Sunday Times: - Sju av de siste 12 års vinnere i London Maraton kan ha vært dopet

London Maraton i sentrum for nye dopingpåstander.

Illustrasjonsbilde av løpere under årets London Maraton i april. Foto: AP Photo/Tim Ireland/NTB scanpix

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Sju av de siste 12 års vinnere i London Marathon har levert blodprøver som kan antyde at de har vært dopet, skriver The Sunday Times.

Påstandene om omfattende doping innen friidretten fortsetter, og nå har den britiske avisen kastet sine øyne på det tradisjonelle maratonløpet i Londons gater. Tidligere var det materiale lekket til denne avisen og TV-stasjonen ARD, som antydet at flere hundre av mer enn 12.000 dopingprøver fra friidretten i perioden fra 2001 til 2012 kunne tyde på omfattende bruk av doping.

De undersøkte prøvene ble karakterisert som «mistenkelig», noe som fikk Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) til å reagere kraftig og ta til motmæle på en svært voldsom måte.

Nå skriver Sunday Times at 32 vinnere i store maratonløp som London, Boston, Chicago, New York, Berlin og Tokyo, skulle ha vært gjenstand for nærmere undersøkelser.

Funnene som er gjort i de dopingprøvene de har avlevert, kan tyde på at de har brukt bloddoping, skriver den britiske avisen.

Les også

Ekspert refser idrettens antidopingarbeid: - Dopede utøvere blir beskyttet

Ingen datoer og navn

Da påstandene ble framsatt i avisen, ble det verken offentliggjort datoer eller navn i forbindelse med det som skal være funnet i gamle testresultater, men det er klart at dette er en ny nedtur for internasjonal friidrett, som virkelig sliter før VM i Beijing.

Styreformannen for London Marathon, Nick Bitel, sier i en uttalelse at arrangørene av det verdenskjente maratonløpet i den engelske hovedstaden er «svært bekymret» over de påstandene som er framsatt. Han understreker også at det er nulltoleranse for dopingbruk.

— Vi antar at det er noen innen vår idrett som jukser. Derfor vil jeg si at vi alle har et ansvar for å beskytte dem som ikke gjør det, sier Bitel.

Han legger til at arrangørene i London kommer til å fortsette kampen mot doping med alle midler.

— Målet er at maratonløpingen skal bli dopingfri og en sikker idrett å drive i så måte, men vi kan ikke gjøre denne jobben alene. Vi er avhengig av sterk støtte og samarbeid med IAAF, legger han til.

Les også

IAAF slår knallhardt tilbake mot dopingrapporter: «Sensasjonspreget og forvirrende»

Farah i søkelyset

Den britiske langdistansekongen Mo Farah er kommet i søkelyset etter at treneren hans, Alberto Salazar, er blitt beskyldt for å ha vært innblandet i dopingsaker, men både han, og Mo Farah selv, hevder de ikke har gjort noe galt.

Nå har Farah gått med på å offentliggjøre alle blodverdiene sine, skriver Sunday Times.

— Jeg har selv tatt avgjørelsen om å frigjøre dataene mine som gjelder blodverdier og tester. Jeg har allerede sagt at jeg vil gjøre alt som er mulig for å bevise at jeg er en ren utøver, sier Mo Farah.

De dopingpåstandene som nå blir framsatt har skapt voldsom oppstandelse i IAAF. De to forskerne som har framsatt påstandene blir karakterisert som «naive» av det internasjonale forbundet, og Sebastan Coe, som kan bli IAAFs neste president, mener de påstandene som er framsatt blir å betrakte som «en krigserklæring» mot friidretten.

(©NTB)

Publisert
  1. Friidrett
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Coe: - Dopingbeskyldningene er en krigserklæring

  2. WADA fordømmer dopinglekkasjene

  3. Glansbildet av det kenyanske løpereventyret er i ferd med å rakne

BT anbefaler

– Jeg opplevde alle trafikk­læreres verste mareritt

Kjøreskolelærer Ann Helen Bjoarvik lå nesten en uke på sykehus med ribbeinsbrudd, sprukne tarmer og stabile brudd i rygg.

LES SAKEN