Premier League, landslag og hundrevis av TV-timer

NYHETSBAKGRUNN: Slik har den nye Brann-speiderens lange fotballiv vært.

Lars Tjærnås har et langt liv i norsk fotball, og har samarbeidet med Egil Drillo Olsen i blant annet Vålerenga og Wimbledon.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

La Manga (bt.no): Torsdag gjorde BT det kjent at Lars Tjærnås (54) er ansatt som Branns nye speider.

Tjærnås har i mange år vært en svært kjent skikkelse i Fotball-Norge. De siste årene har han først og fremst profilert seg som ekspertkommentator på tv og som skribent. Tjærnås har i flere år vært blogger for BT og de andre avisene i 100 % Sport-samarbeidet.

Les også

Lars Tjærnås er ny speider i Brann

VM på tv og Premier League

Han har bredde i sin fotballerfaring som få andre. På slutten av 1990-tallet var han på ytterst forskjellig vis involvert i to store hendelser.

Da Norge slo Brasil, og tok seg videre fra gruppespillet i 1998-VM, var Tjærnås sidekommentator til en ekstatisk Arne Scheie på NRK. Da Egil «Drillo» Olsen overtok Wimbledon, og ble den første Premier League-manageren fra Norge i 1999, ble Tjærnås med som assistentmanager.

Eventyret i Wimbledon ble kortere enn han kunne ønsket. To runder før slutt i sesongen, fikk Olsen – og dermed også Tjærnås – sparken. Wimbledon rykket ned og det skulle gå mer enn 10 år før en norsk trener igjen fikk muligheten i verdens kanskje gjeveste liga.

Årvoll-gutt

Men la oss ta Tjærnås’ fotballiv fra starten: Det begynte i Oslo-klubben Årvoll.

— Jeg spilte i Årvoll hele tiden fra jeg var seks år. Vi hadde en veldig god årgang, som ble norgesmestere i 1976 og kretsmestere flere ganger. Jeg spilte fast på kretslag flere år, har Tjærnås fortalt i et tidligere intervju.

Selv om spillertalentet var til stede, valgte han å gi seg som fotballspiller tidlig i 20-årene, for heller å satse som trener i moderklubben.

Det kan det være enkelt å slå fast at var lurt.

I 1997 var han i Vålerenga-apparatet da klubben vant cupgull, med en en pur ung og steingod John Carew på laget. I 1999 var han sjef for Oslos storklubb.

Flere trenerjobber

Tjærnås har også vært trener i Stabæk, Hønefoss og Bærum – for å nevne noen av arbeidsgiverne. Han har vært assistenttrener i Vålerengas rivalklubb Lillestrøm og sentral i Norges Fotballforbund i mange år. Der jobbet han som som trener for flere aldersbestemte landslag. Tjærnås har også vært sportssjef i Ham-Kam.

Fra 1998 har han vært tilknyttet tv-kanalen som i dag heter CMore. Tjærnås har også gitt ut boken «Vi har scoret i Marseille», om den alt nevnte VM-triumfen fra ’98. Nå er han klar for nye eventyr i Brann. Fra 1. juli og i alle fall ut året, er han engasjert som klubbens speider.

Publisert: