Norge har bestemt seg for hvem de vil ha som ny FIFA-sjef

Yngve Hallén og NFF har bestemt seg for hvem som bør bli Sepp Blatters arvtaker.

OPPRYDNING: Fotballpresident Yngve Hallén tror Uefa-president Michel Platini er rett mann til å ta over Fifa. Arkivfoto: Lise Åserud, NTB scanpix.
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

— Det viktigste han må gripe fatt i er å skape tillit til at FIFA tar problemene på alvor. Uten den tilliten er det umulig å få gjort noe som helst. Jeg tror Michel Platini kan skape den tilliten, sier fotballpresident Yngve Hallén.

26. februar neste år er det etter alt å dømme slutt for Sepp Blatter etter over 17 år i stolen som FIFA-president. Sveitseren ble gjenvalgt som president i mai i år, etter at han fikk flere stemmer enn prins Ali av Jordan, som var hans motkandidat. Norge stemte den gangen på Prins Ali.

Les også

Blatter: - FIFA er ikke korrupt

I begynnelsen av juni sa likevel Blatter at han kom til å gå av som FIFA-president. Bakteppet for dette var korrupsjonsskandalen som herjet FIFA i mai, da blant annet 14 personer tilknyttet FIFA ble arresterte, og flere land startet etterforskning av FIFA.

Les også

Mai: Platini støtter Prins Ali, August: Prins Ali angriper Platini

Tror Platini blir valgt

På den kongressen regner Hallén med at Platini, som i dag er president for det europeiske fotballforbundet (UEFA), blir valgt som ny FIFA-president.

— Det er uklart hvem som blir Platinis motkandidat, men det er veldig realistisk at han blir valgt. Han hadde ikke stilt opp uten at han visste at han hadde god forankring i både Europa og resten av verden, sier Hallén.

Fotballpresidenten har forankret støtten til Platini i styret i Norges Fotballforbund, og beskriver Platini som en god fotballmann som kjenner systemet godt i verden.

Hallén forventer at Platini vil gjøre et godt reformarbeid, slik franskmannen har gjort i UEFA. Der har han blant annet innført nye økonomiske strukturer rundt TV-rettigheter, som har forebygget korrupsjon i UEFA-området.

Hallén nevner pengeoverføringene fra FIFA til nasjonene som noe Platini må få orden på raskt, men tror likevel at det å snu Fifa-kulturen vil ta tid.

- Må ha ny leder

At Det internasjonale fotballforbundet FIFA trenger en ny ledelse, er Hallén klar på.

— Korrupsjonen har utviklet seg under Blatters ledelse, og good governance har ikke vært i førersetet under hans presidentskap sett med våre øyne. Han har akseptert at FIFA har utviklet seg slik det har gjort, og det er hans ansvar. Ingen kan få tillit til FIFA igjen før vi har en ny leder.

Likevel, Blatter har også bidratt med noe positivt for FIFA, har Hallén observert i sin tid i fotballen.

— Under Blatters ledelse er økonomien i FIFA styrket vesentlig, selv om også andre har gjort en kjempejobb der. Organisasjonen var nesten konkurs da han tok over, men er rik nå.

Dette forklarer mye av bakgrunnen til at Blatter har kunnet sittet så lenge. Han har gjort FIFA til en svært rik organisasjon, og har laget en modell som kommer alle land til gode. Det har skaffet mange nasjoner nok penger til å drive et landslag, og har igjen sikret støtte til Blatter.

Publisert