Tidenes klareste VM-seier til rørt Johaug: – Vet at dette livet snart tar slutt

OBERSTDORF (VG) Therese Johaug (32) reiser hjem med fire VM-gull på fire forsøk. Tremila ble historiens største parademarsj på distansen i mesterskap.

Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

– Det var helt fantastisk. Å toppe dette mesterskapet med gull i dag er en fantastisk følelse, sier Johaug til VG.

Johaug parkerte feltet etter bare 3,8 kilometer og avstanden ble til slutt vanvittige 2:34,2 minutter ned til Heidi Weng og Frida Karlsson. På det meste var Johaug 2:57,7 minutter foran neste kvinne.

– Jeg kjenner at jeg er rørt. Jeg vet at man blir eldre og eldre med årene, og at dette livet tar snart slutt. Det bare å nyte mens jeg kan, sier 32-åringen til NRK.

Fra før hadde Marit Bjørgen rekorden for klareste seier på tremil i mesterskap. Bjørgen slo Krista Pärmäkoski med 1:49,5 minutter under OL i 2018 i klassisk stil.

– Det betyr utrolig mye å lykkes så til de grader i VM her. Jeg vet at jeg ikke har mange mesterskap igjen. Da betyr det ekstra mye, sier Johaug til VG.

Les også

Frida Karlsson skrek av smerte – kjørt av gårde i ambulanse

Sang på D.D.E

På vei mot mål sang Johaug på D.D.Es låt «Det går likar no». I skogen spilte lagvenninnen Lotta Udnes Weng, som ikke gikk løpet, slageren på en høyttaler.

– Da måtte jeg synge med. Jeg er vokst opp på bygda, og de spilte nok den til ære for meg, sier Johaug.

Bjarne Brøndbo, vokalist i D.D.E, fulgte løpet i starten, men så ikke avslutningen da spenningen om gullet var borte. Men han fikk høre av en kompis at Johaug sang på låten hans.

– Det må da være riktig anledning når man er så soleklar vinner. Også er det fin fart i sangen i forhold til rytmikk osv. Det er mange som bruker den til trening. Det er stas at vi blir plukket fram i slike øyeblikk, sier Brøndbo til VG.

– Hvorfor tror du akkurat denne sangen ble sunget?

– Det 25 år siden «Det går likar no» kom ut, og da var hun fire-fem år år. Hun har nok hørt den lenge. Ungene var gale etter den sangen, så jeg tipper Therese kan den, svarer Brøndbo.

Bak Johaug ble det drama:

Tangerte Välbe

I VM-sammenheng hadde Larisa Lazutina den mest suverene seieren fra 1999 da hun slo Olga Danilova med 1:34 minutt.

– Avstanden sier bare noe om hvor sterk Therese er og hvor stor idrettsutøver hun er, sier Ole Morten Iversen, landslagstrener til VG.

Les også

Kalla brøt tremila: – Vanskelig valg

Johaugs mest suverene tremil-gull fra VM var fra tidligere i Falun i 2015 da hun slo Bjørgen med 52,3 sekunder. I verdencupen banket 32-åringen venninnen Ingvild Flugstad Østberg med 3:46,5 minutt under Holmenkollen-tremila i 2016.

Johaug er nå oppe i 14 VM-gull. Hun tangerer dermed Jelena Välbe. Kun Marit Bjørgen er foran med 18. Johaug har nå ti individuelle VM-gull på distanse, og tangerer Välbes rekord.

– Johaug er suveren. Det er imponerende, sier Charlotte Kalla, som måtte bryte, til VG.

Karlsson skadet seg:

Publisert: