Dopinglag går fri: - Troverdigheten er svekket

Norges sykkelpresident vil endre regelverket etter at Astana fikk fornyet lisensen tross flere dopingsaker.

Publisert Publisert

SKUFFET: Norges sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen mener det kasakhstanske storlaget Astana burde blitt fratatt WorldTour-lisensen. Laget styres av omstridte Alexander Vinokourov. Foto: NTB scanpix

 • Nicholas Bergh
 • Daniel Røed-Johansen
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Onsdag kom beskjeden om at Astana får fornyet WorldTour-lisensen. Beskjeden kom etter at det internasjonale sykkelforbundet (UCI) etter flere dopingsaker ba en uavhengig kommisjon om å gjøre en ekstra gjennomgang av det kasakhstanske lagets aktiviteter.

Avgjørelsen betyr at Astana automatisk vil bli invitert til de største rittene i 2015, som Tour de France og Giro d’Italia.

 • Se listen over kontroversene rundt Astana nederst i saken

Astana, med regjerende Tour de France-vinner Vincenzo Nibali på laget, feiret avgjørelsen med champagne under lagets treningsleir i Calpe i Spania.

— Vi driver et rent program. Det er 70 ryttere her som har vært bekymret for fremtiden, uttalte Astana i gledesrusen over å ha fått lisens.

Astana er imidlertid ikke helt utenfor fare. Instituttet for idrettsforskning ved universitetet i Lausanne vil føre oppsyn med laget. Eventuelle funn kan føre til en ny vurdering av lisensen.

Les også

Astana beholder lisensen på tross av fem dopingsaker de siste tre månedene

Fem positive dopingprøver i 2014

Fem ryttere tilknyttet Astana har i 2014 avgitt positiv dopingprøve. Brødrene Maxim og Valentin Iglinskij testet positivt for EPO, mens tre ryttere tilknyttet Astanas kontinentallag ble tatt for bruk av steroider.

Lagets leder, Alexander Vinokourov, ble som aktiv selv tatt for doping og har et særdeles frynsete rykte.

Alexander Vinokourov og Vincenzo Nibali under sistnevntes triumfferd i årets Tour de France. Foto: NTB scanpix

Reaksjonene i det internasjonale sykkelmiljøet har ikke latt vente på seg etter onsdagens avgjørelse.— UCI har like mye troverdighet som den største løgneren Vinokourov, skriver den nederlandske storavisen Telegraaf torsdag.

Skuffet sykkelpresident

Norges sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen uttrykker skuffelse over at Astana fikk fornyet lisens.

— Jeg har ikke tillit til et lag der det har vært fem dopingtilfeller i år. Man kan si det er to forskjellige lag, men det er innenfor samme struktur, og da låter det dårlig. Jeg synes det er synd at Astana får beholde lisensen, sier Tiedemann Hansen til Aftenposten.

Sykkelekspert Mads Kaggestad mener Astana har greid å tilbakevise at Astanas WorldTour- og Continental-lag er samme enhet.

EKSPERT: Sykkelekspert i TV 2, Mads Kaggestad. Foto: NTB scanpix

— De sykler i samme drakter, deler samme støtteapparat og kontinentallaget er omtalt som et uviklingslag for WorldTour-laget. Likevel er det to ulike juridiske enheter. Jeg tror at i en rettssak i CAS (idrettens voldgiftsrett, journ.anm.), som det ville blitt om Astana hadde blitt fratatt lisensen, ville Astana ha vunnet frem. Der er det bare det juridiske som gjelder, sier Kaggestad.Siden Astana og Vinokourov tok over det spanske Liberty Seguros-laget i 2006, har laget vært innblandet i en rekke skandaler (se fakta nederst i saken). Flere har tatt til orde for at lisenskommisjonen burde ta med lagets historikk i vurderingen av dets egnethet for å være en del av WorldTouren. Kaggestad tror også dette ble lagt til side etter en juridisk vurdering.

— Skulle man fratatt dem lisensen, er det flere argumenter enn bare det etiske. Det har vært flere tilfeller med økonomisk uryddighet i forbindelse med lønnsutbetalinger, men det er noen år siden. Jeg tror kommisjonen har sett at de ikke kan bruke det. Men jeg mener at de likevel burde sagt nei, og heller tatt saken i retten, sier Kaggestad.

Les også

Nibali med maktdemonstrasjon

Mener regelverket må endres

Sykkelpresident Tiedemann Hansen mener at UCI må endre regelverket.

— Man må stille spørsmål ved om vi har et godt nok regelverk for å sikre oss mot sånn ukultur. Det er betenkelig. Når det er mulig for Astana å få lisensen, har vi en jobb å gjøre med regelverket, sier Tiedemann Hansen.

Han mener at det var feil av lisenskomiteen ikke å vurdere de fem dopingsakene tilknyttet Astana samlet, men fremholder at nøkkelen ligger i regelverket.

Sykkeltoppen varsler at han gjennom sin rolle som visepresident i det europeiske sykkelforbundet (UEC) vil bringe temaet om en regelendring på banen, og at det beste er om et samlet UEC kan foreslå endringer overfor UCI.

UCI-PRESIDENT: Brian Cookson. Foto: Denis Balibouse / REUTERS

— Jeg tror UCI er ukomfortable med dette, det kan være de selv tar initiativ til å se på regelverket. President Brian Cookson er veldig opptatt av troverdighet. Dette svekker troverdigheten vår, og derfor tror jeg han er ukomfortabel, sier Tiedemann Hansen.- Astana-saken er fortsatt en meget alvorlig situasjon for vår sport på grunn av antallet dopingsaker. Vi vil følge situasjonen meget tett og avvente resultatene. I mellomtiden skal laget leve opp til lisenskommisjonens krav, uttaler president Cookson.

Sammenligner med Barcelona og Manchester United

Mads Kaggestad mener lisenskomiteens gjennomgang av Astana i seg selv er positiv for sykkelsporten.

— Egentlig er det ganske unikt at det er en idrett der man vurderer å kaste ut det beste laget basert på etiske prinsipper. Det blir som å pælme ut Barcelona eller Manchester United i fotball basert på at de har brutt med etiske verdier. At det vurderes og at vi er kommet dit hvor Astana har dette hengende over seg, viser at sykkelsporten har tatt et langt sted, argumenterer Kaggestad.

For to år siden landet den uavhengige lisenskomiteen på å frata lisensen fra Katusja, som da var verdens ledende sykkellag og hadde en av sykkelsportens mektigste eiere i ryggen.

Kaggestad mener dette beviser at det faktisk er blitt opprettet et lisensorgan som opererer helt uavhengig fra UCI.

- Kontakt med dopinglege

Astana kan imidlertid fortsatt ikke føle seg helt trygge. Instituttet for idrettsforskning ved universitetet i Lausanne skal gå dem nærmere etter i sømmene, og i februar 2015 presentere en rapport. Det er i god tid før sesongens store ritt.

I Italia pågår samtidig den såkalte Padova-etterforskningen. Astana knyttes til saken, der den skandaleombruste dopinglegen Michele Ferrari er en sentral aktør. Den italienske sportsavisen La Gazetta dello Sport har bilder av Ferrari på en treningssamling med Astana fra 2013, og hevder 17 ryttere fra Astana settes i forbindelse med ham. Også Vincenzo Nibalis trener Paolo Slongo anklages for å ha hatt kontakt med dopinglegen.

— Hvis det som kommer frem i Padova-rapporten er alvorlig, forventes det at det internasjonale forbundet tar affære, sier Kaggestad.

— Jeg er fullstendig enig i at Vinokourov mangler troverdighet, men det gjør mange andre i sporten også. Da kan man kaste ut mange. Det blir fort dobbeltmoralsk om man skal kaste ut et lag på grunn av dårlig historie. Astana kan også vise til handling ved at de har kastet ut dopingtatte ryttere og lagt ned kontinentallaget. Man skal være forsiktig med å dømme sykkelforbundet for hardt i denne saken, men Astana skal ikke gjøre mye galt i 2015 før det er kroken på døren, avslutter Mads Kaggestad.

FAKTA: Skandalelaget

Desember 2006: Astana får protour-lisens, og erstatter det spanske laget Liberty Seguros.

2007:

 • Matthias Kessler blir første Astana-rytter som tester positivt, for testosteron.
 • Eddy Mazzoleni forlater laget etter dopinganklager.
 • Lagkaptein Alexandr Vinokourov innrømmer like før Tour de France at han har hatt dopingskurken Michele Ferrari som trener, men at han ikke var legen hans.
 • Vinokourov vinner to etapper i Tour de France, men han blir senere i rittet tatt for bloddoping. Vinokourov og resten av laget kastes ut.
 • Andrej Kasjetsjkin, som også imponerte i Tour de France, får besøk fra dopingkontrollører under en ferietur i Tyrkia. Både A-prøven og B-prøven er positive. Kasjetsjkin blir utestengt, og får sparken i Astana.

2008:

 • Etter skandalene byttes lagledelsen ut. Ny sportsdirektør blir Johan Bruyneel, samme mann som vant Lance Armstrong til syv urettmessige Tour de France-seire. I 2008 hadde dopingovertrampene til Bruyneel og Armstrong ennå ikke blitt bevist.
 • Bruyneel innfører et nytt antidoping-system.
 • Astana får ikke være med i Tour de France som følge av 2007-skandalen. De får en invitasjon til Giro d'Italia, et ritt deres nye stjernerytter Alberto Contador vinner sammenlagt.
 • Vlaidimir Gusev får sparken på grunn av mistenkelige blodverdier.

2009:

 • Astana bekrefter at den danske Rasmus Damsgaard skal fortsette å dopingteste lagets ryttere.
 • Lance Armstrong gjør comeback, og velger å sykle for Astana.

2010:

 • Alexandre Vinokourov gjøre comeback
 • Alberto Contador vinner Tour de France for Astana. Han mister senere sammenlagtseieren etter å ha testet positiv for clenbuterol på rittets andre hviledag. Contador hevder den positive dopingprøven kom som en følge av forgiftet kjøtt.

2011:

 • Astanas Roman Kreuziger vinner ungdomstrøya i Giro d'Italia. Tre år senere skulle UCI innlede en etterforskning av unormale omstendigheter knyttet til Kreuzigers blodpass.

2012:

 • Flere tidligere skikkelser i Astana, deriblant Bruyneel og to av lagets leger, blir dratt inn i Lance Armstrong-skandalen.
 • I desember blir Alexandr Vinokourov offisielt ansatt som lagets nye manager, etter at han sin aktive sykkelkarriere.

2014:

 • Valentin Iglinskij tester positivt for EPO. Får sparken.
 • Valentins bror Maxim Iglinskij blir utesteng av UCI for å ha testet positivt for EPO.
 • I august tester Ilja Daviedenok, som syklet for Astanas andrelag, positivt for bruk av anabole sterioder.

Kilder: Mads Kaggestad, cyclingnews.com, Ekstra Bladet

Publisert

Les mer om dette temaet

 1. Syklistene vil ha internasjonal dopingdomstol

 2. OL-vinner Vinokourov tiltalt for korrupsjon

BT anbefaler

Se Ingebrigtsens første Brann-intervju

Kåre Ingebrigtsen tar over som hovedtrener i Brann.

LES SAKEN