Hushovd: - Det var ikke min oppgave å si fra om Lance

Slik forklarer Thor Hushovd at han ikke tystet på Lance Armstrong.

  • Nicholas Bergh
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

KOMMENTAR:

Les også

Hushovd fossrodde med tannpirkere

Torsdag kalte sykkellegenden Thor Hushovd (36) inn til pressekonferanse i anledning hans nye bok «Thor», som er skrevet i samarbeid med hans fetter Jostein Ravnåsen.

Thor Hushovd har fått mye kritikk etter at pressen fikk tilgang til boken onsdag, blant annet fordi hanikke meldte fra om Lance Armstrongs dopingbruk.

— Der og da ble jeg tatt på senga. Det stikker ikke dypere enn at jeg kanskje skjønte det tidligere. Han sa det til meg fortrolig. Jeg så ikke på det som naturlig å gå til antidopingbyråene, og si det jeg sa. For jeg kan kalle ham en venn, sier Hushovd på pressekonferansen.

Thor Hushovd sammen med forfatter Jostein Ravnåsen på pressekonferansen i Oslo.

— Jeg synes ikke det er min oppgave å si ifra. Hadde det skjedd igjen ville jeg gjort det samme. Jeg skal sykle. Det er min jobb, og så fort som mulig. Det er min jobb, legger Hushovd til.- Jeg vurderte aldri å ta kontakt med Antidoping Norge. Måten han sa det til meg på [...] «Lets face it, we all did it», sa han. Så la vi den ballen død. Jeg var ikke videre nysgjerrig. Jeg spurte ikke «hvem er dere og hva tok dere?» Det er kanskje naivt, men jeg har valgt å være naiv i denne sporten, sier Hushovd.

Har ikke hørt fra Armstrong

Før Lance Armstrong ble avslørt pleide amerikaneren å gå hardt ut mot dem som anklaget han for doping i mediene. Hushovd forteller at han ikke har hørt fra Armstrong de siste dagene.

— Det er jo et ikke-eksisterende vennskap. Jeg har tidligere sagt at dersom han hadde ringt kunne jeg tatt en kaffe med han. Men det tror jeg ikke han kommer til å spøre om nå, sier Hushovd.

- Stolt av hva jeg har oppnådd

Det var ikke mangel på pressefolk på Thor Hushovds pressekonferanse i Oslo.

Hushovd har aldri testet positivt, og har hele veien tatt avstand fra dopingbruk. Torsdag understreket han at han aldri har dopet seg.— Det viktigste er at jeg kan sitte her i dag og dere kan spørre så mye dere vil og jeg kan se dere i øyne. Stolt av hva jeg har oppnådd i en råtten sport. Hva andre mener, må de få lov til å mene, sier Hushovd.

- Dopingsnakk tapper krefter

Boken handler om Hushovds oppturer og nedturer som sykkelrytter, men på pressekonferansen torsdag ble han stort sett kun stilt spørsmål om dopingkulturen i sykkelsporten.

Hushovd fikk spørsmål om han opplever det som urettferdig at han, som hele tiden har tatt avstand fra doping, kun blir grillet om dopingkulturen.

Lance Armstrong og Thor Hushovd var gode venner. Hushovd gikk ikke videre med Armstrongs dopinginnrømmelser.

— Det har vært leit. Det er ikke det fokuset jeg vil ha. Dopingsnakk tapper mye krefter, sier Hushovd.De fremmøtte journalistene fortsatte å stille dopingspørsmål. På et tidspunkt løftet Hushovd opp boken og sa «se her, jeg vant sykkelløp. Ingen som vil spørre om det?».

- Leit å bli mistenkt for doping

Verdensmesteren fra 2010 ble også spurt om hvordan han opplever å bli mistenkt for doping.

— Det er alltid leit og vanskelig. Jo flere som blir tatt, jo tettere det kommer på én, jo mer mistenkelige blir folk, sier Hushovd.

Hushovd ble også spurt om han hadde noen forslag til hva sykkelsporten kan gjøre med dopingproblematikken. Hushovd foreslår å iverksette et regelverk som hindrer folk med dopingfortid å drive sykkellag.

Blant annet Bjarne Riis, som har blitt fratatt sin Tour de France-seier i 1996, har etter karrieren vært sportsdirektør, for det danske laget som nå heter Team Tinkoff-Saxo.

- Er det mulig å komme til bunns i dopingproblematikken uten at rytterne står frem?

— Nei, det tror jeg ikke. Men jeg ser på det som en umulig oppgave. Alle som har noe å skjule kommer til å holde på det til de går i graven, sier Hushovd.

VIDEO: Hushovd. — Folk må gjerne kalle meg feig

Angrer ikke

Til tross for kritikken angrer ikke Hushovd på noe av det han sier i boken.

— Jeg er veldig godt fornøyd med boken. Jeg har fått frem det jeg vil si. Jeg har fått med meg at det har kommet litt overskrifter på diverse. Men jeg er åpen og ærlig, og snakker fra levra. Jeg og min fetter Jostein har bare snakket åpent og ærlig, sier Hushovd om boken.

Publisert
  1. Thor Hushovd

Les mer om dette temaet

  1. Tror Hushovd fryktet konflikt med Armstrong

  2. Hushovd var redd hjertet skulle stoppe

  3. - Har han hatt noe å skjule selv?

BT anbefaler

Dere må love meg ikke å google, sa legen til foreldrene

Lykke (13) er den eneste med sykdommen i Norge.

LES SAKEN