefoss.

Fredrikstad vant den første kampen 4-1, så dette kunne ikke gå galt, eller?

Stortap mot Lech Poznan

Ifølge Fredriksstad Blad hadde Fredrikstad kun tapt 13 av 775 hjemmekamper med mer enn fire mål på hjemmebane.

I fjor tok laget mot Lech Poznan hjemme på Fredrikstad i kvalifiseringen til europaligaen. Anført av den polske landslagsstjernen Robert Lewandowski (nå i Borussia Dortmund) valset gjestene fra Polen over aristokratene og vant 6–1. Heldigvis hadde ikke Hønefoss spillere av Lewandowskis kaliber, og spillere, trenere og publikum kunne triumfere.

(saken fortsetter)

TRENERJUBEL: FFK-trener Tom Freddy Aune ble kastet i været av spillerne etter triumfen. FOTO: Digitalsport

— Jeg er så utrolig stolt over den gjengen her. Vi har kjempet hardt i hele år. Dette er utrolig stort, sa en rørt Fredrikstad-trener Tom Freddy Aune.

Etter kampen sto samtlige tilskuere igjen på stadion for å hylle sine helter. Mens treneren slet med å stokke ordene var Roger Risholt noe mer balansert.

Mannen som sikret sitt fjerde opprykk til eliteserien var henrykt over publikums innsats.

- Dette her sier litt om hvor mye fotball betyr i denne byen. Det er fantastisk.

Publikumslag

FEST: Publikum i Fredrikstad er fotballgale. Innfelt i hovedbildet er (øverst fra venstre): Trener Tom Freddy Aune, en FFK-supporter, målscorer Raio Piiroja og hat trick-helt Celso Borges. FOTO:: Digitalsport/Scanpix Banens beste, Celso Borges, var i ekstase. Costaricaneren briljerte i kulda på Fredrikstad Stadion og gleder seg til fortsettelsen.

— I kveld skal jeg nyte denne gode sesongen og denne kampen sammen med de andre guttene.

Arbeidsgivere i Fredrikstad-området må belage seg på at noen kommer for sent på jobb i morgen. Engasjementet i feiringen etter kampen kan tyde på det. Lyden fra 20.000 polvotter på Fredrikstad stadion nådde sitt høyeste desibelnivå da spillerne gikk rundt banen etter kampen til Fredrikstad- hymnen.

I fjorårets nedrykkssesong hadde Fredrikstad et snitt på 10.293 tilskuere på sine hjemmekamper. Til sammenligning hadde Sandefjord, Kongsvinger og Hønefoss til sammen et snitt på 10.655 i årets sesong.

Se målene fra kampen:

svp://96205?view=ap

Fredrikstad — Hønefoss: Målene

svp://96206?view=ap
Publisert: