Dopingrapport viser at 1 av 3 friidrettsutøvere innrømmet regelbrudd - holdes tilbake av forbundet

IAAF avviser at avsløringene viser noe nytt.

KONTROVERSIELL: USAs Justin Gatlin. Foto: AP Photo/Claude Paris

  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Den britiske avisen Sunday Times har sammen med den tyske TV-kanalen ARD/WDR fått tilgang til undersøkelsen, som ble gjort av ti forskere knyttet til Universitetet i Tübingen.

Det tyske universitetet er svært kritiske til at det internasjonale friidrettforbundet (IAAF) i fire år har holdt rapporten tilbake og i tillegg har gitt forskerne munnkurv.

– Dette er ikke en ny sak. Dette ble avslørt på tysk TV i 2013, og disse bekymringene tok IAAF seg av på den tiden, skriver IAAF i en uttalelse.

Alvorlig innblanding

– Det at IAAF uten god grunn har forsinket publisering, er en alvorlig innblanding i retten til publisering, heter det i en uttalelse fra det tyske universitetet.

Rapporten ble finansiert av Verdens Antidopingbyrå (WADA), som skal ha blitt presset av IAAF til å nedlegge veto mot publisering, skriver Sunday Times.

Les også

Tredobbelt sølvvinner utpekes som doper

Rolf Ulrich ledet arbeidet med rapporten og forklarer hvorfor rapporten aldri er offentliggjort.

– Det er fordi IAAF blokkerer den. Jeg tror de har interesser i WADA og de blokkerte hele greia, sier han.

Medga i intervju

Undersøkelsen bygger på intervjuer med flere hundre toppidrettsutøvere, som ble intervjuet av forskere under VM i friidrett i Sør-Korea for fire år siden.

På bakgrunn av intervjuene konkluderte forskerne med at mellom 29 og 34 prosent av de 1800 utøverne som deltok i VM, i løpet av de tolv foregående månedene hadde brutt dopingreglene.

Les også

Russland slår tilbake mot dopinganklager: - Alle metoder brukes i informasjonskrigen mot Russland

– Disse funnene viser at doping er bemerkelsesverdig vanlig blant eliteutøvere, og at det i stor grad fortsatt ikke oppdages til tross for de nåværende biologiske testprogrammene, konkluderer forskerne.

Blodprøver

Rapporten bygger opp under avsløringene Sunday Times og ARD/WDR kom med tidligere i måneden, etter å ha fått tilgang på analysene av 12.000 blodprøver tatt av 5.000 friidrettsutøvere.

De to ledene dopingekspertene Michael Ashenden og Robin Parisottor konkluderte på bakgrunn av blodprøvene med at hver tredje friidrettsmedalje tatt i VM og OL i årene 2001 til 2012, ble vunnet av utøvere med mistenkelige blodverdier.

IAAF gikk hardt ut mot de to dopingekspertene og kalte dem naive og kunnskapsløse. Rapporten som nå avsløres vil Det internasjonale friidrettsforbundet ikke kommentere.

– Når det gjelder publisering av denne undersøkelsen pågår det fortsatt diskusjoner med forskerteamet og WADA, heter det i en kunngjøring.

(©NTB)

Publisert
  1. Friidrett
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Coe: - Dopingbeskyldningene er en krigserklæring

  2. For sliten til å bli god

  3. IAAF slår knallhardt tilbake mot dopingrapporter: «Sensasjonspreget og forvirrende»

BT anbefaler

Omfattende koronatiltak i Bergen: – Nå må vi dessverre til pers igjen

Omfattende koronatiltak i Bergen: – Nå må vi dessverre til pers igjen, sa byrådsleder Roger Valhammer…

LES SAKEN