Regjeringen vil legalisere poker

Dette sier den kommende regjeringen om idrett og spill.

BLIR LOV: Pokermesterskap blir lov i Norge. Foto: NTB scanpix

 • Bernhard Veland
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Mandag kom Høyre og Fremskrittspartiet med en politisk plattform for den kommende regjeringen.

Der kom det blant annet fram at de to partiene ønsker å legalisere poker i Norge:

«Tillate mesterskapsturneringer i poker med klare beløpsgrenser gjennom et unntak i lov.» er den nøyaktige formuleringen.

Sammen med Venstre har de politisk flertall for dette i Stortinget.

 • Se alt som står om idrett og spill nederst i saken

— Dette er noe vi har jobbet for helt siden vi ble stiftet. Hele formålet var å jobbe for en legalisering i Norge, sier leder Sigurd Eskeland i Norsk Pokerforbund.

Vil i dialog

— Nå ønsker vi å være i en dialog med den nye kulturministeren og departementet om hva de har tenkt. Vi sitter med kunnskap og ønsker å bidra.

- Hva tenker du om at det til nå har vært spilt poker ulovlig i Norge?

— Vi har ikke ønsket å oppfordre til ulovlig aktivitet, men forbudet er feilslått politikk og strider mot folks rettsoppfarning. Vi vet jo det har blitt spilt ulovlig, og senest i helgen var det en politirazzia mot Sørlandsmesterskapet. Men det aller meste foregår på lavt nivå med lav innsats. Det er billigere enn mye annet, sier Eskeland.

Forbundet hans, som ble stiftet i år, har 3-400 medlemmer, men Eskeland viser til en undersøkelse fra 2011 som anslo at over 300.000 nordmenn hadde spilt poker i løpet av det siste året.

— Det er nok ganske mange som har det som hobby.

Nettpoker

Mange av dem som spiller poker, gjør det på nett. Pokerspill tilbys kun av utenlandske spillselskaper, som ikke har lisens i Norge. Det åpner regjeringen for å se på:

«Regjeringen vil utrede spørsmålet om lisensordning for utenlandske spillselskaper for å se om det er mulig å kombinere sosialpolitiske hensyn og økte totale inntekter til frivilligheten innenfor EØS-avtalens rammer.»

— Det å spille på nett er lov, men en slags konkurrent til Norsk Tipping. Vi håper at de ser på muligheten for å regulere pokerspill på nett. Det gir staten inntekter og for spillerne er det mer forutsigbart og trygt. Det er også større muligheter for å fange opp folk med problemer.

HER ER HER DET SOM STÅR OM IDRETT OG SPILL I HØYRE OG FRPs REGJERINGSPLATTFORM:

Idretten

Samfunnet vårt består av store og små fellesskap. Idretten rommer mange av disse. Idrett og fysisk aktivitet har stor egenverdi, og gir bedre fysisk og mental helse. Regjeringen vil gi gode rammevilkår for idretten og tilrettelegge for at alle som ønsker det, skal kunne delta i fysisk aktivitet. Topp- og breddeidrett skal leve i et samspill, der begge utfyller hverandre for å gjøre idretten sterkere.

Store internasjonale mesterskap gir viktig inspirasjon og styrker også bredden. Regjeringen vil bidra til at Norge kan være vertsnasjon for enkelte internasjonale idrettsmesterskap, også innen idrett for funksjonshemmede.

Regjeringen vil:

 • Øke idrettens andel av overskuddet fra Norsk Tipping for å styrke grunnfinansieringen. Det vil blant annet sikre raskere utbygging av lokale anlegg.
 • Utarbeide en overordnet plan for anleggsutvikling.
 • Gjennomgå regelverket for tippemidler og momskompensasjon med tanke på forenkling.
 • Sikre idrettsutøveres mulighet til å kombinere idrett og utdanning, og styrke toppidrettskompetansen innen ulike idretter ved videregående skoler og høyskolene.
 • Fjerne forbudet mot proffboksing.
 • Gi idrettslag mulighet til å drifte offentlige idrettsanlegg.
 • Legge bedre til rette for at funksjonshemmede får anledning til å delta i idretten.
 • Sikre trygge og stabile rammebetingelser for Special Olympics Norge.
 • Tillate mesterskapsturneringer i poker med klare beløpsgrenser gjennom et unntak i lov.

Spill

 • Regjeringen vil videreføre en politikk som ivaretar hensynet til spilleavhengige og sikrer at inntekter fra pengespill i Norge skal tilfalle ideelle formål.
 • Regjeringen vil utrede spørsmålet om lisensordning for utenlandske spillselskaper for å se om det er mulig å kombinere sosialpolitiske hensyn og økte totale inntekter til frivilligheten innenfor EØS-avtalens rammer.
 • Beslutning om nye spillkonsepter skal tas av Lotteritilsynet. Regjeringen vil skille mellom vanedannende pengespill og ikke-vanedannende lotterikonsepter. Regjeringen vil støtte opprettelsen av flere ikke-vanedannende lotterikonsepter som kan styrke frivilligheten, forutsatt at de ikke utfordrer EU-unntaket vi har fått for vårt spillmonopol. De store humanitære organisasjonene skal prioriteres.
Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Gutt (13) påkjørt av Bybanen

En 13 år gammel gutt ble påkjørt av Bybanen ved Paradis.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

 1. – Det kommer en dag hvor det skjer en alvorlig ulykke om dette fortsetter

 2. «Frp slo knockout på Høgre, Venstre og KrF»

 3. Nytt dødsfall på syke­hjemmet: – I dag mistet vi vår fjerde beboer

 4. Kystfolket jubler for skips­tunnel: – Dette er en stor dag

 5. Rune er i jobb, mens konen bor på sykehjem: – Enorme kontraster

 6. Kutter kraftig i avgifter på øl, vin, snus og sukker