Her er Northugs spurtplan

Petter Northug leder Touren og lørdag handler det om å sikre bonussekunder før den avsluttende monsterbakken.

AA_WEB_TourDeSki_ValDiFiemme_fredag-14577_RichardSagen_20150109.jpg
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over åtte år gammel

VAL DI FIEMME: (Aftenposten): Lørdagens 15 kilometer fellesstart i klassisk stil er siste sjanse for å sikre et perfekt utgangspunkt før blodslitet opp slalåmbakken Alpe Cermis.

Northug har 7, 12 og 17 sekunder til henholdsvis Calle Halfvarsson, Martin Johnsrud Sundby og Jevgenij Belov.

Lørdag kan han sikre nye sekunder på to innlagte spurter, samt de 15 bonussekundene seierherren får.

— Det avhenger av hvilken posisjon jeg har. Den første spurten tror jeg det blir andre enn sammenlagtkandidatene som går for. Og så åpner det seg opp for oss fire i front på den siste. Så får man gjøre en vurdering. Av og til kan det være lurt å gå for den nest siste i stedet for å kjempe inn til mål.

Les også

«Northugs problem er at han aldri slipper unna seg selv»

— Følt meg som større favoritt før

— For min og Martin sin del må vi passe på Belov og Calle på den første. På den andre må vi prøve å være i posisjon til å angripe på den. Så får vi se an mot mål hvordan løpet har dratt seg til, sa Northug da han møtte mediene utenfor den norske smøretraileren på Lago skistadion i Val di Fiemme fredag.

Han har tre annenplasser i Tour de Ski (2009, 2010 og 2011), men fortsatt mangler førsteplassen. På spørsmål om han noensinne har hatt en større sjanse til å vinne på tilsvarende stadie av Touren, svarte han:

— Jeg følte meg veldig bra det året jeg gikk sammen med Lukas Bauer inn i bakken. Men da ble jeg rett og slett distansert tidlig. Jeg har hatt år der jeg har følt meg som større favoritt enn nå.

- Hvordan vurderer du vinnersjansene dine?

— Det blir tøft å vinne. Jeg tror morgendagen etappe vil avgjøre for min del. Jeg håper å føle meg bra når jeg står på startstrek søndag.

Og som han sa:

— Nå har vi (Norge) to lodd i en bunke av fire, vi får håpe at ett av dem blir trukket.

De to siste etappene kan by på store utfordringer. Det er meldt om varmluft som vil gi høye temperaturer i Val di Fiemme. Det er meldt 11 varmegrader i skyggen og 20 varmegrader i sola.

— Det blir et helt annet føre, jeg er mest spent på hvordan været vil påvirke føreforholdene, sa Northug etter en times rolig treningsøkt i løypene fredag formiddag.

- Alt er lagt opp til VM

29-åringen var i godt humør i de 10 minuttene han stilte opp for mediene. Og han fleipet i kjent stil.

Som på TV2s opplysning om at de hadde kilder på at han ikke komme til å sone promilledommen under VM:

— Det har ikke jeg hørt. Mine kilder går på a jeg skal sitte inne under Falun-VM.

Og på spørsmålet om det var viktigst å ta bonussekunder fra Sundby ettersom Cologna er så langt bak, svarte han:

— Jeg tror ikke bonussekundene blir så avgjørende. Vi kommer til å passe på hverandre og vi får høre sammendraget underveis. Det viktigste er å ikke tape til de tre andre. Det viktigste er å være sammen med dem før bakken, det kan man spare krefter på og dra nytte av.

Northug hevder at han ikke er i storform ennå.

— Jeg føler jeg har kontroll der jeg ønsker å få svar, å gå fortere enn før jul. Alt er lagt opp til det som skal skje i februar. Med tanke på å gå fort da har jeg kontroll.

Publisert: