Mjøndalen-spillerne kuttet fingeren og inngikk «blodskontrakt» i krisemøte

VALLE (VG) Etter fire strake tap så det mørkt ut for «dødsdømte» Mjøndalen. Da gravde spillerne dypt for å finne et grep som kunne snu den vonde trenden.

SEIERSBILDET: Her poserer Mjøndalen-spillerne med blodskontrakten etter å ha senket Sogndal i kvalikkampen. Foto: Mjøndalen IF

 • Mats Arntzen, VG
Publisert Publisert

Datoen var 19. september og Mjøndalen-spillerne hadde nettopp tuslet slukøret av kunstgressmatten på Sarpsborg stadion – med null poeng i bagasjen.

– Vi hadde en ganske stri tørn etter Sarpsborg-kampen. Da var vi veldig langt unna der vi skal være som fotballag, forteller kaptein Christian Gauseth til VG, etter at plassen i Eliteserien var berget med 3–2-seiersmålet syv minutter på overtid.

Etter kampen mot Sarpsborg 08, hvor Gauseth skjelte ut lagkameratene i pausen og sa at de «de som ikke vil spille må komme seg til helvete av banen, for de har ingenting her å gjøre», ble det kalt inn til krisemøte.

Situasjonen så bekmørk ut for Mjøndalen, som kunne kjenne lukten av Obos-ligaen drøyt halvveis i sesongen.

Bruntrøyene hadde 14 poeng på 18 kamper og lå under streken – ett poeng bak Start på kvalikplass og seks poeng opp til sikker plass.

– Vi hadde to valg: Enten legge seg ned og dø eller sette seg ned og snakke sammen om hva vi skal klare fremover. Vi ble enige om fire punkter , deriblant komme foran Start. Vi skulle slå Start og komme foran Start, sier Gauseth.

Se kontrakten og de fire punktene spillerne ble enige om her:

Oslo-gutten Markus Nakkim ble den store helten da han senket Sogndal med sin matchvinnerscoring syv minutter på overtid – på sin gamle hjemmebane på Intility Arena.

− Nå kan vi jo endelig avsløre det. Vi har gått og holdt på den hemmeligheten i et halvt år, sier Nakkim om «blodskontrakten».

– Da vi kom på trening dagen etter Sarpsborg-kampen ble vi enige om at vi måtte gjøre noe skikkelig. Da hadde Gauseth laget en kontrakt med noen punkter som vi skulle bli enige om.

Se den dramatiske avgjørelsen i opprykkskampen her:

Mjøndalen-kapteinen sier at det var viktig at alle sto sammen om et felles mål.

– Alle kan skrive under med blekk. Hvis du skriver under med blod, blir det litt mer forpliktende. Det var ikke én mann som dukket unna, alle har gitt blodet sitt, sier Gauseth.

– Da var det frem med nålen og alle måtte gi sitt blod. Isaac Twum som akkurat hadde kommet inn, tenkte nok litt «hva i all verden er dette for noe?» ler Nakkim.

Christian Gauseth benytter muligheten til å sende et stikk til Start, som var Twums forrige klubb og laget han bidro til å sende ned i Obos-ligaen.

– Brutalt møte, selvfølgelig. Han skjønte at dette var noe helt annet enn hva de drev på med på Sørlandet. Her var det ikke noen «kjære mor».

– Dette er kravene for å spille i Mjøndalen, for det er et privilegium å spille her. Enten møter man disse kravene, eller så drar man et annet sted, fortsetter Gauseth.

– Når man ser i dag hvordan man svarer på og hvordan man har svart hele høsten. Det er ikke alle som kan gjøre det her, det er egentlig ganske få.

ELLEVILL GLEDE: Mjøndalen kunne slippe jubelen løs mot Sogndal. Her jubler Sondre Liseth (t.v.), Markus Nakkim (midten) og Christian Gauseth for 1–0-målet. Foto: Terje Bendiksby

Publisert

Eliteserien

SVUTMP
1Rosenborg85212011917
2Bodø/Glimt7511124816
3Kristiansund750275215
4Molde7421179814
5Vålerenga6321127511
 • Champions League-kvalifisering
 • Europaliga-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk
 1. Eliteserien
 2. Mjøndalen IF
 3. Fotball
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Trude (38) vart brutalt overfallen på jobb. Då starta ein ni år lang kamp.

Trude Gruben Breivik og mannen hadde kjøpt nytt hus på heimstaden. Fødselspermisjonen med barn nummer to var straks over.

Mest lest akkurat nå

 1. – Eg trur ikkje dei veit at dei har rett på gratis tannbehandling

 2. – Få den inn, da! Få den inn i boksen!

 3. Disse steinblokkene kan rase ut – E39 kan bli stengt i en hel uke

 4. – Han var borte. Det var hjertestans.

 5. Her bur dei i byen på landet

 6. Trond Mohn-gaver kan miste bonusen. – I enkelte miljøer er private penger fysjom.