Brann-trenerens e-cupdrama: - En ganske utrolig historie. Jeg hadde ikke lyst å reise

Nå skal Lars Arne Nilsen igjen på tur.

KLAR FOR NY TUR: Brann-trener Lars Arne Nilsen leder laget i europacup for første gang torsdag, borte mot Ruzomberok fra Slovakia. Tidligere har han trent Hødd i Europa. Det ble en spesiell opplevelse.
 • Mads Bøyum
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

At europacupspill kan by på rare opplevelser, vet Brann-trener Lars Arne Nilsen og midtbanespiiller Sivert Heltne Nilsen allerede før Brann drar til Slovakia onsdag morgen, der første kamp i Europaliga-kvalifiseringen spilles torsdag kveld.

 • Ruzomberok - Brann kan du følge direkte på bt.no fra klokken 18 torsdag.

For da far og sønn Nilsen vant et sensasjonelt cupgull sammen i Hødd høsten 2012, var en av belønningene e-cupkvalifisering året etter. Aktobe fra Kasakhstan ble trukket som motstander. Hødd gjorde en perfekt første kamp i dobbeltoppgjøret, og vant 1–0 i Ulsteinvik.

Så ble brått utenomsportslig byråkrati en langt verre motstander enn selve Aktobe-laget.

KAMPEN: Her er Lars Arne Nilsen på sidelinjen i Kasakhstan som Hødd-trener. Oppladningen var svært spesiell.

– Politiet hjalp oss med visumsøknadene og klarerte dem før vi sendte dem inn. Vi var veldig nøye, begynner Lars Arne Nilsen.

Ingenting var glemt, ingenting skulle være mulig å bli tatt for i papirarbeidet.

– Men så kom beskjeden. Sivert og vår eneste høyreback, Akeem Latifu, fikk ikke visum. De fikk ikke lov å reise, og det var ingen grunn for det, sier trener Nilsen.

Mistet lysten til å reise

– Jeg begynte å lure på hva søren jeg kunne ha gjort for å bli nektet innreise, sier Sivert Heltne Nilsen, hoderystende fem år etterpå.

Lars Arne Nilsen mistet all glede ved e-cupdeltakelsen, forteller han.

– Jeg mistet lysten. Jeg syntes ikke det var noe å gøy, og jeg tenkte at jeg ikke hadde lyst å reise. Det var ikke fair play.

Hør den ferske Ballspark-podkasten (artikkelen fortsetter):

Treneren presiserer at det var en opplevelse å være med for Hødd som klubb. Men for ham selv...

– Da de ble nektet å dra, skjønte jeg at vi ikke hadde sjans. Hødd skulle få spille europacup, og så ble vi fratatt den lille sjansen vi hadde. Der og da føltes det veldig urettferdig.

Det hører med til historien at et par Aktobe-spillere ble nektet innreise til Norge for den første kampen.

– Men det var det jo gode grunner til (Aktobes papirarbeid var mangelfullt). Så om det var en slags hevn... Jeg vet ikke, sier Lars Arne Nilsen.

KOMMER FRA TAP: Lars Arne Nilsen har nærmest gjort det til et varemerke som Brann-trener å slå raskt tilbake etter nederlag. Søndag ble det tap borte mot Stabæk, torsdag kommer en første sjanse til revansj i Slovakia.

Tror det kostet avansement

Han hadde ikke erstattere for sønnen og Latifu i spillerstallen. Formasjonen måtte legges om.

– Jeg tror det kostet oss avansementet. Laget vi møtte passet oss ganske bra, faktisk. Og det verste er at vi var nær å ta dem uansett, hadde vi scoret på en sjanse vi fikk mot slutten, ville vi vært videre, sier Lars Arne Nilsen.

En begrunnelse for visumnekten er aldri kommet.

– «Vi må jo få en forklaring», sa vi, men det trengte ikke myndighetene å gi. Det ble bare tull. Det var helt håpløst og vi kjempet mot en makt vi ikke hadde kontroll på, sier Nilsen senior.

Han tror ikke det var tilfeldig at nettopp viktige spillere i posisjoner der Hødd hadde dårlig dekning, ble nektet innreise. Og så understreker Brann-sjefen et spesielt faktum: Aktobes eierløsning er offentlig.

– Aktobe var jo en klubb finansiert av staten. Statens egen klubb! En ganske utrolig historie og en surrealistisk opplevelse.

Journalistens opplevelse

Sønnen er rask med å peke på at Hødd ville hatt gode muligheter også i neste e-cuprunde, der en lite skremmende klubb fra Island ville blitt motstander.

– Det var forferdelig kjedelig at det skjedde. E-cupen var årets høydepunkt, som vi hadde sett frem til fra vi vant cupfinalen året før, sier Sivert Heltne Nilsen.

Norges Fotballforbund var inne og bisto Hødd etter beste evne. Det var ikke nok.

– Bittelille Hødd fra lille Norge. Det var en umulig kamp for dem, sier journalist Kristian Stenerud i Sunnmørsposten, som var til stede i Kasakhstan.

Han forteller om flere spesielle opplevelser i forbindelse med Hødds bortekamp.

– Hele situasjonen var så absurd som du kan få det. På pressekonferanse med Aktobe-treneren spurte jeg om visumsaken, og sa at Hødd syntes det hele var urettferdig. Svaret kom som et maskingevær tilbake i en to og et halvt minutt lang tale, før tolken bare sa at treneren ikke var enig med meg. Etterpå ble jeg oppsøkt av en i klubben der, som sa det var lite respektfullt å stille treneren spørsmål han ikke var forberedt på, minnes Stenerud.

– Tror du Nilsen har rett i at laget hans ville gått videre hvis alle spillerne hadde fått dra?

– Ja. Mest sannsynlig, mener Stenerud.

Det er historie nå. Fem år senere er det i alle fall én ting med opplevelsen som får Sivert Heltne Nilsen til å smile.

– Jeg kan si at jeg er ubeseiret i Europa!

Sent torsdag kveld vet vi om den statistikken fortsatt gjelder. Avspark i Ruzomberok - Brann er klokken 18 torsdag. Returoppgjøret spilles i Bergen om en uke.

Publisert
 1. Lars Arne Nilsen
 2. Sivert Heltne Nilsen
 3. Hødd
 4. Kasakhstan
 5. SK Brann

Les mer om dette temaet

 1. Branns kunstgressplaner er henlagt

 2. Brann har åtte kamper uten tap. Her er åtte grunner til det.

 3. Nå er Brann konger både foran og bak på banen

 4. Halvspilt sesong: Her er Branns karakterbok

BT anbefaler

Da Liv Monika (16) møtte barnevern og psykologer, lukket hun seg. Men på mobilen lå en historie få voksne fikk høre.

Liv Monika (16) var for frisk for psykiatrien, men for syk for barnevernet. Da hun ble sendt som en kasteball i systemet, ble livet umulig å leve.

LES SAKEN