Skiforbundet langer ut mot Coop: - Vi er svært overrasket

— Det er kommet klart frem at Coop ikke føler de får nok igjen for de millionene de har investert, sier langrennstopp.

UTESTENGT: Petter Northug får ikke gå verdenscup kommende sesong. Norges Skiforbund reagerer på Coops rolle som sponsor.
  • Birger Løfaldli
  • Daniel Røed-Johansen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Mandag bekreftet Norges Skiforbund at de trekker forslaget om landslagsavtale for Petter Northug. Det betyr at langrennsstjernen ikke får gå verdenscup den kommende sesongen.

Les også

Skiforbundet trekker Northug-forslag: - Vi beklager at Northug ikke ønsker å delta på landslaget

Striden mellom Petter Northug og Norges Skiforbund handler om at Northug har handelsgiganten Coop som hovedsponsor.

Landslaget blir sponset av Spar, som er i direkte konkurranse med Coop. Som landslagsløper har Northug derfor ikke anledning til å profilere Coop.

Les også

Skiforbundet langer ut mot Coop: - Vi er svært overrasket

— Coop utfordrer landslagsmodellen

I en pressemelding går Norges Skiforbund hardt ut mot Coop, som de mener bidrar til å ødelegge den norske landslagsmodellen.

Les også

Skipresidenten om Northug-floken: - Fra vår side er saken ferdigbehandlet

— Idrettsbevegelsen og samvirkebevegelsen er våre to største folkebevegelser på verdensbasis. Begge er bygget på felleskapstanken og fellesskapsløsninger. Av den grunn er Norges Skiforbund svært overrasket over at det er nettopp Coop som utfordrer den norske landslagsmodellen, en modell som har som mål å sørge for at Norge skal være en nasjon av skiløpere, men også verdens beste skinasjon.

— Denne modellen har gitt stor suksess i alle våre grener, og har også vært avgjørende for en sammenhengende sportslig suksess som ski-Norge aldri har opplevd maken til. Coop utfordrer norsk idretts lover, og dermed fellesskapet i norsk idrett, heter det i uttalelsen fra forbundet.

Les også

- Northug har fått et meget raust tilbud

Langrennstopp: — I strid med Coops verdier

Torbjørn Skogstad, leder i langrennskomiteen i Norges Skiforbund.

Langrennskomiteens leder Torbjørn Skogstad har ført forhandlingene med Northug-leiren.— Vi har hatt tre fysiske møter i sommer, såkalte avklaringsmøter. På to av de møtene har det vært representanter fra Coops ledelse til stede. Det er kommet klart frem der at Coop ikke føler de får nok igjen for de millionene de har investert med den avtalen, sier Skogstad til Aftenposten.

Han har selv fortid fra Coop-organisasjonen, og mener Northug-avtalen går på tvers av verdiene organisasjonen står for.

— Jeg kjenner godt til verdiene i den organisasjonen. Jeg må innrømme at jeg fra dag én har latt meg overraske over at de tok ut en utøver av felleskapet og dyrket ham med profitthensyn. Det opplever jeg for å være i strid med deres verdier. Slik jeg kjenner dem er deres verdier lik våre, de er tuftet på felleskap, så personlig er jeg overrasket over dette. Men jeg må forholde meg til at det er blitt som det er blitt, sier Skogstad.

Coop sier at konflikten er en sak mellom Petter Northug og skiforbundet, og at de vil overlate til Northug-leiren å uttale seg.

— Dette er en sak mellom Petter og skiforbundet. Are kommer med en uttalelse så snart den er klar, skriver Coops kommunikasjonsdirektør Bjørn Takle Friis i en SMS til Adresseavisen.

  • Mer info? Slik var Northugs avtale i fjor vinter

- Vi ga et raust tilbud

Tidligere i måneden fortalte Adresseavisen at skiforbundet og Petter Northug fortsatt ikke er kommet til enighet om en avtale for vinterens sesong. Northug vil ha en avtale som strekker seg over flere år, mens langrennskomiteen kun har mandat til å gi ham et tilbud som varer ut kommende sesong.

Northug fikk tilbud om samme avtale som han hadde sist sesong. Norges Skiforbund mener det var et raust tilbud.

— Med avtalen vi tilbød ville Petter fått privilegier ingen andre utøvere på landslaget har. Sånn sett var det et veldig raust tilbud. Dessverre fikk vi ikke underskrift på avtalen innen vårt mandat, sier Skogstad.

Skiforbundet vil ikke gjøre ytterligere fremstøt overfor Northug-leiren.

— Det vil i så fall måtte rettes mot skistyret. Nå har vi hatt en prosess gående i snart tre måneder, der vi ikke har fått en underskrift. Vårt mandat er utløpt, og vi kommer ikke til å ta initiativ med den kunnskapen vi har i dag, forteller Skogstad.

— Vi registerer pressemeldingen fra Norges Skiforbund og vil komme med en redegjørelse i løpet av noen dager, sier Northugs manager Are Sørum Langås til Adresseavisen.

Publisert
  1. Petter Northug

Les mer om dette temaet

  1. Northug utestenges trolig fra verdenscupen

BT anbefaler

Dere må love meg ikke å google, sa legen til foreldrene

Lykke (13) er den eneste med sykdommen i Norge.

LES SAKEN