Syv grunner til at La Manga-kampene er håpløse

BLOGG: Tirsdag drar Brann til La Manga. Stedet der ingen klarer å spille ordentlig fotball, skriver Anders Pamer

Amin Askar i en av svært mange La Manga-dueller, denne fra i fjor mot Gustav Valsviks Sogndal. La Manga er sjelden arena for stor fotball, skriver Anders Pamer
  • Anders Pamer
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Kall det gjerne en andedam, slik Rikard Norling gjør. Fra februar og til seriestart myldrer det av nordmenn på NFF-anlegget ved en av Spanias beste golfbaner. De er der for å trene på gress for å forberede seg på en sesong som stort sett er på kunstgress.

Og gudene skal vite at vi har vært vitne til mye dårlig fotball i Spania de siste 15-20 årene. Det skyldes flere ting:

1: I Sibir er det permafrost. I La Manga sliter man med fenomenet permavind. Det blåser fra soloppgang til solnedgang, og slik skarpskyttere må skru noen knepp for å beregne avdrift, må også den rutinerte La Manga-spiller sikte der han ikke vil treffe når han skal slå pasninger. Man skulle tro upresise norske spillere hadde spisskompetanse her, men husk at en bom får dobbel effekt.

2: Lagene er inne i, etter måten, tunge treningsperioder. Fotballbeina er stive og ømme, og toppfarten er lavere enn ellers. For å få utbytte av uken i Spania, trener flere av lagene i tillegg doble økter i solen. Når de da skal spille kamp, blir det moro – de vil, men får det bare ikke til.

Bergens TidendeAnders Pamer blogger om Branns La Manga-opphold.

3: Mange lag skal spille inn en ny spillestil. Enten for å gjøre justeringer, eller fordi en ny trener er på plass. Slik var det med Brann i fjor, og slik blir det delvis i år. Lite er koordinert ennå, og man kan bare i bruddstykker fornemme hva sluttmålet egentlig dreier seg om.

Les også

Derfor er La Manga elsket og hatet

4: Nye spillersigneringer skal debutere. Ikke sjelden kommer de fra andre kulturer og ikke sjelden er kjøpene minimalt kvalitetssikret. Banna bein, i La Manga kommer debuten. De kan ikke navnene på lagkameratene, og har ikke lært seg bevegelsesmønstre eller forståelse for rollen de skal bekle. Det går sjelden bra.

5: Prøvespillerne! Her skal det imponeres. I løpet av en uke i Spania avgjøres fremtiden. Det gjelder å markere seg, og legger man til de fire momentene over, er det en drøy utfordring i seg selv. Jeg husker da Migen Memelli skulle gjøre seg lekker for Brann i La Manga. Han klarte jo det, men løp så mye i den kampen at han aldri helt ble den samme igjen.

6: Brakkesyke. I år blir det mitt 14. opphold på La Manga. Grunnregelen er denne: Hvis spillerne har oppholdt seg på treningsleir i mer enn syv dager, smeller det. Er treneren da så naiv at han legger opp til five-a-side, blir det slåsskamp. Spillerne begynner å bli lei romkameratene, irriterer seg over hverandres uvaner, savner familien eller i det minste kjærestens ømme favn og er selvsagt drittlei maten og, igjen, den ufattelig irriterende blesten. Da blir det knuffing. I år skal Brann være der i syv dager. Det går nok greit.

7: Det betyr ingenting. Er det noe norske fotballspillere liker å si, så er det «det er ikke i La Manga vi skal være i form». Det kan gi morsomme utslag, som at spanske servitører vinner mot de kommende norske seriemestere. Eller at norske dumpekandidater slår Mesterliga-lag fra Russland eller Ukraina.

Publisert
  1. Fotball
  2. Sportsblogger
  3. SK Brann
  4. Anders Pamer

Les mer om dette temaet

  1. Se høydepunktene fra Shamrock-Brann

  2. Huseklepp fikk flashback

  3. Brann-keeperen debuterte med tre baklengsmål

  4. Norling: - Vi er bedre best i år…

BT anbefaler

– Rimelig å tenke at sterke krefter var involvert

Mannskaper fra Røde Kors, politiet og brannvesen har jobbet gjennom natten.

LES SAKEN