Dette er Norling-tabber det oser nedrykk av

Rikard Norling sine mange feilvalg er i ferd med å sende Brann mot nedrykk, skriver BTs kommentator Tore Strand.

Tore Strand lot seg ikke imponere av Rikard Norlings valg i den viktige hjemmekampen mot Mjøndalen.
  • Tore Strand
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over åtte år gammel

BRANN — MJØNDALEN 1-1:

Tore Strand er kommentator i sporten i Bergens Tidende.

BERGEN (bt.no): 1-1 mot Mjøndalen kom etter en syltynn Brann-kamp der det først og fremst var de underlige valgene fra Brann-treneren som var den største skuffelsen.Først og fremst det at Brann nok en gang begynte å trille ballen i bakre rekker i den tro at de skulle brodere seg gjennom Mjøndalens forsvarsrekker. Den spillestilen ga den ene nedturen etter den andre tidligere i sesongen, og først etter at Brann begynte å sverge til en mer direkte stil, kom resultatene.

Derfor er det nesten ufattelig at Norling i en helt avgjørende kamp igjen sverger til sin opprinnelige stil. Hvis han er så prinsippfast at han ikke bryr seg om at det hele kan ende med nedrykk, så tror jeg han mistolker sitt publikum. Når vi er kommet langt ut i november og det hele handler om å overleve eller ikke, er det kun resultatene teller for de mange trofaste Brann-tilhengere.

Må stanse tabbekvoten

Det gjenstår nitti minutter, og Mjøndalen er ikke et bedre lag enn at Brann bør og kan sikre seg det resultatet borte som gir fornyet kontrakt. Men da må Rikard Norling stanse tabbekvoten umiddelbart.

Mot Mjøndalen valgte han Jakob Orlov som indreløper. Det var ingen suksess, og det var ikke fordi ikke Orlov prøvde. Men Orlov er en typisk spiss som har sine klare begrensninger lenger tilbake på banen. Brann-toppscoreren ble brukt i en lignende posisjon i en treningskamp, men det var mot et redusert Fana-lag. Jeg klandrer ikke Orlov for en svak kamp. Det er Norling sitt ansvar å plassere spillere der de hører hjemme. Der har han bommet gang på gang, og det var også en av årsakene til den tafatte forestillingen i går.

Hvordan Norling kunne velge Orlov i stedet for en formsterk spiller som Kasper Skaanes i en indreløperrolle der Skaanes briljerte da han kom inn mot Haugesund, er nesten ikke til å tro. Brann-treneren burde byttet Orlov med Skaanes ved pause, men i stedet valgte han å ta ut Stephane Badji.

Vel sinker Badji Brann-fremdriften til tider, men han er til tross for det en så viktig spiller at Brann trenger ham for å demme opp for motstanderne. Bevisene på Norling-blemmene fikk vi etter sidebytte da Skaanes storspilte, og Brann ga fra seg midtbane-initiativet da nesten 15.000 ventet seg et stormløp mot Mjøndalen-målet.

Falt sammen uten Badji

Der og da var en kraftspiller som Badji savnet. Erik Midtgarden har aldri slått til i eliteserien for verken Lillestrøm eller Odd, men søndag fikk han så mye tid og rom at han så ut som en eliteseriespiller i ypperste klasse. Det sier litt om hvordan Brann-midtbanen falt sammen uten Badji på banen.

Amin Askar har i flere kamper på rad spilt på venstrekanten, uten suksess. Han er høyrebeint og trives ikke i en rolle han verken behersker offensivt eller defensivt. Til tross for det har Askar fått fornyet tillit, og i går ble han en slags syndebukk da han fra sin uvante posisjon sendte en klarering rett i beinene til målscorer Diomande. Et skudd som keeper Øystein Øvretveit burde tatt.

Med 1-1 har Mjøndalen fått et godt utgangspunkt foran returoppgjøret. Men ikke bedre enn at Brann fortsatt har gode muligheter til å sikre seg resultatet som gir fortsatt spill i eliteserien.

Men det krever at Norling igjen finner frem den enkle stilen som ga seirer mot Sogndal og Haugesund. Og ikke minst at han kan komponere et lag der spillerne trives, og ikke minst er komfortable i sine roller. En kvalikkamp er ikke anledningen for eksperimenter. Det burde Norling ha skjønt.

Nå har han én mulighet igjen. Bommer han på taktikk og laguttak kan det koste Brann dyrt. Både i form av tid som går tapt til å bygge et topplag, og i millioner av kroner som et nedrykk vil koste.

Det er tid for å legge prestisje og eksperimentering til side.

Publisert: