En kaptein bør stå øverst på ønskelisten

Brann avsluttet sesongen med stil, men selv 4–1 mot Tromsø skjuler ikke sentrale mangler. En klippe av en kaptein bør stå øverst på ønskelisten, skriver Tore Strand i denne kommentaren.

Tomasz Sokolowski var Brann-kaptein i sesongavslutningen, men han representerer ikke fremtiden i Brann, mener kommentator Tore Strand. Foto: NTB scanpix

  • Tore Strand
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Tomasz Sokolowski startet gårsdagen som Brann-kaptein, og Hassan El Fakiri avsluttet da Soko ble byttet ut. Det illustrerer noe av det Brann mangler for å bli et topplag. For verken Tomasz Sokolowski eller Hassan El Fakiri representerer fremtiden i Brann. De har mer enn nok med å henge med i dag, og begge mangler tempoet som gjør at det er mulig å se at de skal spille vesentlige roller i fortsettelsen.

Rune Skarsfjord har komponert et Brann-lag kjemisk fritt for ledertyper. Markus Jonsson er årets kaptein, men svensken er så skadeutsatt at han ikke har spilt den rollen han var tiltenkt da han kom til klubben. Og en spiller som er blitt 32 år og sliter med skader, har ikke den beste forutsetning for å komme tilbake i bedre forfatning enn det han har fått vist.

Derfor bør Brann lete med lys og lykte etter en profil som kan være den nye trenerens forlengede arm ute på banen. Helst en midtstopper av klasse, eller en midtbanespiller med pondus, kraft og evne til å lede an. Ikke minst når det butter imot. For denne høsten har vist at ingen av spillerne har vært i stand til å heve seg over det middelmådige, og snu en ond trend med å gå foran som et godt eksempel.

I går kom den første seieren siden Sogndal ble slått i slutten av august. Mye takket være to faktorer. Det virket som om avgangen til Skarsfjord førte til at spillerne slapp seg mer løs, og at laget spilte mer direkte, noe som passer dagens Brann-spillerne langt bedre enn den mer omstendelige stilen en har sverget til i altfor lang tid.

Dessuten hadde Brann banens beste spiller mellom stengene.

Piotr Leciejewski vartet opp med nok en praktkamp, og var den store forskjellen mellom de to lagene da kampen var jevn. Slik han var i første halvdel av sesongen der storspillet til Branns sisteskanse var den store forskjellen på seier og tap i mange jevne kamper.

Så lenge en keeper blir kåret til årets spiller uten reell konkurranse, så sier det en del om at Branns verkebyll de siste sesongene, forsvarsspillet, fortsatt ikke er i nærheten av den standarden det bør holde skal de henge med i teten.

8. plass er langt under pari, og selv om det alltid er mye støy rundt en treneravgang, så var det de svake, sportslige resultatene som felte Rune Skarsfjord. For 24 poeng bak Strømsgodset og 23 bak Rosenborg, forteller om et gap som er urovekkende stort med tanke på at Brann ønsker å kjempe om medaljer neste sesong.

Og skuer en mot neste år, skjønner en at den som skal kjempe om medaljer, må ta opp kampen med klubber som Strømsgodset, Rosenborg og Molde. De synes å være langt foran Brann i øyeblikket, og derfor er det urealistisk å tro at Brann kan blande seg inn i tetstriden uten klasseforsterkninger.

I mangel av klare ledertyper tror jeg behovet er størst på midtstopperplass og på sentral midtbane. Med skadeproblemene både Markus Jonsson og Simen Wangberg har vist, vil det være et risikoprosjekt å starte en ny sesong uten en ny krumtapp i de bakre rekker.

På sentral midtbane er heller ikke konkurransen om plassene stor, og Tomasz Sokolowski har i hele år vist at han sliter med tempoet.

At en spiller som Erik Huseklepp ikke har vært i nærheten av sitt beste, tror jeg henger en del sammen med den omstendelige spillestilen Brann til tider har operert med. I går spilte Brann mer direkte og det resulterte i at Huseklepp kom mer til sin rett og spilte en av sesongens beste kamper.

Gledelig var det å se at innbytter Kristoffer Larsen viste noe av det samme. Forarbeidet til 3-1-scoringen til Amin Askar var det klasse over, og i Kristoffer Larsen har Brann en spiller som sannsynligvis har langt mer inne enn det han har fått vist i år.

At sesongen blir avsluttet med en scoring av en 16-åring, viser også at det gror godt i klubben. Men jeg tror Brann gjør smart i ikke å legge for mye ansvar på så unge spillere. Håkon Lorentzen er en spiller med nese for mål, og en unggutt som må få tid til å øve seg på et annet nivå før han blir eliteseriespiller.

Unge spillere utvikler seg også i spann med profiler som holder et langt høyere nivå. Et par ledertyper som kan være samlingspunkt og inspiratorer på og utenfor banen, er det Brann pr. i dag savner aller mest.

Publisert
  1. Eliteserien
  2. SK Brann
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Brann sendte Tromsø ned

  2. Gleden er tilbake

Eliteserien

SVUTMP
8Stabæk3091294145-439
9FK Haugesund30116133951-1239
10Brann3099124049-936
11Sandefjord Fotball3098133143-1235
12Sarpsborg 083088143343-1032
  • Champions League-kvalifisering
  • Europaliga-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk
BT anbefaler

Dette er de 100 dyreste boligene i Bergen

76 boliger ble solgt for mer enn 10 millioner kroner i Bergen i fjor. Her er hele listen over byens 100 heftigste salg.

LES SAKEN