Lillebror Johaug la slagplanen for Tour-triumfen

Kvelden før siste Tour-dag var Therese Johaug (27) stresset. Da ringte hun både lillebroren og psykologen.

Tour de Ski-vinner Therese Johaug med det synlige beviset på at hun var raskest opp monsterbakken.
  • Erlend Nesje
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

ALPE CERMIS (Aftenposten): Johaug jublet for sin andre Tour-seier sammenlagt etter å ha utklasset Ingvild Flugstad Østberg opp slalåmbakken Alpe Cermis. 27-åringen rangerte triumfen som en av de beste prestasjonene i hennes karriere.

Men dagen før avgjørelsen var Johaug stresset. Hun fikk mer kamp fra lagvenninne Flugstad Østberg enn hva hun satte pris på. Da kom usikkerheten.

Les også

Sundby vant overlegent - Krogh sikret norsk jubeldag

— Jeg var veldig stresset etter løpet lørdag. Jeg følte at jeg ikke hadde hatt en helt rå dag. Da kom det noen tanker. Var formen i ferd med å bli dårligere?

- Hvem snakket du med?

— Jeg snakket med Egil (landslagstrener Kristiansen), lillebroren min Karstein og psykolog Britt (Tajet Foxell). Jeg måtte virkelig gå i meg selv. Jeg måtte finne igjen selvtilliten, tenke at dette var mitt løpe, at dette måtte jeg klare.

Les også

Johaug knuste Østberg i monsterbakken: - Det er rett og slett utklassing

— Hva snakket du med broren din om?

— Hvordan jeg skulle legge opp løpet og ulike scenarioer for hva som ville skje når jeg eventuelt tok igjen Ingvild. Hvis jeg tok henne igjen i bakken var planen at jeg skulle ligge litt bak, og så prøve å rykke, ikke vente helt til slutten. Karstein er veldig god å snakke med på akkurat det der. Jeg prøvde å ligge litt bak, så kjente jeg at det var mulig å gå fortere. Da la jeg inn et lite rykk, Ingvild var ikke gearet på å henge på, da var det bare å kjøre på.

Hun vant rundt en million kroner i premiepenger på Tour de Ski, men visste ikke helt hva hun skulle bruke dem til, bortsett fra at de kom godt med på en ferietur sammen med venninner når sesongen er over.

Johaug skulle også markere seieren med noen sponsorer. Så skal hun ha noen rolige dager i praktfulle Seiser Alm.

- Hvordan rangerer du denne seieren opp mot andre prestasjoner i karrieren?

— Det er vanvittig stort å stå øverst på pallen i Tour de Ski. Det er den beste Tour de Ski jeg har gått og dette kan sammenlignes med de VM-gullene jeg har fra før. Det har vært en vanvittig hard kamp med Ingvild hele veien. Det betyr så mye å se at jeg klarer å heve meg i sprint, korte distanser og lengre distanser, at jeg har vært med å fighte hele veien. Jeg sa til Egil før start at uansett hva som sjedde var dette min beste Tour de Ski.

- Når skjønte du at du hadde dagen?

— Jeg kjente det gikk bra i den første bakken og tok tidlig fire sekunder. Så tapte jeg plutselig fire og da tenkte jeg "fader!". Da måtte jeg virkelig roe meg ned. Så tok jeg mer og mer, jeg så henne foran meg og det var veldig motiverende.

Johaug skal gå en Tour til i starten av mars, Tour du Canada. Men der mener hun selv at hun ikke er like stor favoritt fordi det er tre sprintrenn og ingen lange bakker.

— Den tror jeg Ingvild Flugstad Østberg blir dronningen av. Der er det tre sprintrenn og vi har ikke den siste bakken som her. Den Touren blir annerledes, der må jeg virkelig kjempe for å komme på pallen.

- Her var det syv minutter og 45 sekunder ned til Charlotte Kalla som var beste utlending på fjerdeplass?

— Jeg håper at utlendingene kan komme seg litt mer til Touren i Canada for sporten sin del.

- Hvor lenge planlegger du å gå på ski?

— Jeg synes det er vanskelig å svare på det spørsmålet. Jeg trives godt med det jeg holder på med. Jeg er sugen på et individuelt OL-gull. Jeg skal i hvert fall gå til Pyeongchang i 2018, så får vi ta det etter det.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport her:

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Østberg innrømmer psykologisk spill før monsterbakken

  2. Eliassen knuste alle da det ble trippelt norsk

  3. Reagerer på at oksygenmaskene tillates: - Det er helt utrolig

BT anbefaler

Fikk tre og en halv times varsel

Frem med stoler, bord og QR-koder. Nå er det ikke mulig å bestille en øl i baren lenger.

LES SAKEN