Haukenes imponerte voldsomt i OL-debuten: - Han er i verdensklasse

Nordmannen (26) leverte sitt livs løp i Rio.

Håvard Haukenes jublet da han gikk inn til en 7. plass i sitt aller første OL.
  • Rune Sævig
  • Øystein Vik
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

RIO DE JANEIRO: Håvard Haukenes hadde som ambisjon å gjøre sitt livs løp i OL, og det gjorde han også. Kappgjengeren fra Paradis i Bergen gikk som en maskin mot slutten av den knallharde 50 kilometeren i Rio de Janeiro, og endte til slutt på 7. plass i OL.

Tiden 3.46.33 var ny personlig rekord. Det beste Haukenes hadde gjort fra før var 3.47.42 da han kvalifiserte seg tidligere i år.

  • Sett denne? Den norske kappgangeren må spise tre ganger så mye som andre menn

— Jeg klarte å øke jevnt hele veien. Topp syv - jeg er veldig glad, sier Haukenes.

Det var før han fikk vite om diskvaliseringen av Hirooki Arai fra Japan.

50-kilometeren ble vunnet av Matej Toth fra Slovakia med 3.40.58. Jared Tallent fra Australia ble nummer to.

Haukenes avanserte ett hakk da Hirooki Arai ble disket fra bronseplass for å ha hindret Evan Dunfee. Canadieren ble i stedet bronsevinner.

Håvard Haukenes gikk inn til en 7. plass i sitt aller første OL.

Haukenes gikk seg jevnt oppover hele tiden og klarte å gå ned tiden mot slutten.— Det var et perfekt løp, men jeg kjente varmen. Stephan (Plätzer, trener) sa til meg: «Tenk at solen gir deg energi. Du lades.» Det virket.

Etter målgang forteller Haukenes om en mental kamp. Han sliter med å være tålmodig nok til ikke å gå slik at han ikke sprekker, slik mange gjør mot slutten av 50 kilometeren. Men det gikk. På de siste kilometerne måtte han kjempe for å holde smertene ute fra tankene.

— Jeg måtte tenke at jeg har to armer, to bein og ett hode. Bruker jeg dem rett, kan jeg nå dem så langt jeg vil, sier Haukenes om hvordan han tenkte.

Sportssjef i Norges Friidrettsforbund Ronny Nilsen var ringside for å se på Haukenes. Han slo fast at 26-åringen har en stor fremtid foran seg.

— Nå er Håvard i verdenstoppen. Han har gått fra å være en spennende utøver, til å være i verdensklasse, sier Nilsen. Han tror på en svært lys fremtid for Haukenes.

— Han er 26 år og er ennå en ung utøver i kappgang-målestokk. Er han motivert kan han ha to OL til. Dette lover utrolig bra for Tokyo-OL om fire år.

Høsten 2014 opprettet Plätzer, Erik Tysse og Håvard Haukenes gruppen «Team Rio» i samtale-appen Whatsapp. Der har de kommunisert siden, og de har jobbet tett som et team på trening og på leir.

— Team Rio innfridde absolutt. Vi må også gi ære til Erik som var der for Håvard hele veien. Det er deilig for teamet å få en slik prestasjon, sier trener Stephan Plätzer.

Plätzer blir nå hyllet for elevens prestasjon:

— Dette var imponerende teknisk og taktisk. Her har Stephan gjort en fantastisk jobb med Håvard, sier Trond Nymark, verdensmester i kappgang fra 2009. — Det var viktig at Stephan kom inn på trenersiden. Han har gjort en solid jobb med Håvard, og har sørget for rett fokus. Stephan har brukt all sin kompetanse, sier Nilsen.

Nymark er spesielt imponert over at Haukenes perset i et OL.

— Da har Håvard klart å holde fokus i store forhold, det har vært en begrensning tidligere, sier Nymark.

Trener Plätzer er også imponert.

— Han hadde tenkt veldig mye de siste dagene på å perse. Det har han nå gjort. Det å perse i en OL-finale og bli nummer syv er fantastisk.

I RIO: Øystein Vik og Rune Sævig (foto).

Kontrollert start

Starten på 50 kilometeren gikk i naturskjønne Pontal, vest for sentrum i Rio de Janeiro. Rundløypen som atletene gikk, ligger like ved stranden. Ved start klokken 8 om morgenen var forholdene ganske så perfekte for kappgang, men det ble varmere etter hvert.

Den franske verdensrekordholderen Yohann Diniz gikk knallhardt ut. Bak ham kom en liten gruppe forfølgere, men Haukenes gjorde akkurat som han hadde fått beskjed av trener Plätzer om å gjøre på forhånd. Han fant seg en gruppe – et slags hovedfelt – et lite stykke bak Diniz og forfølgerne og gikk rolig og behersket der.

Halvveis etter 25 kilometer var Haukenes nummer 12, fire minutter og 29 sekunder bak teten.

— Vi delte løpet inn i tre deler. Første 12 kilometer: «Lett og fin». Fra 12 til 36 kilometer: «Lett og fin, men øke tempo». Fra 36 og inn: «Våkne opp, øke, holde rytmen og ikke synes synd på seg selv», forteller Haukenes.

Avanserte på slutten

Men en femmil starter virkelig når man passerer 30 kilomter. Da begynner folk å sprekke, noe som til de grader skjedde med Diniz. Han kollapset før han klarte å fortsette, men da raste han plasseringsmessig.

For Haukenes gikk det andre veien. Han fikk betalt for å ha vært tålmodig, og begynte sakte, men sikkert å plukke plasseringer.

Etter 35 kilometer var han på 9. plass. Etter 40 kilometer begynte Haukenes å gå svært stabilt og kontrollert mens mange andre sviktet, og etter 45 kilometer hadde han parkert meksikaneren Horacio Nava og avansert til 8. plass. Før mål passerte han også Diniz.

Derme ble Haukenes nummer syv i sitt første OL.

Publisert
  1. OL

Les mer om dette temaet

  1. Skal bruke Rio-skuffelsen som motivasjon: - Vårt prosjekt går mot OL i 2020

  2. Pappa Herrem etter datterens tårer: - Det var helt forferdelig å se det intervjuet

  3. Amerikansk OL-svømmer betalte seg fri for å slippe straffeforfølgelse

BT anbefaler

Slik ville streiken rammet Bergen

To skoler kan bli helt stengt. Også sykehjem, helsestasjoner og bibliotek vil bli påvirket. Se listen.

LES SAKEN