Halve laget får bedre betalt enn Branns tilbud til Haugen

I høstens mest brukte Brann-lag har fem spillere høyere grunnlønn enn Fredrik Haugen kan få.

KAN FORSVINNE: Fredrik Haugen jublet i Brann-drakt mange ganger i høst, men nå kan han være på vei bort fra Brann. Haugen har avslått klubbens forslag om kontraktsforlengelse. Foto: Astrid Nordhaug, Digitalsport
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Fredrik Haugen ble kåret til årets spiller i 1. divisjon og årets Brann-spiller i begge de store bergensavisene. Klubbens lønnstilbud til spilleren, hadde likevel vært langt unna å plassere ham blant lagets best betalte spillere. Onsdag ble det kjent at Haugen takket nei til kontraktsforslaget fra Brann, og sportssjef Rune Soltvedt avviser at det kommer et nytt og forbedret tilbud.

Dermed tyder mye på at Haugens tid i Brann går mot slutten. Kontrakten hans løper til 30. juni.

Mange med bedre grunnlønn

Som BT tidligere har skrevet, ble Haugen tilbudt en grunnlønn i tråd med Branns nye lønnsmodell. Makstaket i modellen er på 900.000 kroner – som er lavere enn Haugens nåværende grunnlønn.

Vadim Demidov, Erik Huseklepp og Piotr Leciejewski – lønnsadelen i Brann per nå – tjener alle vesentlig mer enn dette. Også Bismar Acosta, som kom til klubben i vår, har en årslønn på godt over millionen. Jonas Grønner og Ruben Kristiansen fikk begge bedre grunnlønnsbetingelser enn Haugen ble tilbudt, da de skrev kontrakter i 2015. Det tre sistnevnte inngikk sine avtaler mens Rune Soltvedt virket som sportssjef.

Soltvedt: - Uriktig bilde

Uten å vise spesifikt til Haugen-tallene, mener Soltvedt BT gir et uriktig bilde av klubbens nye lønnssystem.Han mener bonusmulighetene må tas med for å vise avtalers reelle verdi.

— Ut fra vår lønnsstruktur gir BT feil opplysninger, sier Soltvedt.

- Da inkluderer du mulige bonuser?

— Det er jeg nødt til, siden det er en del av den totale pakken for spillerne.

Soltvedt mener spillere i den nye lønnsmodellen kommer godt ut økonomisk.

— Så lenge spillerne presterer, vil de det. Jo flere kamper du spiller, jo bedre lønn blir det. En som spiller fra start, kan alt etter få kamper øke lønnen betydelig. Og enda mer etter hvor klubben ender på tabellen, sier Soltvedt.

Hadde bonus i gammel kontrakt

Men også i sin snart utgåtte kontrakt har Haugen bonusordning. I den avtalen ville han fått en voksen pengesum hvis Brann passerte 40 poeng i eliteserien. Forutsatt at Brann passerer 40 poeng neste år, må laget gjøre det svært bra for at den nye bonusordningen skal være mest lønnsom for Haugen.

- Det er også bonuser i de gamle kontraktene, Soltvedt?

— Ja, og dette har vi prøvd å rydde i. I tillegg var Brann et helt annet sted økonomisk for fire år siden enn i dag. Inntektene var mye høyere i klubben og lønnsnivået høyere i Brann og norsk fotball Det må vi ta innover oss, sier Soltvedt.

Den daglige lederen i Brann, Vibeke Johannesen, er også svært opptatt av at den nye lønnsmodellen er bonusbasert. Hun synes ikke det er problematisk hvis en spiller som Haugen får lavere grunnlønn etter et opprykk.

— Alle i Brann vil fremdeles få gode betingelser, men i den nye modellen må man prestere mer for å utløse dem, sier Johannesen.

- Hva tenker du om skjevhetene som oppstår med bare noen spillere på kontrakt under ny lønnsmodell?

— Når vi skal innføre et nytt system blir det sånn. Det er ingen annen måte å gjøre det på.

Ikke på øverste lønnsnivå

Etter det BT kjenner til har ikke Brann ønsket å plassere Haugen på det øverste lønnstrinnet blant spillerne.

— Jeg vil ikke kommentere hvor han er tilbudt å bli plassert. Han har fått et tilbud som plasserer ham der vi mener han fortjener å være, svarte Soltvedt på spørsmål om dette onsdag.

Samme dag sa Fredrik Haugen at han «ikke er en fyr som kun tenker på penger», men at han «har en privatøkonomi å ta vare på». Johannesen peker på at Brann nå er i Fotballforbundets røde sone økonomisk, og at lønningene må stå i stil med det sportslige nivået.

— Det var ikke tilfelle da vi rykket ned. Vi kan ikke bruke penger vi ikke har, sier hun.

Publisert

Eliteserien

SVUTMP
1Molde24193255213460
2Bodø/Glimt24136560312945
3Rosenborg24128453351844
4Lillestrøm24135641281344
5Vålerenga24133846321442
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk