Takket foreldrene etter VM-suksessen: - Dette gullet har jo dere vunnet

Etter dramaet foran 25 000 elleville traff Johannes Thingnes Bø to av dem. Mamma Aslaug og pappa Klemet Bø. Det er de to han gir stor del av æren for at han er der han er.

Publisert Publisert

- Denne medaljen er jo også deres, sa Johannes Thingnes Bø da han traff foreldrene etter dramaet i Kollen. Mamma Aslaug benyttet muligheten til å ta gullet nærmere i øyesyn etter at det hele var over og stillheten etter hvert var begynt å komme tilbake i Kollen-anlegget. Foto: KURT B.M. HAUGLI

  • Kjetil Flygind
  • Kurt B.M. Haugli
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

HOLMENKOLLEN: Martin Fourcade, mannen som har virket uovervinnelig så langt i VM, ble slått på de aller siste stavtakene i VM av en 22-åring fra Stryn.

Johannes Thingnes Bø er en ambisiøs ung mann som vet nøyaktig hva det er som skal til for å vinne. Han sørget også for et drama uten like sammen med lagkamerat og 42-åringen Ole Einar Bjørndalen som tok bronsen til slutt.

KOMMENTAR:

Les også

«En VM-suksess bare Trondheim kan overgå»

Ville scener i målområdet da det var klart. Gull og bronse til Norge. Foto: OLAV OLSEN

Viktige verdier

Endelig hadde han tatt gullet etter å ha havnet på tre fjerdeplasser i de individuelle løpene i VM. Da var veien kort til de han hadde mest lyst til å takke for gullet. Mamma og pappa.

Etter en lang prat med de mamma Aslaug Thingnes Bø og pappa Klemet Bø, slo han fast, før han hastet videre:

— Denne medaljen har jo dere også vunnet. Det er dere som har skapt meg.

Foreldrene var stolte. Selvfølgelig. Ikke bare fordi den mellomste av de tre guttene deres hadde tatt et VM-gull, men også både Johannes og Tarjei fremstår som skikkelige folk.

— De myke verdiene hjemmefra har de tatt til seg. Om det ikke er blitt sagt så mange ganger med ord, så har de tatt det til seg. De har oppfattet hva som er viktig verdier i livet og at disse står fast uansett om de taper eller vinner, sa en stolt mamma Aslaug.

Les også

Gullgutten om seiersfesten: - Det blir et sjøslag uten like

Mamma var sikker, pappa tvilte

Hun var sikker på at det var mulig for Johannes å ta dette gullet.

— Jeg trodde hele tiden det var mulig. Johannes kan prestere det utrolige. Samtidig følte jeg at Johannes tok en seier for hele laget, forteller hun.

Pappa Klemet var noe mer skeptisk da sønnen og den umulige fra Frankrike gikk ut sammen.

— Jeg trodde faktisk at Fourcade skulle klyve opp Hellner-bakken slik han hadde gjort det tidligere i løpet og slå Johannes, fortalte pappa etterpå til Aftenposten mens de sto og ventet på at gutten deres skulle gjøre ferdig sitt 25 TV-intervju.

Kort møte i Kollen

Men til slutt dukket han opp i gulljakke og de tre fikk seg en skikkelig prat før han hastet videre til pressekonferanse, dopingtest og fest.

Johannes: - Disse to dagene er de to største dagene i mitt liv.

Pappa Klemet Bø: - Ja det tror jeg også.

Johannes: - Da er det bare å nyte det. Jeg trodde ikke at jeg skulle klare det. Jeg har ikke hatt sjanse på fellesstart før. Nå skyter jeg 19 treff. Jeg skjønner ikke hva som går av meg. Jeg er blitt en god skiskytter.

Mamma Aslaug Bø: - Ja, faktisk. Men du sa i går at du ikke var nervøs foran stafetten. Var du ikke nervøs i dag heller?

Johannes: - Nei. Ingenting. Jeg har bare vært nervøs foran en distanse og det var mixedstafett. Jeg har kost meg.

Klemet: - I dag har det blitt bonus etter den fantastiske stafetten i går.

Johannes: - Jeg hadde jo håpet på medalje, men jeg hadde ikke trodd at det skulle bli gull.

Klemet: - Jeg har sagt det tidligere. Jeg håper ikke at Fourcade legger opp før dere har slått ham. Nå har dere gjort det.

Johannes: - Han er kongen i dette mesterskapet. Men jeg tror det norske folk likte det de så i dag. Jeg likte det i alle fall, sa gullgutten, takket foreldrene for at de hadde orket å komme til Oslo hele uken. Deretter forsvant han videre.

Foreldrene Bø tuslet etter hvert til bilen og veien hjem til Stryn.

— Ja nå har vi vært i storbyen lenge nok, sier de med et smil.

Full fest etterpå

Og selv om Johannes Thingnes Bø etter det som er skrevet her tidligere kan fremstå som et dydsmønster, så liker han som alle andre 22-åringer å feire. Ikke minst liker han å feire at de to gullene han tok i Kollen.

I går kveld var det fest i fokus og han hadde åpenbart ingen tanker om å være den første til å gå til sengs.

— Den festen blir et sjøslag uten like.

Men mandag morgen klokken 09.00 går bussen til Gardermoen og flyet som tar skiskytterne til den siste verdenscuprunden i Sibir.

— Det er nok ikke sikker at jeg har lagt meg da. Men jeg kan sove på flyet til Khanty-Mansijsk, fortalte han på pressekonferansen etter løpet.

Bronse til legenden

Men midt i gullrusen skal vi ikke glemme bronsevinneren Ole Einar Bjørndalen. Han tok sin 44 VM-medalje da han gikk inn til bronsen. Han var i høyeste grad en del av det dramaet som utspilte seg i Kollen. På den siste kilometeren tok han litt inn på de to i tet. Men han fikk aldri kontakt.

Uansett var skiskytterlegenden fornøyd med det han hadde prestert. Og like sikker som før på at han ikke skulle fortelle om han tok ett eller to år til som aktiv.

— Nå har det vært fokus på VM. Nå er det fokus på verdenscupavslutningen neste helg. En avgjørelse får dere tidsnok, fortalte Bjørndalen og smilte.

Det har vært et fantastisk mesterskap for superveteranen. Ett gull (stafett), to sølv og en bronse.

Ingen andre på det norske laget har flere medaljer etter dette VM.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport med fokus på seriestart i eliteserien:

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Bronsegutten Bjørndalen: - Noe av det råeste på lang, lang tid

BT anbefaler

Helse Bergen tilbyr ansatte gratis parkering og overnatting

Ansatte i Helse Bergen tilbys gratis parkering ved Haukeland og klinikken i Sandviken.

LES SAKEN