Her er snowboard­stjernenes nye supertriks

Norges OL-bretthåp Marcus Kleveland (22) og Mons Røisland (24) har allerede tre måneder før vinterlekene i Beijing tryllet frem nye gulltriks.

 • Øystein Jarlsbo, VG
Publisert Publisert

– Det er litt mer skummelt. Jeg må kaste meg fremover og tørre å gå for det. Jeg føler at jeg behersker trikset så godt at jeg er komfortabel med det, men behøver kanskje å legge til litt ekstra – en 360 eller noe. Jeg vet jo ikke hva dommerne vil mene når det gjelder scoren for det, sier Marcus Kleveland- som tok sitt første X Games-gull i Big Air forrige sesong.

Nå snakker han om «Nollie». Navnet på hans nye triks, som han nylig tryllet frem under en 10 dager lang samling i sveitsiske Saas-Fee. Han beskriver det også som en slags dobbel rodeo 1080, der han satser fra tuppen - eller «nosen» - fra brettet.

Trikset kan du se i toppen av saken.

BEST I VERDEN: Marcus Kleveland er medaljegrossist i X Games. Her feirer han sin VM-tittel i Aspen i mars forrige sesong.

Det er noe helt annet enn å sette i gang spektakulære hopp fra bak på brettet.

– Jeg har ikke sett akkurat den aksen på et triks, svarer han på spørsmål om han har sett konkurrenter prøve «nesetrikset».

Landslagssjef Per Iver Grimsrud er nær lyrisk i sin omtale av det X Games-suverene Marcus Kleveland – og X Games-sølvvinner Mons Røisland – har fått til noen uker før verdenscupstarten i Big Air (stillashopp) i sveitsiske Chur 23. oktober.

– Etter et par dager i Saas-Fee satte han triksene fra i fjor med en gang. Pluss litt til. Og også noen nye triks, sier Per Iver Grimsrud om Kleveland.

Mons Røisland vant Aspens X Games-sølvmedalje i slopestyle i slutten av januar. I mars røk han tre leddbånd i ankelen. Det er ikke første gang han har gått på en smell. For noen dager siden satte han imidlertid et triks han har hatt lyst til å gjøre en god stund.

Det kan du se her:

– Det er det største jeg har gjort. Det er en 1800, som jeg gjorde i X Games i år. Men denne er større og bedre, sier Mons Røisland om trikset «Frontside trippel 1800».

Han forteller at han under gjennomføringen over hoppet i Saas-Fee var like redd som da han en gang i tiden gjorde sitt første store triks, og at det ga ham en «veldig naken og ny følelse».

LENGE I SAAS-FEE: Mons Røisland (24) har trent og ladet opp til verdenscupåpningen i sveitsiske Saas-Fee, der det nylig falt 50 centimeter snø som ga brettkjørerne ypperlige forhold.

– Det var en eksplosjon av følelser da jeg landet på bena. Det er gøy å være oppe å nikke med de store gutta. Målet mitt for turen har vært å gjøre det, og jeg skjønte det var mulig da jeg så Kleveland lande store triks på det hoppet uka før, forklarer Mons Røisland.

Det er ikke aktuelt å gjøre trikset på det «lille» stillashoppet i Chur. Men Steamboat i begynnelsen av desember byr på en mulighet med sitt terrengplasserte hopp. Det gjør også Big Air-hoppet (fra stillas) i OL. Mons Røisland mener det er så stort at det ligner på Holmenkollen.

Slik vant han X Games-sølvmedaljen forrige sesong:

Norge har tre kvoteplasser for menn og to for kvinner i snowboard til Beijing-OL i februar neste år. Hanne Eilertsen (22) er sikret OL-billett, forutsatt at hun oppfyller Olympiatoppens krav om en topp seksplassering eller to topp 12 plasseringer i denne sesongens konkurranser - blant andre Steamboat og Copper Mountain i USA og Calgary nyttårsaften, Mammoth i California og Laax i Sveits før X Games i Aspen i midten av januar.

Slopestyle for snowboard er lagt til innledningen av Beijing-OL, mens Big Air kommer mot slutten - som tilfellet var i Pyeongchang for fire år siden. Det blir antakelig minst like kaldt og vindfullt i Kina som det var i Sør-Korea.

– Vind og kulde suger egentlig ganske hardt. Men vi får bare sørge for å kle oss og være godt forberedt, sier Marcus Kleveland.

Ps! Birk Ruud (21), som er med i «71 grader nord», og freeski-kjørerne starter verdenscupsesongen med Big Air i Chur fredag 22. oktober.

Publisert
 1. Vintersport
 2. Marcus Kleveland
 3. Snowboard
 4. Big Air
 5. X Games
BT anbefaler

– Du ble ikke bare familien sin solstråle, men mange andre sin solstråle også

Julianna Isabella Jakobsen Castro ble gravlagt tirsdag.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

 1. Pingan (10) redda av brann­vesenet. – Dei gav aldri opp.

 2. Dette synet skal ha møtt MC-føreren før dødsulykken

 3. Krasja i fjellveggen i Naustdal

 4. Han tjener mer enn sine nordiske kolleger til sammen

 5. Helse Fonna med 90 millionar i underskot

 6. Tor (80) må betale mer for å bo. – Jeg synes ikke det er riktig.