- Ikke alle i Brann passer til Norling-fotball

Markus Jonsson tror det har vært tøft for Rikard Norling å legge om på slutten av sesongen.

RESPEKTERER NORLING: Markus Jonsson sier han har stor respekt for Rikard Norling som fotballtrener: - Jeg synes han er en veldig god trener. Og han respekterer meg for at jeg er en god spiller. Vi ser på likt på ting, vi forsøker begge å være profesjonelle ut til fingertuppene, sier Jonsson.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over åtte år gammel

— Vi har kanskje ikke spillertypene til å være et virkelig spillende lag. Det er mulig at spillerstallen ikke er skapt til å spille akkurat slik som Rikard vil, sier Markus Jonsson.

Rikard Norling kom til Bergen med ambisjoner om å skape et fotballag med evne og mot til å spille seg ut av eget forsvar, som kunne penetrere motstanders backlinje ved hjelp av egen kraft, og som turte å hvile med ballen i laget i stedet for å manisk ta hver kontring på ekte Drillo-vis.

Slik er det ikke blitt.

— Rikard vil spille ball, og være god nok til å vinne på eget spill og egen kraft. Vi har sluppet litt opp på det nå. Det har nok vært litt tøft for ham å slippe litt på sine grunnverdier, men i mange kamper har det vært litt enklere og flere lange baller, sier Brann-stopper Jonsson.

Les også

Politiet til Davy Wathne: - Brann er velkommen til Levanger

Fikk kort tid

Norling signerte kontrakt med Brann 3. desember. Dermed fikk han ikke all verdens tid til å implementere sin måte å spille fotball på før 2014-sesongen.

Det var mye å ta tak i. Kontrasten mellom fotballen Rune Skarsfjord sto for og det Norling ønsker å oppnå, er stor.

— Rikard fikk et lag og skulle få inn sitt spill. Han kunne ikke forme stallen og hente spillere som passer inn i hans spill. Det at han kom sent inn har gjort det vanskelig for ham. Alle personene i laget passer nok ikke i den spillestilen Rikard ønsker å spille.

Jonsson kjenner Norling bedre enn de fleste Brann-spillerne. Det var Norling som hentet Jonsson til AIK foran 2006-sesongen, og de to var sammen i Stockholms-klubben i tre sesonger.

- Gikk Norling for fort frem da han skulle endre Brann?

— Det er vanskelig å være en mellomting mellom et spillende lag og et direkte lag. Skal du spille deg ut av situasjoner, må du virkelig gå all in. Rikard brenner veldig for sin stil, og i alle årene han har vært trener, er det det han har trodd på. Da er det vanskelig å gjøre noe annet i en periode. Jeg tror at han trodde han kunne lykkes med sitt spill i Brann også, og at han ikke ville begynne å kompromisse med sin egen grunnidé, sier Jonsson.

Rikard Norling sa til BT tidligere i uken at han ikke engang vil tenke tanken om at spillerne ikke har ferdighet til å spille slik han vil.

— Jeg har stor tillit til spillergruppen jeg går inn i. Og begynner jeg å vise andre tendenser, umyndiggjør jeg deres skikkelighet. Uansett hvilken spillergruppe jeg går inn i vil jeg ikke gå ut ifra at de ikke kan (spille), eller ikke kan lære seg (å spille), sier Norling.

Les også

Her er Arne Scheies trøst til nervøse Brann-supportere

Trodde på comeback

Brann startet sesongen svakt, og lå på nedrykksplass 1. mai etter fire tap og bare fire poeng på sesongens seks første kamper.

— Det at vi fikk en rotete start på sesongen har vært et problem i år. Det ble et press på oss, og det har aldri løsnet. Vi har aldri hatt selvtillit til å spille det spillet vi ønsker å spille.

Jonsson skulle utgjøre en stamme i årets Brann-lag sammen med andre rutinerte spillere som Piotr Leciejewski, Vadim Demidov, Birkir Sævarsson og Erik Huseklepp. Men disse har ikke preget sesongen positivt. Jonsson selv ble skadet etter å ha spilt fast i starten av sesongen.

— Normalt har man en eldre stamme i et lag. Og så kommer det inn et par yngre. Nå er det slik at de yngre er blitt stammen og har tatt mye ansvar. Mange av dem har gjort en veldig bra sesong – men det er litt feil at de skulle få den rollen, sier Jonsson.

Jonsson har slitt med leggene hele tiden i Brann, og har vært gjennom tre operasjoner. Men han har holdt formen ved like i styrkerommet, og da han startet forrige kamp mot Sogndal, gjorde han et comeback i Brann-trøyen få hadde sett for seg. Men det var et comeback Jonsson hadde forespeilet Norling.

— Jeg hadde sagt til Rikard at jeg skulle prøve å bli klar til de siste kampene om han hadde bruk for meg. Hårene reiste seg på armen min da jeg sto og sang Nystemten igjen. Da kjente jeg på hvor mye jeg hadde savnet atmosfæren.

Les også

Haugesund-duo vokste opp som Brann-fans

"Tiden i Brann har vært bare skitt"

Leggene fungerte også utmerket mot Sogndal. Og det meste tyder på at Jonsson igjen er en sentral del av Branns trebackslinje mot Haugesund søndag.

Tiden i Brann er likevel ikke blitt slik Jonsson hadde tenkt. Han er fornøyd med kampene han har spilt. Men 34 kamper på tre år er så altfor lite.

— Jeg har alltid nådd mine mål og vært likt i de klubbene jeg har vært. I Brann føles det frustrerende at jeg ikke har fått vise det jeg kan. Jeg skulle kunne vært noe mer enn en stallspiller i Brann og Bergen, og virkelig vært en som kunne ha vært med og båret klubben.

Jonsson har vært kaptein for Brann i to sesonger. Den perioden ble preget av sportslig nedgang, i likhet med året i år.

— Det føles litt som om det nesten bare har vært skitt når jeg har vært i Brann. Det har vært skader på nøkkelspillere disse årene. Og så det som skjedde med at byen og media vendte seg mot Rune (Skarsfjord). Alt fokuset på det var ikke bra for en klubb som skal lykkes, sier Jonsson.

Men Brann-karrieren er ikke slutt ennå. Jonsson har en siste ting han vil gjøre før han gir seg.

— Jeg vil spille kvalifiseringskamp på Stadion. Det tror jeg blir kult.

Publisert:

Eliteserien

SVUTMP
1Molde30253271254678
2Bodø/Glimt30186686414560
3Rosenborg30168669442556
4Lillestrøm30165949341553
5Odd30136114345-245
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk