Hamilton ble verdensmester for syvende gang – tangerte Schumacher

For første gang denne sesongen startet ikke en Mercedes-fører i førsteposisjon, men det stoppet ikke Lewis Hamilton (35) fra å vinne Tyrkia Grand Prix og bli verdensmester for syvende gang.

  • Yngve Gjerde, VG
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

– Dette var for alle barna der ute som drømmer om å gjøre det umulige. Du kan klare det, sa Hamilton i bilen idet han passerte målstreken som verdensmester for syvende gang.

Hamilton ble verdensmester for første gang i 2008, og har siden gjentatt bedriften i 2014, 2015, 2017, 2018, 2019 og nå i 2020.

– Jeg er litt tom for ord. Jeg må takke alle i Mercedes, de som er her og de som jobber på fabrikken. Jeg hadde ikke kunne gjort dette uten dem. Jeg er så stolt av dem, sier en tydelig rørt Hamilton under et intervju vist på Viasport.

35-åringen, som vant sitt tiende Grand Prix for sesongen, måtte ta flere pauser under intervjuet.

– Det var dette man drømte om da man var liten.

– Syv ganger verdensmester, det er helt sykt. Så utrolig fortjent. Det må være en av de største prestasjonene i sportshistorien. Gratulerer, Lewis. Nyt feiringen med familie og venner, skriver hans gamle lagkamerat Nico Rosberg, som ble verdensmester som Mercedes-fører i 2016, på Twitter.

Hamilton var oppløst i tårer etter at han klatret ut av bilen, åpenbart svært rørt av bragden. Han klatret opp på Mercedes-bilen og strakk armene i været, vel vitende om at han tangerte Formel 1- legenden Michael Schumacher - igjen.

I oktober tangerte han Schumachers 91 Grand Prix-seirer med 1. plass på den kjente banen Nürburgring, før han bare et par uker senere seiret i Portugal Grand Prix og slettet tyskerens rekord.

– Han har virkelig fortjent verdensmester-tittelen i dag, fastlo Formula 1 på sin offisielle nettside.

FULL JUBEL: Lewis Hamilton på vei mot mållinjen med et jublende Mercedes-team i bakgrunnen.

Ydmyket Bottas

Det har vært en strålende sesong for Mercedes-førerne Hamilton og Valtteri Bottas, men i Tyrkia ble Mercedes for første gang denne sesongen henvist til noe annet enn førsteposisjon på startstreken.

Racing Point-fører Lance Stroll tok sin første «pole position» i karrieren, men Hamilton, som startet som nummer seks, hadde få problemer med å ta seieren hjem.

– Vi visste at vi var på bakbeina. Vi lærte mye av kvalifiseringen, sier Hamilton.

Ikke nok med det: Han ydmyket sin Mercedes-kollega Bottas ved å ta ham igjen med en runde. Bottas hadde store problemer på våt, tyrkisk asfalt.

Da han fikk beskjed om at det var fire runder igjen av løpet var responsen hans:

– Jeg skulle ønske det var færre.

Bottas var den ene føreren som kunne hindret VM-tittel til Hamilton søndag, men var aldri i nærheten av det.

BØTTELØFTER: Og bøttekaster. Lewis Hamilton kastet trofeet i været etter seieren. Bak ham står Sebastian Vettel og applauderer. Ferrari-føreren endte på 3. plass.

Kaotisk løp

Med krevende forhold ble det flere snurringer og også noen kollisjoner. Bottas, Renault-fører Daniel Ricciardio hadde snurringer, og det samme hadde Red Bulls Max Verstappen og Alfa Romeos Kimi Räikkönen.

– Dette er gambling. Dette er lotteri, sa Viasat-kommentator Henning Isdal etter de første snurringene.

Kevin Magnussen hadde dekktrøbbel, Nicholas Latifi og Romain Grosjean kolliderte og det var rett og slett mange som hadde problemer med å håndtere forholdene.

Hamilton var blant dem som mestret det, og det samme gjorde Racing Points Sergio Perez som tok 2. plassen 31,6 sekunder bak Hamilton.

Ferrari-førerne Charles Leclerc og Sebastian Vettel kjørte seg også veldig opp med flere strålende runder. Vettel tok 3. plassen foran Leclerc, som faktisk passerte Perez og var på vei mot 2. plass - men rotet det til på tampen.

Publisert
  1. Formel 1
  2. Lewis Hamilton
  3. Mercedes
BT anbefaler

– Et av de mest fantastiske stedene jeg har vært

23.000 bergensere jublet da Post Malone gikk på scenen på Koengen.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. – Et av de mest fantastiske stedene jeg har vært

  2. Ber om innspill fra syklende bergensere

  3. «Bergensernes jubel vippet ham nesten av pinnen»

  4. «Sverige skal få bli med i Nato, men det koster»

  5. Foreslår «blå bybane» mellom Laksevåg og Nøstet

  6. Elida (15) har søkt over 100 jobber. Nå har hun en beskjed til alle arbeidsgivere.