En ny 10'er blant stjernene

<p><strong>BASEL:</strong> Nå er det sikkert mange managere som angrer bittert på at de ikke prøvde å sikre seg Andrej Arsjavin (27) før EM startet.</p>

Publisert Publisert

Football - Holland v Russia UEFA EURO 2008 Quarter Final - St Jakob-Park, Basel, Switzerland - 21/6/08Andrei Arshavin celebrates the second goal for RussiaMandatory Credit: Action Images / Lee SmithLivepicKW Foto: Lee Smith

 • Bertil Valderhaug. Kommentator
iconDenne artikkelen er over 12 år gammel

— Han er den fødte vinner, har Zenit St. Petersburg-trener Dick Advocaat sagt.

- Bevegelsene er briljante. Teknisk er han enestående, fastslo Danmarks landslagssjef Morten Olsen etter den russiske oppvisningen mot Nederland.

— En spiller som på egen hånd kan bestemme utfallet av en kamp, sa Russland-kaptein Sergej Semak.

MER OM EM:

 • 100% EM-spesial
 • EM-quiz - vinn iPod
 • Resultatbørsen
 • Toppscorerlisten
 • EM-troppene
 • WEB-TV

— For en 10'er! Han ser ut som en lærer som spiller mot unger i friminuttet på skolen, er den entusiastiske dommen fra Aftenposten-skribent Lars Tjærnås.

— Han er en av de spillerne, sa Guus Hiddink etter fantomkampen mot Nederland, og kunne nøyd seg med det.

Stort mer trengte han egentlig ikke å si da skulle beskrive den lekne spilleren i den frie rollen mellom midtbanen og den digre spissen Roman Pavljutsjenko.

En ny Zidane

Pelé gjorde det med Brasil. Maradona gjorde det med Argentina. Michel Platini og Zinedine Zidane gjorde det med Frankrike. Nå kan Andrej Arsjavin gjøre det med Russland.

Alle disse superstjernene spilte med det forpliktende 10-tallet på rygget, og de ledet sine landsmenn frem til titler.

At Andrej Arsjavin skulle være i nærheten av å gjøre det samme med Russland, var det ikke mange som trodde før EM ble sparket i gang.

Men nå er den lille fotballkunstneren bare to kamper og enda noen dribleserier unna å bli en av fotballhistoriens virkelig store 10-ere.

Han har det lille ekstra i seg. Det er lett å se når han nærmer seg ballen.

Blikket er hevet, ballen sitter klistret når han får tak i ballen, han finner rommene, han ser mulighetene, han er målfarlig og sjanseskapende for medspillerne.

Takker Hiddink

— Jeg finner ikke ord. Alt jeg kan si, er at vi vant, sa han etter å ha mottatt bestemannsprisen for innsatsen mot Nederland.

- Det så ut som om Nederland mistet all energien. Sånn går det når 11 strålende spillere blir slått av en briljant manager. Når vi spiller under så god sjef, fremstår vi på en helt annen måte enn hva vi ellers ville ha gjort, sa han.

Hiddink skal selvsagt ha mye av æren for Russlands praktverk, men han hadde aldri greid det hvis han ikke hadde hatt gode spillere og en feinschmecker. På 217 kamper for Zenit St. Petersburg er det blitt 47 mål.

Kontrakten hans går ikke ut før 31. desember i 2010, men nå vil han til et større fotball-land.

Uredd og offensiv

— Jeg vil bare oppleve noe annet, og jeg vil spille på bra baner, på store arenaer, alt sånn som ikke er spesielt godt utviklet i Russland foreløpig. Jeg vil spille mot de beste spillerne i verden. Og nei, jeg er ikke det dugg redd for å mislykkes, sier han til det svenske magasinet Offside.

Grunnen til at det har drøyd så lenge med å dra fra Vinterpalasset, Eremitasjen og resten av St. Petersburgs mange muligheter, har kanskje med lønningsposen å gjøre.

I et nyrikt russisk fotballmiljø hevdes det at han tjener 25 millioner kroner i året.

— Det handler ikke om penger. Jeg fikk et tilbud fra Valencia i fjor, med da føltes det ikke riktig å reise. Selvsagt finnes det mange klubber i Italia, England og Spania som kan betale mye mer enn hva jeg har her. Vi får se, sier han i det samme intervjuet.

Best, best, best

Arsjavin var involvert i begge målene og ble kåret til banens bestemann da Zenit slo Glasgow Rangers i UEFA-cupens finale i Manchester i mai.

Bestemannsprisen fikk han da Sverige ble slått 2-0 også, i hans første kamp i dette mesterskapet på grunn av suspensjon.

Mot Nederland var han eneren blant mange russiske enere.

Tre store kamper på rad, tre suverene opptredener.

Klart en spiller som lykkes gang på gang på aller høyeste nivå er en prima salgsvare.

Jaktes av storklubber

Et lite google-søk viser at klubber som Arsenal, Liverpool, Newcastle, Milan, Real Madrid, Manchester City og Tottenham alle har hatt følere ute etter han som på grunn av sine utenomsportslige oppdrag blir kalt Russlands svar på David Beckham.

Prislappen før EM var på drøye 100 millioner kroner.

På St. Jakob-Park lørdag kveld steg den nok enda høyere.

Og enda dyrere vil han bli hvis han skulle bli EM-kongen.

Fakta: ANDREJ ARSJAVIN

Født: 29. mai 1981. Sivil status: Gift med Julia, to barn.

Klubb: Zenit St. Petersburg. 47 mål på 217 kamper.

Landslaget: 13 mål på 35 landskamper

Høyde og vekt: 1.73, 70 kg.

Publisert

Les mer om dette temaet

 1. Vil gjøre Guus Hiddink til russer

 2. Hvilte seg til tidlig ferie

 3. &ndash; Fortjent seier

 4. Hva er det med denne mannen?

 5. Hjemgjort er velgjort

 1. Fotball-EM