Nå er det to år til tidenes idrettsfest i Bergen: Slik vil du merke sykkel-VM

Veiene stenges, hundretusener skal se på og 1500 mennesker må jobbe dugnad.

  • Øystein Vik
  • Mads Bøyum
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

BRYGGEN (BT): Onsdag kveld var 450 personer på Bryggen, for å markere at VM i Bergen og samarbeidskommunene nå er to år unna.

Her er noen nøkkelpunktet om det som blir tidenes største idrettsarrangement i Hordaland.

Dag Otto Lauritzen og Johan Kaggestad var blant dem som talte fra scenen i kick-offet til sykkel-VM.

PENGENESykkel-VM i Bergen har et budsjett på 156,4 millioner kroner. Det skal finansieres dels av statlige, delt av kommunale og dels av private midler. Arrangørene regner med å hente inn store inntekter på salg og VIP-opplegg under mesterskapet.

VEIENE

Veiene som brukes under rittene vil normalt være stengt fra én time før til én time etter rittet. — Det er den største trafikkplanleggingen som er gjort i Bergen og Hordaland. Vi er opptatt av å ivareta alle. Sikkerhetsarbeidet er omfattende og tilgjengeligheten til veiene i løypenettet vil være begrenset i perioden. Utrykningskjøretøy kan kjøre som normalt, sier løypesjef Torjus Larsen.

FESTEN

— Først og fremst er VM en folkefest, sier idrettspresident Tom Tvedt.

BT har tidligere meldt at målet er å skape 17. mai-stemning i byen hver dag hele VM-uken. Eventselskapet Possibility, samt konsertarrangøren Bergen Live og Ole Bull Scene er hyret inn til VM-laget. Haakon Vatle, som har ledet Tall Ship’s Races og nå jobber med Hansadagene, skal være med og styre kulturprogrammet for VM.

Alexander Kristoff, Edvald Boasson Hagen og Dag Otto Lauritzen blir alle sentrale personer når sykkel-VM arrangeres i Bergen om to år.

DELTAKERNEVM er ikke bare seniorherrenes landeveisritt. Det er for kvinner, U23-ryttere, juniorjenter og –menn, samt profesjonelle lagtempolag. Totalt er det ventet at 1150 syklister vil delta i VM 2017. Mesterskapet består av 12 øvelser.

PUBLIKUM

Løypesjef Torjus Larsen anbefaler motbakkepartiene opp mot Sollien og Lægdene for publikum. I tillegg er de siste kilometerne, ved Bryggen og inn mot målgangen, naturligvis attraktive. 500.000-600.000

TV-TALLENE

Man regner med at 300 millioner seere vil få med seg tv-bildene fra bergens-VM. I Norge er det, som ventet, TV 2 som har sikret seg TV-rettighetene. – Det vises over hele verden, så eksponeringen av regionen er så stor at det er vanskelig å sette tall på verdien av det, sier Trond Ahlsen i TV 2. ## LOGOEN

Den såkalte visuelle profilen til mesterskapet ble presentert onsdag. Bergensbyrået Oktan Orangeriet har designet logoen, der Bryggen er gjenkjennelig for et trent øye – i rødt. Også nøkkelordene folkefest, fjordene, Vestlandet og sykkel er ment å symboliseres i logoen. – Vi jobbet med logoen i et snaut halvår, sier Anita Steinstad i Oktan.

DUGNADSKRAVET

Det er ventet at minst 1500 frivillige kreves for å arrangere mesterskapet. – Vi er sikre på at dugnadsånden er sterk i bergensregionen, sier Eli Orre, som er visepresident i sykkelforbundet. Alle kan melde seg som interessert i å bidra på mesterskapets nettsider.

LØYPENE

Fellesstartløypen starter på Kollsnes i Øygarden og går over deler av Sotra, før rytterne tar fatt på en rundløype inne i Bergen. Herrene skal kjøre totalt 277,5 kilometer og 12 runder i rundløypen. Den går fra Festplassen, til foten av Ulriken, gjennom Sandviken, over Bryggen og målgangen ved Festplassen.

— Det virker som en kul, spennende løype, der vi vil ha nordmenn som kjemper om medaljer, meldte Thor Hushovd i et opptak som ble spilt av under VM-lanseringen onsdag.

Lagtempoløypen starter på Ravnanger på Askøy og ender opp på Festplassen.

Lyst å lese mer om folkefestene som planlegges? Da kan du lese disse sakene.

  • Bergensfirma skal lage 17. mai-stemning hver dag i en uke
  • Her kan du se hvordan det så ut på rådhuset da Bergen ble tildelt VM.
Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Edvald Boasson Hagen vant storritt: - En utrolig prestasjon!

  2. Hushovd besvimte under vann i TV-innspilling

  3. Slik forklarer ekspertene masseeksporten av norske sykkelproffer

BT anbefaler

Da Liv Monika (16) møtte barnevern og psykologer, lukket hun seg. Men på mobilen lå en historie få voksne fikk høre.

Liv Monika (16) var for frisk for psykiatrien, men for syk for barnevernet. Da hun ble sendt som en kasteball i systemet, ble livet umulig å leve.

LES SAKEN