De fire fremste VM-rivalene til Usain Bolt er alle tatt i doping

Finalefeltet på 100-meteren i friidretts-VM kan bli et bedrøvelig skue.

RASKE HERRER: Fra venstre Mike Rodgers, Justin Gatlin, Usain Bolt, Tyson Gay og Asafa Powell. Foto: NTB scanpix

  • Magnar Taule
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Fire av de fremste utfordrerne til Usain Bolt på 100 meteren i VM om en drøy uke har alle sonet straffer for doping.

Den argeste rivalen, Justin Gatlin, har attpåtil sonet to dopingdommer.

— Det er synd at friidretten er så infisert av doping, sier NRK-kommentator Jann Post.

— Det tar bort litt av entusiasmen og gleden å vite at så mange har jukset, fortsetter han.

- Slipper for billig

Herrenes 100 meter i VM er for mange mesterskapets høydepunkt. Men startfeltet i finalen kan komme til å inkludere fire tidligere dopingtatte sprintere. I tillegg til Justin Gatlin (33) gjelder det to av hans kolleger i det amerikanske laget, Tyson Gay (33) og Mike Rodgers (30) – samt Asafa Powell (32) fra Jamaica.

— Det er brutalt, og de siste ukenes avsløringer viser jo dessverre at friidretten har et alvorlig dopingproblem. Og sprint har gjennom tidene vist seg å være en av grenene med mest doping, sier Jann Post.

Han mener synderne slipper for billig.

— Jeg synes alle som er tatt for alvorlig doping burde vært ute av idretten for godt. Med det mener jeg inntak av steroider og manipulering med blod. Samtidig sier reglementet at utøverne er frie til å konkurrere når de har sonet ferdig sine dommer. Det er noe jeg bare må forholde meg til. Men jeg må innrømme at jeg tenker mitt hver gang jeg ser disse løperne i aksjon, sier Post.

Les også

Mener Justin Gatlin burde vært utestengt på livstid

Bedre enn noensinne

— Har de et troverdighetsproblem?

— Ja, jeg synes det. Forskning viser også at man kan ha utbytte av doping i mange år fremover. En langtidseffekt er dokumentert. Det gir også en bismak, svarer Post.

— Vi får håpe det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) tar problemet på alvor, og at de gjør en solid jobb for å bli kvitt jukserne. Men det er en lang vei å gå.

Duellen Bolt mot Gatlin forventes å bli et av VMs desiderte høydepunkter.

Gatlin har kommet tilbake sterkere enn noensinne etter at han i 2010 hadde sonet ferdig sin siste dopingdom. Han har vært fullstendig suveren så langt i år, og har vunnet på imponerende tider: 9,74 i Doha, 9,75 i Roma, 9,75 i Lausanne og 9,78 i Monaco.

— Fire løp på 9,7-tallet kan tyde på at han har mer inne. Jeg tror Bolt må ned under 9,70 for å slå ham, sier Post. Jamaicaneren har verdensrekorden på 9,58, fra Berlin-VM i 2009. ## Har ikke møttes på to år

I år har han kommet sent – men godt – på banen. I London løp han to ganger på 9,87, og vant klart.

TOPPSPRINTERNE: Usain Bolt vinner mot Michael Rodgers (til venstre) i stevnet i London tidligere i sommer. Foto: Kirby Lee-USA TODAY Sports/NTB scanpix

— I semifinalen der gjorde han 9,87 i 1,2 sekundmeters motvind, og jogget de siste meterne. Så jeg tror han kan utfordre Justin Gatlin. Det vil nok mest av alt handle om de to, tror Jann Post.De har ikke møttes siden VM i Moskva i 2013. Da vant Bolt på 9,77 foran Gatlin, som fikk 9,85. Usain Bolt sto i praksis over hele 2014-sesongen, på grunn av skader og for å kunne forberede seg til VM-sesongen. I hans fravær herjet Gatlin, og vant det som var. Han har fortsatt på samme imponerende måte i år; ingen har vært i nærheten av å slå ham.

Også på 200 meter har han vært sterk. Han vant USA-mesterskapet på 19,57, som er femte best gjennom alle tider.

Åtte år ble til fire år

Justin Gatlin ble første gang tatt alt som 19-åring. Han ble utestengt i to år i 2001 etter å ha testet positivt for amfetamin. Han kom sterkt tilbake, og vant både OL-gull i 2004 og VM-gull på både 100 og 200 meter i 2005 før han testet positivt igjen i 2006, denne gang for testosteron.

Han fikk opprinnelig åtte års utestengelse, men straffen ble senere redusert til fire år.

Gatlin har friplass på 100-meteren i VM, fordi han vant Diamond League sammenlagt i fjor.

I hans fravær løp Tyson Gay inn til seier i det amerikanske mesterskapet, foran Mike Rodgers.

Veksthormoner

Begge har sonet dopingdommer. Gay ble avslørt etter London-OL, etter å ha brukt en krem som inneholdt testosteron og veksthormoner. Han unnskyldte seg med at han hadde stolt for mye på personer han hadde tillit til, og gikk med på å samarbeide med USAs antidopingbyrå USADA. Treneren Jon Drummond ble etter hvert utestengt for åtte år.

Samarbeidsviljen ga Gay ett års straffereduksjon.

— Omstendighetene rundt den saken var spesielle. Han fikk redusert straffen til ett år, men vi fikk aldri vite hva han ble tatt for eller hva han fortalte til USADA. Det ble lagt et lokk over den saken som jeg ikke liker, sier Post.

Fikk redusert straff

Mike Rodgers feilet i en dopingtest i 2011. Han påsto opprinnelig at han drakk en energidrikk på en klubb i Italia. Senere innrømmet han at han hadde tatt et stoff kalt «Jack3d» og aksepterte 9 måneders utestengelse. Han ble tatt for å ha brukt methylhexaneamine, et stimulerende middel som er vanlig i næringstilskudd og energidrikk.

Asafa Powell ble utestengt i 18 måneder etter å ha testet positivt for oksilofrin ved det jamaicanske mesterskapet i juni 2013. Han fremholdt at han ikke hadde tatt dette stoffet med vitende og vilje, men at han hadde tatt lovlig kosttilskudd som inneholdt stoffet. Han skyldte på sin canadiske trener, Chris Xureb, for å ha skaffet kosttilskuddet. Powell klaget saken inn for Den internasjonale voldgiftsretten for sport (CAS) og denne instansen reduserte straffen til seks måneder – slik at han umiddelbart kunne konkurrere igjen fra 14. juli 2014.

Publisert
  1. Friidrett
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Tredobbelt sølvvinner utpekes som doper

  2. Russland slår tilbake mot dopinganklager: - Alle metoder brukes i informasjonskrigen mot Russland

  3. Kaggestad om norsk VM-medalje: - Krever en sensasjon

BT anbefaler

Hun er gift, har to små barn og god jobb. – Mitt problem er at jeg blir for sint på barna.

Kvinnen i 30-årene er akademiker med en ansvarsfull stilling. Hun er gift og mor til to små barn. Og: Hun har et alvorlig problem hun ikke snakker høyt om.