Slike jenter kan Norge like

KOMMENTAR: Det er lett å se symbolikken i at Tiril Eckhoff tok ansvar da Tora Berger falt, skriver Kjetil Kroksæter.

Tiril Eckhoffs bronse bærer bud om lyse tider. RICHARD SAGEN

Det går en silketråd behengt med gullmedaljer gjennom norsk kvinnelig skiskyting. En frisk jente ved navn Liv Grete Skjelbreid begynte å spinne den tråden i 1999, siden har den blitt spunnet videre som en stafett over et kvart århundre. Linda Grubben overlappet Skjelbreid og da Linda sluttet, dukket Tora Berger opp som bestilt.

Nettopp som Bergers karriere synger på siste verset, står Tiril Eckhoff frem som en liten sensasjon. Kanskje er det litt drøyt å pålegge henne ansvaret med å bære norsk kvinneskiskyting videre, men den jenta er skapt av det rette materialet. I tillegg har vi Synnøve Solemdal, som kan bli like god.

Ureddhet skaper forventninger

Det var ren nytelse å se hvordan Tiril Eckhoff tok vare på den medaljesjansen som bød seg på siste skyting. Hun hadde bare ett å gjøre, og det var å feie fem ned uten nøling.

KOMMENTATOR: Adresseavisens Kjetil Kroksæter. Rune Petter Ness

Da børsa var tilbake på ryggen hadde hun fortsatt en i overkant stor jobb med å innhente den tidligere langrennsløperen Evi Sachenbacher. Eckhoff kjørte tøffere utfor, gikk raskere oppover og dro rett forbi da hun nådde igjen den tyske jente. Den uredde måten hun angrep blinkene og det ungdommelige pågangsmotet i løypa skaper forventninger.Med sitt spontane og emosjonelle vesen vant jenta, med base blant mange andre gode skiløpere på Byåsen i Trondheim, mange venner på sin første store opptreden i TV-ruta. Gjennombruddet var like sterkt som det var uventet.

Tiril Eckhoff har prestert noen rå avslutninger tidligere. Hun har noe der som ligner vinnermentaliteten til sine forgjengere, for den som skal sanke medaljer må være tøff på siste skyting og rå på den siste runden.

Smitteeffekt

Ennå har hun ikke vunnet et renn av betydning, men det kommer. Skjelbreid Poirèe vant 22 verdenscuprenn pluss åtte VM-gull, Grubben ga seg før hun nådde toppen og stoppet på åtte i verdenscupen og to VM-gul,l mens Tora Berger slår dem begge med 28 seire i verdenscupen og åtte VM-gull. Som den eneste har Tora det gjeveste av alt, ett gull fra OL i Vancouver.

I tillegg spredte hun tro og selvtillit til et hardt prøvet norsk smøre— og løpermiljø rundt Laura Skistadion. Nå vet alle at det er mulig å få skiene til å gli. Og det ble noe å feire etter dager fylt med frustrasjoner. Gode vibrasjoner har ofte smitteeffekt.

Om Tiril Eckhoff var stor i sin triumf, var ikke Tora Berger mindre i sitt nederlag. Da den siste, individuelle gullsjansen glapp på skuffende vis, var hun mest opptatt av venninens suksess.

Det er bare vakkert.

OL-chat: