Ny nedtur for Brann - ute av cupen etter straffedrama

Lagkameratene slo ring rundt 17-årige Emil Hansson etter kampen.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Brann-Sarpsborg 08 1–4 e.str. (0-0 etter ordinær tid)

Det gikk et stønn gjennom publikumsmassen da Emil Hansson steg frem som Branns tredje straffeskytter. Vadim Demidov hadde allerede misset, Brann var på defensiven. Frem trippet Emil Hansson. Talentet. 17-åringen som hadde bevist i løpet av sitt innhopp at han mer enn holdt nivået – han toppet det.

Hansson brente straffen. Da ble han møtt midt på banen av kaptein Vadim Demidov og siden et helt lag. De slo ring rundt ham.

— Dette var tungt, på vegne av guttene som jobbet så hardt for laget, sier Demidov.

TRØSTET: Emil Hansson bommet på Branns tredje straffe. Etterpå fikk han trøst av lagkameratene.

Brann hadde et tosifret antall sjanser til å avgjøre cupoppgjøret. Så sent som i ekstraomgangene, sto Brann-spillerne ved noen anledninger i kø for å senke Sarpsborg. Ved en anledning avsluttet til og med Fredrik Haugen på blankt mål. Scoringen ble avverget av ryggen til Jakob Orlov! Brann maktet ikke å score, og da ble det straffekonk.Der endte det med tap. Men Brann fikk likevel applaus av egne tilskuere etter meget oppofrende og godt spill. Og til slutt, i Kveldsnytt-tid, sang supporterne Emil Hanssons navn.

— Jeg vil gi en spesiell honnør til Emil Hansson, som står frem og tar ansvar. At han gjør det, tør det, i den alderen han er, viser bare hvor stor fremtiden hans på fotballbanen er, sier Demidov om unggutten.

Fnyser av kritikken

Branns trener Lars Arne Nilsen forsvarer beslutningen om å bruke Hansson som straffeskytter.

— Når Martin Ødegaard, som er like gammel, kan spille for Real Madrid, må Emil kunne skyte en straffe foran 2.000 tilskuere på Brann Stadion, nærmest fnyser Brann-treneren.

Han likte at teknikeren gjerne ville ta ansvar.

— Jeg likte at han turte. Om han scoret eller bommet, er ikke så viktig. Men jeg trenger folk som står frem, og det gjorde han.

Se straffesparkkonkurransen som sendte Brann ut:

Emil Hansson møtte pressen etter kampen, med pressesjef Gorm Natlandsmyr ved sin side. Hansson var skuffet, men ikke knekt.

— Det var kjipt å bomme. Men jeg ba om å få skyte. Jeg er vant til å ta straffespark, og vanligvis setter jeg dem, forklarer han.

Han forteller at mange av lagkameratene betakket seg fra å slå straffe. Hansson ville gjerne.

— Jeg er lei meg, selvfølgelig. Jeg burde sett opp på keeperen tidligere. Men når jeg pleier å skyte straffer, var det naturlig at jeg fikk den oppgaven, mener han.

Svak 1. omgang

«Det skal være forskjell på et eliteserielag og et 1.-divisjonslag», sa Amin Askar i forkant av cupoppgjøret mellom Sarpsborg og Brann. I 1. omgang var det ikke det, men man satt med en følelse av at det var fordi sarpingene leverte usedvanlig slett.

Brann-forsvaret led av klareringsvegring, og det var dette som førte til at bortelaget fikk sine muligheter. Brann lå lavt og hadde planer om å kontre, men med ett unntak fikk de det rett og slett ikke helt til. Unntaket fant sted like etter at Jonas Grønner reddet en Sarpsborg-sjanse på streken i det 12. minutt.

Brann-spillerne fortviler. Bergenserne hadde nok sjanser til å avgjøre i ordninær tid.

Brann fosset fremover, og Sarpsborg-keeper Quentin Westberg halvklarte med en usedvanlig beinparade. På returen sto Erik Huseklepp. Han hadde tre valg: Dytte ballen rolig i mål til venstre for Westberg og i mål, rulle ballen til høyre for Westberg og i mål eller å hamre til.Han valgte det siste, og ballen gikk rett i en nyss ankommet forsvarsspiller. Det var en gedigen mulighet, men Huseklepp skuslet den bort.

Resten av omgangen var en oppvisning i ubesluttsomt forsvarsspill fra Branns side, et eliteserielag som trivdes dårlig med å føre kampen og en bråte tamme forsøk fra Brann på å kontre. Eller sagt på en annen måte: 45 minutter med meget dårlig fotball.

Enorme muligheter

Brann startet 2. omgang langt bedre. Da var de plutselig dominante. Pasningene satt, løpene var koordinerte og det begynte å komme regelmessige avslutninger mot Westberg i buret.

En av de farligste var da Erdin Demir hamret ballen på utsiden av krysset etter en times spill. Brann presset og styrte det meste, og Sarpsborg flyttet opp Askar som spiss. Brann-trener Lars Arne Nilsen valgte på sin side å erstatte en utkjørt Alejandro Castro med Jakob Orlov, mens en usedvanlig blek Erik Huseklepp ble erstattet av Emil Hansson.

Begge innbytterne satte fart i Brann. Orlov utgjorde en langt større trussel i kraft av hodestyrke og arbeidskapasitet – Hansson var kvikk i føttene og sprudlet aldri så lite. Det hadde Eirik Birkelund også gjort gjennom store deler av kampen, men han måtte ut ti minutter før slutt.

Erstatteren var Azar Karadas, og også eidaren skulle få sin store mulighet. Kampuret hadde stoppet på 90 minutter da han vant en takling inne i Sarpsborgs målgård. Karadas fikk avslutte alene med Westberg, men skjøt rett på keeper.

Da Kristoffer Larsen gjorde nøyaktig det samme bare sekunder senere, fikk de 2100 fremmøttes hårrøtter virkelig kjørt seg.

Det gikk til ekstraomganger. Med et mannskap som etter hvert er viden kjent for å ikke være landets mest bunntrente. Siden ble det ekstraomganger og bitter exit.

Publisert: