Derfor mener de Sverre Lunde Pedersen er unik

«Fantastisk vinnerskalle» og «unik kropp» gjør at ekspertene spår super-sesong for Sverre Lunde Pedersen.

Nye mål: -Jeg vet jeg er på et bra nivå, og det handler egentlig bare om å bli enda bedre på detaljene, sier Sverre Lunde Pedersen. Her fra da han testet den nye stormøllen på Høgskolen i Bergen i vår.

— Han tåler veldig mye trening, og restituerer seg veldig fort. I tillegg fremstår han veldig bra med et selvsikkert kroppsspråk om dagen og han gjennomfører øktene veldig bra. Sverre er en rå idrettsmann, rett og slett, sier Mikael Flygind Larsen, tidligere skøyteløper og skøyteekspert for TV 2.

Les også

Sverre Lunde Pedersen gikk inn 89.000 kroner

Ferien ble unnagjort i april, like etter sesongen som blant annet ga Pedersen 3. plass i allround-VM og en verdenscupseier på 1500 meter. Det var første gang Pedersen vant i verdenscupen og sto på pallen i allround-VM.

Sverre Lunde Pedersen spås en god sesong. Mike Ridewood, The Canadian Press

Neste år er det all grunn til å tro på at fremgangen fortsetter for 23-åringen fra Os.— Jeg er veldig optimistisk med tanke på sesongen som kommer. Det vi så sist sesong var bare en forsmak, sier landslagstrener Sondre Skarli.

Han deler langt på vei analysen til skøyteekspert Larsen. Det er evnen til å trene, kanskje best i verden, som gjør at Pedersen kan ha et realistisk håp om å bli best.

- Jeg tror absolutt Sverre kan utfordre nederlenderne. Han trener kolossalt bra, og timetallet han legger ned tror jeg ingen andre skøyteløpere matcher , sier Skarli, og fortsetter:

— Sverre er unik med tanke på vinnerskallen hans og det at han tåler veldig mye trening. Han har trent veldig mye siden han var 12–13 år, og det får han lønn for nå.

Til Inzell

Sommeren har Pedersen tilbrakt blant annet på Toppidrettsentret i Oslo. Der trener han 30-timersuker, før han kobler av med en «ett» 22-timersuke hjemme på Os. Han har to uker «på» i Oslo, og en uke «av» hjemme.

Men denne uken skal han gå på is i Inzell. Der møter han kanskje noen av sine argeste konkurrenter, som Sven Kramer, Jorrit Bergsma eller Denis Juskov.

Pedersen tror også han står godt rustet til sesongen som kommer. Sammenliknbare økter fra i fjor, viser at han er enda sterkere og raskere i år enn hva han var før sist sesong.

— Klarer jeg å ta noen små steg videre, kan det bli veldig bra. Jeg vet jeg er på et bra nivå, og det handler egentlig bare om å bli enda bedre på detaljene.

I sommer har Pedersen jobbet mye med teknikken. Et mål er å bli enda raskere på de første 700 meterne på 1500 meter – avslutningen er han allerede utrolig sterk på – og ikke minst farten på 500 meter. Poenget med det er å bli best i verden på 1500 meter, og å kunne legge et enda bedre grunnlag på 500 meter i allround-VM.

— Det er små detaljer som skal ta meg videre, sier Pedersen.

Kamp mot Nederland

Larsen tror Pedersen har en god mulighet til å bli best på 1500 meter og allround.

— Han er så god at han ikke kan bli så veldig mye bedre, men han kan ta steget opp på førsteplass i allround eller på 1500 meter. Det er der han har sjansen. Jeg tror ikke han slår en Bergsma på 10.000 meter eller Kramer på 5000 meter.

Sven Kramer og Nederland har vært helt suverene i skøytesporten de siste årene. Det hovedbildet vil ikke endre seg, tror Larsen, men Norge kan utfordre enda mer.

Sven Kramer har dominert skøytesporten i en årrekke.

— Kramer er over middagshøyden. Det er lite som tyder på at han vil bli bedre, sier Larsen.- Det er vanskelig å slå nederlenderne når det gjelder bredde i toppen, men vi kan få frem typer som Sverre Lunde Pedersen, Espen Hvammen og Ida Njåtun, fortsetter skøyteeksperten.

Norsk jubelsesong

All treningen gjør at det er utfordrende å finne rett balanse mellom hvile og hardkjør. Men landslagstreneren og Pedersen selv mener de har kontroll.

— Alle toppidrettsutøvere balanserer på en knivsegg. Litt for lite trening gjør at man blir undertrent på toppnivået, for mye trening gjør at det bikker over og overskuddet blir borte.

Larsens konklusjon er i alle fall klar. 2015/16 kan bli en norsk jubelsesong.

— Det er mye som tyder på at Sverre blir enda sterkere i år.