Skarsfjord: - Her er det ingen som er ute etter å ødelegge

Hønefoss-trener Rune Skarsfjord gleder seg til å returnere til Stadion.

Publisert: Publisert:
BT tipper Rune Skarsfjords Hønefoss på en 5. plass i årets 1. divisjon.
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Omstendighetene har forandret seg veldig for Rune Skarsfjord, som et halvt år etter at han sa opp jobben som Brann-trener valgte å ta en tilsvarende jobb i Hønefoss. Omstendighetene er ikke bare annerledes fordi hvilepulsen i den lille byen er langt lavere enn hvilepulsen i Bergen, men også fordi roen rundt arbeidet han gjør knapt kan sammenlignes.Kommunen har omtrent samme befolkningstall som Askøy, stadionet, som de sjelden fyller, har bare plass til en fjerdedel av tilskuerne på et fullsatt Brann Stadion og kun én liten lokalavis følger med på hva klubben foretar seg.

— Det er litt uvant å ha så mye ro rundt seg. Det er litt mer action i Bergen, kan du si. Jeg savner det trykket noen ganger, sier Skarsfjord.

- Alle drar i samme retning

Hans siste kamp som Brann-trener var, symbolsk nok, nettopp mot Hønefoss høsten 2013. Kampen endte 0-0, og på tribunen var det nærmest opprørsk stemning. Flere mente at Skarsfjord måtte gå. Det samme gjorde BA på sin forside dagen derpå.

- Føler du at det er lettere å skape et godt fotballag på et sted som Hønefoss?

— Selve arbeidsmetodene er de samme, for vi jobber som et eliteserielag. Men det er klart at det er lettere å få alle til å dra i samme retning her. Ingen i eller rundt klubben er ute etter å ødelegge, slik jeg noen ganger følte det i Brann, sier Skarsfjord, som fortsatt er bosatt i Bergen og pendler østover.

I august returnerer han til Brann Stadion. Denne gangen med en annen farge på treningsoverdelen.

— Alle lag gleder seg til å spille mot Brann i år. For meg personlig er det ekstra spesielt, fordi jeg har så mange gode opplevelser der. Det skal bli fint å komme tilbake, så gjenstår det å se om vi er gode nok til å gi dem en kamp, sier Skarsfjord.

Snudde skuten

Så langt har oppholdet i Hønefoss vært en ubetinget suksess. Da den tidligere Brann-treneren tok over trenerjobben etter at Roar Johansen fikk sparken i juni, lå Hønefoss med brukket rygg på nedrykksplass. På tolv kamper hadde laget kun åtte poeng. Bare Ull/Kisa og konkurstruede HamKam var dårligere.

— Jeg skjønner fortsatt ikke helt hvorfor jeg sa ja til jobben. Det så fryktelig dårlig ut. Hadde jeg visst at vi trengte å ta så mange poeng det viste seg at vi til slutt trengte, hadde jeg nok aldri sagt ja, sier Skarsfjord.

Hans inntreden ga klubben et sårt tiltrengt løft. Laget, som stort sett hadde tapt det siste halvannet året, begynte plutselig å plukke poeng. I snitt 1,78 poeng per kamp utover høsten, et snitt som over en hel sesong ville holdt til en tredjeplass. Men på grunn av den dårlige starten, unnslapp de nedrykk med kun seks poengs margin.

— Poengene taler for seg selv. Han kom inn med lang erfaring fra toppfotballen og innførte en klar og tydelig spillestil. Spillerne var usikre etter å ha slitt så lenge, så det hjalp at Rune kom inn og ga alle definerte roller, forklarer Frode Lafton, Hønefoss-legenden som var Skarsfjords assistent forrige sesong.

«Mission impossible»

Nå, et snaut halvår etter å ha gjort det Skarsfjord selv omtaler som et "mission impossible", er han mer fortrolig med sin egen avgjørelse om å bli Hønefoss-trener. I fjor signerte han en ny kontrakt, som gjør ham til klubbens hovedtrener de tre neste sesongene.

Sammen med sin daglige leder og tidligere Brann-kollega Rolf Magne Walstad, skal han nå ta fatt på jobben med å få Hønefoss tilbake til eliteserien. Det til tross for at han har mistet hele sentrallinjen fra fjorårets lag.

— Vi har fått jobbet godt i vinter, så det ser bra ut. Men jeg tror vi kommer til å variere veldig i prestasjonene, i likhet med de fleste andre lagene i divisjonen, sier Skarsfjord, som ser for seg å bli i klubben lenge nok til å bygge opp et nytt "storlag".

- Hvor stort er potensialet i klubben?

— Vi skal være blant de 20 beste klubbene i Norge, enten vi er i eliteserien eller i toppen av 1. divisjon.

Men opprykk tør han ikke å snakke om i år. Til det tror han lagene som har rykket ned er for sterke. Særlig Brann, som han kjenner bedre enn de fleste.

BTs 1. divisjonstips:

_1..............................

2..............................

3..............................

4..............................

5. HØNEFOSS

6..............................

7..............................

8. HØDD

9..............................

10............................

11. BÆRUM

12............................

13............................

14............................

15. FOLLO

16............................_

PS: Nedtellingen består av fire deler. De neste tipsene kommer fredag, mandag og tirsdag.

BÆRUM

+

Bærum var i fjor kun sekunder unna å tukte Mjøndalen i jakten på å møte Brann om kvalikplass til eliteserien. Nøkkelspillere er spissen Andreas Aalbu som både er god i luften og målfarlig, mens Bobby Warshaw er tøffingen som sørger for muskler og kraft på midtbanen. Har vært flink til å utvikle egne spillere, og den linjen fortsetter klubben å dyrke.

Roar Johansen er ny som trener. Har i sine tidligere klubber Sarpsborg, Ullensaker/Kisa og Hønefoss satset på en spillestil med mye ballinnehav og lite direkte spill. Det tror vi neppe blir noen suksess i 1. divisjon. Bærum har begrensede ressurser og kan få en nedtur.

BTs tips: 11.plass

HØDD

+

Hødd har en sterk fotballkultur som gjør at laget både produserer egne talenter, og er flink til å hente typene som ikke koster all verden. Kun en treg start på sesongen ødela fjoråret som endte med en 8.plass. Har en god keeper i Aslak Falch og har spennende offensiv-spillere som Eirik Ulland Andersen, Eirik Sandal, Fredrik Aursnes, Magnus Myklebust og Joachim Magnussen i sine rekker. Har imponert i treningskampene der det ble seks kamper uten tap før det ble nederlag mot Molde. Hødd har kvalitet nok til å snuse på en topplassering.

Robin Shroot scoret hele seksten mål i fjor, og har nå forsvunnet til Sogndal. Savnet av en typisk goalgetter kan bli merkbart. Hødd biter vanligvis godt fra seg hjemme i Ulsteinvik, men fjoråret var unntaket da de tok flere poeng borte enn hjemme.

BTs tips: 8.plass

FOLLO

+

Follo fosset gjennom 2. divisjon og rykket opp med åtte poengs margin til tabelltoeren. Har et bredt befolkningsgrunnlag og distrikt å hente spillere fra. Er flinke på spillerutvikling, og har en rekke spillere med futsalbakgrunn som gjør at de spiller hurtig, teknisk og god fotball på sine beste dager. Den offensive midtbanespilleren Fitim Azemi scorer mange mål, og Alexander Ruud Tveter er en dribleglad kantspiller som kan skape problemer for motstanderne.

Follo var i cupfinalen i 2010 der de tapte mot Strømsgodset, men siden har det vært mye rot i klubben. Senest er det en kampfiksingssak som har satt klubben i et uheldig lys. Har begrensede økonomiske muskler, og må belage seg på spillere som er på vei opp og frem. Opprykksfaktoren skal aldri undervurderes, men vi tror spillerstallen er for tynn og urutinert til at klubben fornyer kontrakten.

BTs tips: 15.plass

HØNEFOSS

+

Etter at Rune Skarsfjord overtok i fjor sommer har det gått en vei for klubben som takket være en fin høstspurt berget kontrakten. Hønefoss tok flere poeng enn Mjøndalen sist høst, og har ikke tapt en fotballkamp siden oktober. Skarsfjord er en lur taktiker som har organisert sitt lag i en veldrillet 3-5-2-formasjon. Har mistet Kristoffer Larsen, som var delaktig i de fleste scoringene, tilbake til Brann. Ny spiss er Malick Mane som scoret fjorten mål for Sogndal i 2013. Får Skarsfjord fart på Mane kan senegaleseren bli en nøkkelspiller.

Har en solid førsteoppstilling, men ingen stall med kvalitet over hele linjen. Er sårbar hvis de beste spillerne blir skadet. Aage Thorsen har lenge vært en støttespiller for klubben, men Aka-eieren pøser ikke inn kroner uten at det er fornuft og realitet i eventuelle overganger, så Skarsfjord har ingen garanti for forsterkninger hvis nøkkelspillere havner på sidelinjen.

BTs tips: 5.plass

Publisert: