Slik vil hockeyen få igang idretten: Har kjøpt inn corona-hurtigtester

Norges Ishockeyforbund har gått til innkjøp av 15.000 hurtigtester for coronaviruset. Det jobbes på spreng for å finne løsninger gode nok for helsemyndighetene.

UTEN PUBLIKUM: Nye Jordal Amfi i Oslo, ferdigstilt sommeren 2020, har enda ikke blitt innviet med flere enn 200 publikummere. Ingen vil slippe inn dersom ishockeyen nå får gjennomslag for å spille ferdig sesongen. Foto: Stian Lysberg Solum, NTB

  • Vegard Aulstad, VG
Publisert Publisert

Smitteutfordringer i sporten har preget topphockeyen denne vinteren. Et utbrudd etter jul satte flere lag i karantene og etter hvert ligaspill på vent. FHI erklærte ishaller for «et gunstig sted» for virussmitte, og i takt med idretten ellers har kampaktivitet blitt satt på vent.

Et unntak fra énmetersregelen gjorde det mulig å gjennomføre toppidrett i 2020, men det knyttes fremdeles usikkerhet til når og hvordan 2021-sesongene skal gjennomføres i topp-, bredde- og barneidretten.

Nå tar Norges Ishockeyforbund tak og vil vise Helsemyndighetene at de kan strekke seg langt for å sikre gjennomføring på en forsvarlig måte.

Det foreslås å benytte seg av hurtigtestene for coronaviruset som i dag er i bruk i flere land, og blant annet i forbindelse med reiser til utlandet.

En test gir svar etter 15–20 minutter, og gjelder i 24–48 timer avhengig av gjeldende regelverk.

Hockeyforbundet har jobbet med et protokollforslag for sikker gjennomføring, som blant annet innebærer.

– Det er et tillegg til den øvrige protokollen. Ekstra forsiktighet. Det sørger for at vi kanskje kan begrense smitten i større grad.

– Vi gjør alt i vår makt for å trygt gjennomføre arrangementer gitt den situasjonen vi er i, forteller assisterende generalsekretær i Norges Ishockeyforbund, Kristoffer Holm, til VG.

De er frustrerte og lei seg over at ishockeyen har fått uheldig omtale grunnet smittetilfeller i topp- og breddehockeyen denne sesongen, og sier de jobber så godt de kan for å finne hyppige løsninger på nye omveltninger og reglement.

Nå forteller Hockeyforbundet om at både «fotballen» og «håndballen» har tatt kontakt for å se på muligheten for en lignende løsning som de selv har skissert:

* Spillere og aktuelt støtteapparat må testes maximum 24 timer før kampstart, men så tett inntil kampstart som mulig.
* Dersom svaret er negativt er du erklært kampklar.

Men er det positivt:

* Kamp avlyses og spillere/støtteapparat settes i midlertidig karantene.
* Person med positiv test sendes raskest mulig til prøvetakning med PCR (ordinær coronatest) for å få verifisert testresultatet.
*Øvrige spillere/støtteapparat er i karantene frem til svar på PCR foreligger.
*Øvrig protokoll og helsevesenets rutiner følges.

Slik vil prosedyren fungere:

Foto: Norges Ishockeyforbund

– Har dere vært i kontakt med helsemyndighetene rundt dette?

– Det er en tidlig fase. Da vi stengte ned så bestemte vi at vi skulle gå til innkjøp av hurtigtestene. Signalene fra offentlig hold er positive, sier Holm.

– Dette har vi bestemt uansett at hvis vi starter så gjør vi det sånn.

De håper å gjenoppta seriespill 18. februar.

En større smittevernsprotokoll kommer for idretten, og disse testene kommer i tillegg til de ordinære, tilskuernekt og desinfisering - som blir av hovedelementene.

– Våre klubber har fått en gave. En «Fogger-maskin». Den er alkoholfri og skal brukes til å desinfisere hallene flere ganger daglig. En garderobe kan «fogges» ned etter garderobe-bruk, sier Kristoffer Holm i Hockeyforbundet.

Publisert
  1. Norges Ishockeyforbund
  2. Ishockey
  3. Coronaviruset
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Smitteregel-forvirring foran hockey-comeback

BT anbefaler

Unnslapp angriperne mens blodet fosset fra hodet: – Jeg brølte «politi, politi»

Han ble angrepet av flere menn midt i Bergen sentrum. – Jeg har ikke sett dem før.

LES SAKEN