Eirik Bakke fikk assistenttips av Solskjær

En engelsk trenerveteran skal hjelpe Eirik Bakke og Sogndal til å bli en topp ti-klubb.

- Jeg oppdaget raskt at vi hadde den samme typen profesjonalitet og fotballfilosofi, sier Eirik Bakke om assistent Ian McParland.
  • Tore Strand
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Etter år som talentfull i Sogndal, bygget Eirik Bakke seg en begivenhetsrik fotballkarriere i Leeds, Aston Villa og Brann. Nå har han hentet en rutinert ringrev fra fotballøyen for å hjelpe seg med å føre klubben tilbake i toppen av norsk fotball.

Ian McParland har erfaring som trener i Nottingham og Notts County, og i Ipswich, der han var assistent til Roy Keane.

Den tidligere Manchester United-kapteinen var også involvert da McParland byttet Nottingham med Sogndal.

Ole Gunnar Solskjær ville anbefale Ian McParland til Sogndal.

— Jeg hadde ti navn på listen da jeg lette etter en assistent, og en dag fikk jeg en telefon fra Ole Gunnar Solskjær. Han igjen hadde fått høre fra Roy Keane som anbefalte Ian McParland på det varmeste, sier Eirik Bakke, som umiddelbart tok kontakt med McParland.

Lokket med eliteserie

— To ganger var han i Sogndal, og jeg oppdaget raskt at vi hadde den samme typen profesjonalitet og fotballfilosofi. Han skrev under allerede i august da vi lå på tiendeplass i eliteserien, men heldigvis tok han utfordringen selv om vi rykket ned, sier Eirik Bakke.

Sammen ledet de to Sogndal til en overbevisende 3-1-seier over nyopprykkede Sandefjord på La Manga, før Sogndal tapte 1-3 for Tromsø. I det siste oppgjøret var det McParland som hadde ansvaret alene. Eirik Bakke satt da på skolebenken i Oslo for å ta det neste steget i sin trenerutdanning.

- Jeg er fersk i faget og derfor var det viktig for meg å få inn en rutinert kar. Det er en betryggelse for meg at McParland har god erfaring, og skotten er dessuten en type med glimt i øyet, men samtidig tøff og en som gir klare meldinger. Slikt liker vi i Sogndal , sier Eirik Bakke, som er tydelig på hvordan han ønsker at sitt lag skal stå frem.

Les også

NRK-kjendis takker Solskjær for babylykke

Høyt press

— Vi skal være aggressive og stå høyt i banen, og så skal vi legge vekt på pasningskvalitet. Målet er å rykke opp og samtidig bygge en kultur som gjør at Sogndal kan være blant de ti beste klubbene i Norge. Både vi og andre har vist at det er fullt mulig å hevde seg i eliteserien, og de ressursene vi har i en solid økonomi og gode treningsfasiliteter, skal bidra til at vi kan hevde oss. Det er viktig å sette seg mål. Så får vi heller justere kursen underveis, sier Eirik Bakke, som ønsker å bygge en vinnerkultur i klubben.

— Vi setter krav til spillerne. For mange unge spillere blir hausset opp i norsk fotball. I Sogndal ønsker vi å være tydelige på at det skal bety noe å vinne, sier Eirik Bakke, som kun gleder seg til å være med i fotballen for fullt igjen.

Vokst i motgang

For sogndølen har reisen fra ung og lovende til å bli en erfaren fotballspiller, budt på opp- og nedturer. Av den grunn er han forberedt på at søkelyset vil bli rettet mot ham når han skal lede sitt lag fra benken.

Fyllekjøringen som Leeds-spiller, og en verbal utblåsning i all offentlighet med Kjetil Rekdal, står igjen som de to episodene Eirik Bakke gjerne kunne vært foruten.

— Jeg må leve med det, men samtidig er det i motgang man vokser. Norske supportere kan være nådeløse, bare spør Magne Hoseth som har fått gjennomgå mer enn de fleste. Jeg er forberedt på at jeg kan bli utsatt for noe liknende, men det bekymrer meg ikke, sier Eirik Bakke, som er opptatt av å ha støttespillere rundt seg som kan bidra på alle måter.

Sport prioritet

— Det er viktig å ha et team som fungerer. I Ian McParland har jeg en erfaren ringrev som kan gamet, og i Håvard Flo en sportssjef som vet hva dette dreier seg om. Og hele apparatet rundt klubben med keepertrener Terje Skjeldestad, spillerutvikler Marius Bøe, fysisk trener Helge Haugen, Tom Mangersnes som fortsetter som analyseansvarlig, Yngve Myhre som medisinsk ansvarlig, og materialforvalter Dag Martin Fardal som er superveteranen i gjengen, gjør at dette ikke er noe one man show, men et team som er bygget for på best måte å oppnå våre mål, sier Eirik Bakke, som er klar på én ting.

— Sport må bli det viktigste produktet til Sogndal.

Publisert
  1. Fotball 1. div
  2. Sogndal

Les mer om dette temaet

  1. Sogndal ønsker seg Shroot

BT anbefaler

Dette er tiltakene som vurderes

Torsdag presenterer byrådet nye tiltak. Forsterket munnbindpåbud og strengere karanteneregler er blant det som nevnes.

LES SAKEN