Klart for nytt år med sirkus NFL

I natt spilles første kampen.

Peyton Manning forlater arenaen etter å ha spilt en dårlig Super Bowl og tapt for Seattle Seahawks i februar i år.
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over åtte år gammel

Han er en av USAs største idrettshelter. Peyton Manning er personlig kristen, 38 år gammel og har satt rekorder som jevnlig føres inn i den amerikanske fotballhistorikken. Han skulle sette nye rekorder da Denver Broncos spilte Super Bowl-finale mot Seattle Seahawks i februar. Det gikk ikke helt som planlagt.

Revansjelysten

Han spilte en av sine dårligste kamper på lang tid. Peyton Manning vil ha revansj. Natt til i morgen starter en ny sesong i USAs største idrettssirkus – NFL. Fotballen som sjelden sparkes, men som ifølge mytologien skal ha blitt kalt fotball fordi ballen var tilnærmet en fot lang fra ende til ende, kommer til å dominere sportssendinger og sportssider i amerikansk media det neste halve året.

Navnet til Peyton Manning kommer garantert til å være i mange av sakene. Ikke minst foran og etter den første kampen hans lag, Denver Broncos, spiller natt til tirsdag. Motstander er Indianapolis Colts. Klubben Manning spilte for i 14 sesonger. Klubben som bygde sin suksess på at quarterback Manning fordelte baller rundt på banen med millimeterpresisjon.

Nå er han ballfordeler i Denver og får rundt 120 millioner kroner i året for det. Spillerlønningene for de beste spillerne i amerikansk fotball er astronomiske. Manning er ikke engang den best betalte av dem. Øverst på lønnstoppen ligger quarterbacken til Green Bay Packers, Aaron Rodgers. Han tjener rundt 136 millioner kroner i året.

Smart spiller

Foran denne sesongen er Mannings lag ofte nevnt blant favorittene.

— Han er en intelligent fotballspiller som av og til selv tar avgjørelsen om hvilke spill som skal kjøres. Men han begynner å dra på årene, sier NFL-ekspert Thomas Foldvik. Han tror likevel at Denver Broncos er et lag som nok en gang kan spille seg helt frem til den store finalen.

Kan 38 år gamle Peyton Manning lede Denver Broncos til en ny Super Bowl? Ja, tror ekspertene.

Foldvik kommenterer amerikansk fotball på Viasat. Kanalen kommer til å vise mange av sesongens kamper. Selv har han sitt hjerte i San Francisco 49ers, men tror at fjorårets vinner av Super Bowl, Seattle Seahawks, blir vanskelig å komme utenom når det skal snakkes om favoritter kommende sesong.— De har et godt sammensatt lag og en moderne quarterback i Russel Wilson, sier Fodstad som er levende opptatt av alt som skjer i den amerikanske fotballen.

Gigantbutikk

Klubbene i NFL omsetter for 60 milliarder kroner årlig. Det er fullt hus på alle kamper. TV-avtalene blir flere og mer inntektsbringende. Interessen for amerikansk fotball vokser fortsatt i USA. Gode tider med andre ord.

Veksten er så stor at nå dukker skeptikerne opp.

En av dem er eieren av basketballaget Dallas Mavericks, Mark Cuban. Han mener at grådigheten er i ferd med å ta over i amerikansk fotball. Det blir for mye NFL-fotball. Folk vil gå lei, mener basketklubbeieren, ifølge New York Times.

— Jeg tror NFL bare er 10 år unna en kollaps. Jeg prøver bare å fortelle at når du får tak i en god ting og du blir grådig, ender det alltid, alltid, alltid med at det snur, sa Cuban i mars i år foran en basketballkamp.

Han fikk øyeblikkelig svar på tiltale fra NFL-fronten.

Ingen fare

Thoms Foldvik har heller ikke tro på noe umiddelbart fall for amerikansk fotball

— Selv om amerikansk fotball ikke gir den samme folkelige muligheten til deltagelse, tror jeg fremtiden fortsatt er lys. Det er ikke som med basketball og baseball hvor man kan bare gå ut der for å leke seg. Amerikansk fotball er på mange måter elitistisk, men jeg tror likevel vi er langt unna et metningspunkt, sier Foldvik.

Han ble selv hektet på sporten under et lengre opphold på USAs vestkyst og har spilt aktivt selv. Foldvik merker en stadig stigende interesse i hjemlandet.

— Med Internetts fremvekst har det blitt stadig større oppmerksomhet og kunnskap i Norge om amerikansk fotball, sier Foldvik.

Tidligere var baseball den mest populære sporten i USA. Motorsporten organisert i Nascar var også i ferd med å vokse seg stor. Begge sportene har tapt hegemoni. Nå er det fotballen som er størst.

Hjerneskader og dårlig oppførsel

Samtidig trekker amerikanske medier frem en rekke forhold som kan gi Cuban delvis rett i sin spådom.

  • Folk kan bli mette. Det vises direkte fotball på amerikanske TV-kanaler minst tre dager i uken. I tillegg kommer et utall av prateprogrammer som eksklusivt handler om fotball.
  • Stadig større bevissthet rundt hodeskader i fotballen. Det er ting som tyder på at foreldre allerede er i ferd med å styre sine håpefulle inn i andre idretter enn det som kan virke som en brutal idrett. På lengre sikt kan det føre til mindre interesse.
  • Omdømme kan bli svekket på grunn av spillernes oppførsel. Det har vært en rekke tilfeller de siste årene hvor fotballspillere har vært involvert i hendelser og straffbare forhold som ikke står i stil med deres rolle som forbilder.

Vold og arrestasjoner

Selv om det for noen i NFL ser ut som trærne vokser inn i himmelen, har oppkjøringen til sesongen også vært preget av en del ikke fullt så heldige episoder. Perioden mellom sesongslutt i januar og sesongstart i september er lang. Ikke alt topptrente fotballspillere har gjort i ferien, er av en slik art at det jubles hos trenere og sponsorer. Enkelte kommentatorer mener at fotballen fort kan pådra seg et omdømmeproblem.

Ray Rice er en av de store stjernene på Baltimore Ravens. I slutten av mars var han ikke helt enig med sin kone. Han dengte løs på henne i en heis og dro henne ut av heisen som en filledukke. Det hele ble fanget opp på video og endte med tiltale og straff.

NFL syntes heller ikke Rice hadde oppført seg forbilledlig. Dermed ila sjefen for NFL, Roger Goddell, ham en straff på to kampers utestengelse. Det ble ramaskrik fra en rekke hold.

For mildt, for lite, mente de.

Bommet på straffen

Goddell skjønte at han hadde bommet.

— Dette klarte jeg ikke å gjøre riktig, sa han. Dermed ble straffen skjerpet til seks kampers karantene for Rice.

Det er NFL som kan straffe spillerne uavhengig av hva klubbene måtte mene. Klubbene betaler lønnen til spillerne, men spillerkontrakten er formelt skrevet med organisasjonen, NFL.

Goddell slo også fast at seks kampers karantene uten lønn vil bli straffen i fremtiden for spillere som tyr til vold for å løse en situasjon.

Advarsel til ingen nytte

Det så ikke ut til å ha noen som helst avskrekkende effekt på Ray McDonald. Forsvareren fra San Francisco 49ers ble natt til søndag arrestert av politiet i byen. Han er mistenkt og siktet for det som amerikansk politi kaller «domestic violence». Noe som kan oversettes til «bruk av vold i hjemmet». Den det går ut over er som regel kone, samboer, kjæreste eller barn. Politiet i San Francisco har ikke spesifisert hvem det er som er rammet.

Ryan McDonald er den første som kan bli straffet etter de nye reglene til NFL for voldelige opptreden.

Den organiserte volden

Volden i NFL skal utøves på banen med strenge regler for hva som er lov og ikke lov. At det er en idrett som sliter på kroppen kan Thomas Foldvik bekrefte. Han har spilt aktiv, om enn ikke på det høyeste nivå.

— Etter en sesong er du mørbanket. Du kan gjøre en sammenligning av stallene til lagene nå i september med hvor mange av dem som er i stand til å spille når vi kommer til sluttspill i januar. Det blir mange skader i en tropp, sier Foldvik.

Det er også en av grunnene til at sesongen er kort. Rundt nyttårstider er grunnspillet over. Da har lagene spilt 16 kamper. Deretter er det sluttspill. Den store drømmen er Super Bowl. Den spilles i Phoenix 1. februar neste år.

Fakta

De best betalte spillerne

Gjennomsnittlig årslønn

Selv lønninger til de beste europeiske fotballspillerne blir beskjedne i forhold til hva amerikanske fotballspillere med god kvalitet kan dra inn i årslønn. Aaron Rodgers fra Green Bay Packers er den best betalte spilleren i NFL. Han tjener rundt 136 millioner kroner i året.
  1. Aaron Rodgers, Green Bay Packers 136 mill. kr2) Matt Ryan, Atlanta Falcons, 128 mill. kr.
  2. Joe Flacco. Baltimore Ravens, 124 mill. kr.
  3. Drew Brees, New Orleans Saints, 123 mill. kr.
  4. Peyton Manning, Denver Broncos, 119 mill. kr.

NFL 2014–15

Ligaen har 32 lag

Spiller i to ligaer, American og National. Hver liga delt opp i fire divisjoner.

Grunnserien består av 16 kamper.

De beste lagene går til sluttspill som er et cupspill.

Finalen er Super Bowl, en av verdens mest TV-sette sportsbegivenheter.

Super Bowl skal denne sesongen spilles 1. februar 2015 i Glendale, like utenfor Phoenix i Arizona.

-- Etter publisering er kamptidspunktet for kampen Denver Broncos mot Indianapolis Colts rettet opp fra natt til fredag til det riktige tidspunktet som er natt til tirsdag.

Publisert