– Kommer ikke til Norge for å slåss

Georges Laraque har studert Lokomotiv Fana på Youtube og gleder seg til å spille i Bergen.

DEN SATT: Georges Laraque er kjent som en slåsskjempe, men noen mål i sesongen ble det likevel. Totalt scoret han 53 mål i grunnserien og fire mål i sluttspillet som NHL-spiller.
  • Roy Ellingsen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Det vakte sjokkbølger i store deler av hockeyverden da det den 16. januar ble klart at lille Lokomotiv Fana fra Bergen, som normalt spiller for tosifrede tilskuertall, har signert den tidligere NHL-fighteren Georges Laraque for to kamper i mars. Alle de store sports– og hockeymediene i Nord-Amerika skrev om stjernen som skulle til Norge.

– Jeg har fått noen lenker på nettet og har sett bilder fra Fana-kamper på Youtube, så jeg vet hva som venter meg i Bergen. Når jeg spiller løkkehockey i Montreal, er det flere tilskuere, men det gjør ingenting for meg. Jeg er vant til å spille hockey på alle mulige måter, sier Laraque til bt.no.

Hjalp oppbyggingen av Haiti

TUNGVEKTSMØTE: Pittsburghs Georges Laraque måler krefter med Washingtons Donald Brashear i mars 2007. Brashear spiller nå i svenske Modo, Laraque i norske Lokomotiv Fana.

Georges Laraque er franskkanadier, oppvokst i Montreal, men begge foreldrene er fra Haiti. I 2010 ble Laraque kjøpt ut av kontrakten med NHL-giganten Montreal Canadiens. Det manglet ikke på andre tilbud, men han lot hockey være hockey og engasjerte seg isteden i gjenoppbyggingen av Haiti etter jordskjelvet som lammet landet.Laraque samlet inn penger til mat, jobbet for organisasjonen World Vision, hjalp med gjenoppbyggingen av landet og ble senere ambassadør for Verdens Matvareprogram.

Han ble i 2010 valgt til nestleder av De Grønne i Canada, men takket for seg i 2013, fordi han var innblandet i en rettssak der et selskap han eier var beskyldt for svindel. Nå, fem år etter sist han spilte organisert ishockey, er han klar for isen igjen.

– Jeg har startet på et intenst treningsprogram. Jeg er kanskje 20 kilo for tung nå, og må komme tilbake i matchvekt. Jeg trener hver dag, fire ganger i uken på is, for å bli klar til kampene i mars. De andre guttene på laget har trent hockey hele sesongen. Det har ikke jeg, så jeg har litt å ta igjen. Jeg skylder dem å være i min beste form når jeg kommer over. Det er det det vil si å være profesjonell. Når de henter inn en proff til å spille for dem, fortjener de at jeg gjør dette, sier Laraque.

For ordens skyld: normal matchvekt for 191 cm lange Laraque er 124 kg.

Les også

NHL-legende til norsk 2. divisjon

Har aldri angret

PINGVIN: Georges Laraque (til h.) har spilt sammen med, og mot, noen av verdens beste hockeyspillere. Her jubler han for Stanley Cup-finale sammen med Max Talbot.

Når vi snakker med Laraque, hører vi at han fremdeles brenner for ishockey. Og at han gleder seg til å snøre på seg skøytene igjen.– Jeg vet at jeg skal spille med folk som har full jobb eller skole, men det betyr ikke så mye. Når hockeyspillere tar på seg utstyret og det er kamp, gir de alltid 100 prosent. Akkurat da er hockey det viktigste i verden. Jeg har spilt så mye hockey på toppnivå, der presset er veldig stort, så jeg gleder meg til å spille sammen med folk som spiller av kjærlighet til sporten, sier Laraque.

Selv om han er kjent som en av de største slåsskjempene i NHLs nyere historie, og flere ganger ble kåret til ligaens hardeste spiller, lover han å vise en annen side av sitt spill når han er i Norge.

– Jeg vet jo at det ikke er noen slåsskamper i norsk hockey, men jeg har også tidligere vist at jeg kan spille god hockey i Europa. Folk må ikke tro at jeg kommer for å skade noen, det er det siste jeg vil, sier Laraque.

Han har ikke angret på at han ga seg med hockeyen for fem år siden, men har lyst til å gi sporten en sjanse til.

Drømmer om AIK-retur

SPILTE FOR DEN STØRSTE: Da Georges Laraque spilte i Phoenix Coyotes, hadde han selveste Wayne Gretzky som trener. Nå skal han ledes av Henrik Sahlin.

Under NHL-lockouten i 2004-05 spilte han for AIK. 16 målpoeng (11 mål og 5 målgivende pasninger) på 13 kamper ga opprykk for den stolte klubben fra Nord-Stockholm.– Jeg spilte 13 sesonger i NHL, men den tiden jeg ser tilbake på med mest glede, det er tiden i Stockholm. Kanskje det er fordi jeg tapte begge Stanley Cup-finalene jeg spilte, men opprykket med AIK er den eneste gangen jeg har vært med på å vinne noe. Det er den beste tiden i mitt liv.

Det er en av grunnene til at han nå legger seg i selen for å bli i så god form han kan. Drømmen om enda en gang å trekke på seg den svarte drakten med bokstavene «AIK» på brystet.

– AIK har rykket ned fra eliteserien i Sverige og spiller nå i allsvenskan. Det jeg opplevde i Sverige… kjærligheten fra fansen… det var første gangen i mitt liv at jeg følte meg som en spiller, ikke bare en tøffing. Det er klubben i mitt hjerte. Kanskje jeg kan hjelpe dem tilbake i toppdivisjonen. Det ville være en fantastisk avslutning på karrieren, hvis jeg kan få lov til det, sier Laraque.

Han spilte ikke mange kampene for klubben, men rakk likevel å sette spor etter seg.

– Jeg ble spesielt invitert til AIKs 125-årsjubileum. Det var stort, og betydde veldig mye for meg.

I forbindelse med den turen gikk han på byderby mot Djurgården. Laraque plasserte seg ikke på VIP-plass. Nei, han sto sammen med fansen.

– AIK-fansen omfavnet meg og jeg dem. Det er gjensidig kjærlighet. AIK er klubben jeg elsker, sier Georges Laraque, en spiller som har spilt for Edmonton Oilers, Pittsburgh Penguins og hjembyens Montreal Canadiens.

En melding på Facebook

ALTERNATIV: Georges Laraque deltok i Canadas isdans-program «Battle of the Blades».

Det er også AIK som er linken til Lokomotiv Fana. Trener Henrik Sahlin er stor AIK-supporter, og sendte en håpefull henvendelse til Laraque på Facebook. Mange måneder senere er kjempen fra NHL klar for «Badekaret» og to kamper mot Prinsdalen.– Jeg hadde aldri snakket med Henrik før, men synes det hørtes ut som en kul greie. Jeg har hørt fantastisk mye fint om Norge, men har aldri vært der før. Derfor tenkte jeg at jeg skulle ta sjansen, sier Laraque.

Klubben har tenkt å ta ham med på mange ulike aktiviteter mens han er i Norge. En av planene må de imidlertid droppe. Veganeren Laraque blir ikke med på fisketur.

– Jeg har vært hundre prosent veganer siden 2009 og kommer til å være det til jeg dør. Du burde prøve det, det er helt fantastisk. Jeg er imot alle former for dyreplageri, så fisking og jakt er uaktuelt for meg, sier Laraque og ler. Han gjør det mye.

– Jeg håper jeg kan holde et foredrag om veganisme. Kanskje jeg kan få hele Norge til å bli veganere, sier han.

Vi forteller om Norges historie som fiskerinasjon, og at det kanskje er en litt vel solid måsetting.

– Ha ha! Jeg skal i hvert fall kose meg skikkelig i Norge, og gleder meg veldig, sier Georges Laraque.

  • Kampene mellom Lokomotiv Fana og Prinsdalen Wheels spilles 7. og 8. mars i Bergenshallen klokken 16.15.
Publisert
  1. Ishockey
BT anbefaler

Savnet gutt funnet i buss på Tides parkerings­anlegg: – Kan fremstå som et brudd på våre rutiner

Mandag morgen ble det satt i gang en omfattende leteaksjon etter en syv år gammel gutt.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Vedsalget tar av i august. Her er det billigst.

  2. Savnet gutt funnet i buss på Tides parkerings­anlegg: – Kan fremstå som et brudd på våre rutiner

  3. Mann i 20-årene kjørte fra politiet på Puddefjordsbroen

  4. «Staten bør ikke gi bedriftene en eneste krone i strømstøtte»

  5. – Helt uaktuelt å sende syvåringen på vanlig rutebuss

  6. – Ikke still disse spørsmålene til barnet ditt