Krever ny protokoll for håndball-EM og ski-verdenscupen: – Ikke enkelt

Arrangørene av håndball-EM i Trondheim og verdenscupen på ski i Lillehammer må levere nye forslag til smittevernprotokoller for å få karanteneunntak.

MÅ JOBBE MER: Kulturminister Abid Raja ba om en ny smittevernsprotokoll i et møte med idrettspresident Berit Kjøll, håndball- og skiforbundet mandag.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Det betyr at en avgjørelse om håndball-EM for kvinner og verdenscuphelgen i Lillehammer kan arrangeres som planlagt, trolig vil foreligge først tidlig i neste uke. Det opplyser kulturminister Abid Raja (V) til NTB. Håndballpresident Kåre Geir Lio sier til VG at et endelig svar tidligst kan foreligge fredag.

– Det er ikke enkelt. Vi må bare fortsette arbeidet. Så må det europeiske håndballforbundet etter hvert bestemme hva de gjør ut fra situasjonen, sier Lio.

Det begynner å bli knapt med tid til de to arrangementene. De er bare 24 dager unna. EM starter for Norges del mot Polen i Trondheim 3. desember, mens verdenscupen på Lillehammer starter med kombinert samme kveld. Langrenn og hopp kommer dagen etter.

Både ski- og håndballforbundet vil levere en oppdatert protokoll til helsemyndighetene i løpet av et døgn.

– Vi jobber for å få dette til. Smittevernhensyn, liv og helse skal selvfølgelig gå først. Så skal vi gjøre det som er mulig. Men viser det seg ikke å gå, så har vi respekt for det, understreker skipresident Erik Røste til VG.

Vanligvis har det internasjonale skiforbundet en 20 dagers frist i forhold til en endelig avgjørelse om et arrangement skal gå eller ikke. Men Røste gir inntrykk av at den ikke er absolutt i corona-krisen.

Det begynner utvilsomt å brenne i forhold til håndball-EM også.

– Vi har ikke fått noen frist, men EHF ønsker svar så fort som mulig, sier Lio.

Han deltok mandag på et digitalt møte med Røste, Raja, helseminister Bent Høie (H), idrettspresident Berit Kjøll og representanter fra Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet (FHI).

Der ble smittevernprotokollene - som skal redde de to norske arrangementene i desember - drøftet. Idretten fikk tilbakemeldinger på de planene som er lagt fram. Både ski og håndball søker unntak fra regelen om 10 dagers karantene ved innreise og EM-arrangementet trenger også unntak fra  coronaforskriftenes paragraf 4 b. Det er denne regelen som gjør at et covid-19-tilfelle i mesterskapet kan kaste ut både eget lag og eventuelt motstanderlag.

Erik Røste forteller at de forskjellige nasjonene skal holdes i isolert fra hver andre under verdenscupen på Lillehammer. Hverken løpere eller ledere skal være i kontakt med kolleger fra andre nasjoner.

At det må gjøres nye grep med protokollene i dagene som kommer, betyr at et klarsignal for håndball-EM og verdenscupen på ski drøyer ytterligere. Erik Røste sier at arrangementet på Lillehammer forholder seg til pandemiens utvikling.

– Smittesituasjonen forandrer seg. Helsemyndighetene er opptatt av at vi skal oppdatere vår smittevernprotokoll med de nye retningslinjene. Det har vi tatt høyde for. Alle må nå bo på enkeltrom og så videre. Det handler også om at vi ikke skal belaste de lokale helsetjenestene om det blir et utbrudd i selve verdenscuparrangementet. Vi har gjort avtale med private selskaper i forhold til testing og analyse, opplyser Røste.

– Det mest problematiske er den generelle smittesituasjonen både i Norge og alle de land som skal besøke oss, beskriver Lio. Etter planen skal i alt ni nasjoner utenom Norge til Trondheim i forbindelse med EM. Det vil si mellom 200 og 300 personer. Røste antar at verdenscupen på Lillehammer skal gjestes av mellom 500 og 600.

Kulturministeren er samtidig klar på at det legges opp til rask behandling når de nye planene legges fram.

Les også

FIS-sjef: Forberedt på flere corona-avlysninger i vinter

– Høie og jeg skal forsøke å få til en avgjørelse i løpet av uken, senest i starten av neste uke. Vi skal prøve før, men vi har sagt at det kan være det ikke skjer før i starten av neste uke. Vi må også se hvordan de nye nasjonale tiltakene som er satt inn, virker. Om hvorvidt pila peker opp eller ned, sier Raja til NTB.

Etter at Skiforbundet og Håndballforbundet har lagt fram sin nye protokoller, må FHI og Helsedirektoratet komme med en oppdatert anbefaling før regjeringen tar en endelig beslutning.

Raja opplyser til NTB at smittesituasjonen da forbundene først la fram sine protokoller 20. oktober, var ulik den som er nå. Kulturministeren bekrefter at han har vært i kontakt med sin danske kollega rundt problematikken som omgir håndball-EM.

Det kreves et unntak fra de strenge norske smittevernreglene for at både håndball-EM og verdenscupen på Lillehammer skal kunne avvikles.

EM-sluttspillet skal etter planen spilles fra 3. til 20. desember. Må Norge si nei, kan Danmark komme til å ta over resten av EM og blir alene-arrangør. Men også i Danmark er det problemer. I forrige uke ble Frederikshavn utelukket som arrangør på grunn av coronasituasjonen nord i Danmark.

Publisert: